Αυξημένος κατά 30% έναντι της διοργάνωσης του 2023 ήταν ο αριθμός των επισκεπτών της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού «KOSMIMA», που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 19 με 21 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι εκθέτες για τη φετινή, αναβαθμισμένη εικόνα της έκθεσης προδιαγράφουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την KOSMIMA του 2025.

Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες, οι οποίοι αυξήθηκαν επίσης σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, προήλθαν από Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ισπανία, Κύπρο, Μάλτα, Σερβία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ινδία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Μ. Βρετανία και Τουρκία.

Οι δε εκθέτες στη φετινή διοργάνωση ήταν 69, περισσότεροι κατά 35% σε σχέση με το 2023, με προέλευση από την Ελλάδα και το εξωτερικό (συγκεκριμένα από Γερμανία, Αρμενία, Τουρκία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρο και Λίβανο), ενώ εκπροσωπήθηκαν έμμεσα και οίκοι από Ιταλία, Ελβετία, Τουρκία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ιαπωνία.

Επίσης, την KOSMIMA επισκέφθηκε οργανωμένη αποστολή από τη Βουλγαρία με 20 εμπορικούς επισκέπτες.

Αυξημένος ήταν και ο εκθεσιακός χώρος που κατέλαβε η έκθεση (+23%), αντανακλώντας τη σημαντική ζήτηση, αλλά και τη βαρύτητα της KOSMIMA στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας.

Στο πλαίσιο της KOSMIMA διοργανώθηκε και ο 35ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος με θέμα «Μαργαριτάρι, Ένα Ταξίδι από το Χθες της Παράδοσης στο Αύριο της Καινοτομίας» από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Aργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, με τα εντυπωσιακά έργα των διαγωνιζoμένων να εκτίθενται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Σημαντική ήταν και η προσέλευση στις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης και συγκεκριμένα στην παρουσίαση «Εξερευνώντας το μαργαριτάρι-15 χρόνια πορείας» από την κα Melanie Georgacopoulos, επιτυχημένη σχεδιάστρια κοσμημάτων με διεθνή αναγνώριση, αλλά και στην ομιλία «Η αργυροχοΐα στα Γιάννινα: ένα αφήγημα» από την κα Κατερίνη Λιάμπη, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και πρόεδρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Το επόμενο «ραντεβού» με το κόσμημα θα δοθεί στην Αθήνα στην Athens International Jewellery Show, στο διάστημα από 21-24 Φεβρουαρίου του 2025.