Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από τους ρομαντικούς δρόμους στο Παρίσι μέχρι τα αρχαία ορόσημα της Ρώμης, η Ευρώπη είναι το απόλυτο σκηνικό σε αμέτρητες ταινίες.

Η πλούσια κουλτούρα, τα εμβληματικά αξιοθέατα, τα διαφορετικά τοπία και ο πλούτος σε στούντιο την καθιστούν θησαυρό για τους κινηματογραφιστές.

Ωστόσο, στην επιλογή του προορισμού για τους παραγωγούς σημαντικό ρόλο παίζουν και τα οικονομικά κίνητρα.
Δεν μπορεί να παραβλεθεί το γεγονός πώς πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία προσφέρουν φορολογικές εκπτώσεις στο κόστος διεθνών παραγωγών.

Οι ειδικοί της ταξιδιωτικής ασφάλισης Confused.com ανακάλυψαν ποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι οι πιο δημοφιλείς για γυρίσματα σε υπερπαραγωγές.

Οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη για ταινίες

  • Λονδίνο: Το Λονδίνο στέφθηκε το απόλυτο hotspot γυρισμάτων από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με 214 ταινίες (με πάνω από 1.000 βαθμολογίες στο IMDB) που γυρίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
    Ο πλούτος της ιστορικής αρχιτεκτονικής του Λονδίνου και τα εμβληματικά ορόσημα το καθιστούν κορυφαίο σημείο γυρισμάτων.
    Είναι επίσης το σπίτι σε μια σειρά από τα μεγαλύτερα στούντιο στην Ευρώπη, όπως τα 3 Mills Studios και Pinewood Studios.
  • Παρίσι: Το Παρίσι είναι η 2η η πιο δημοφιλής τοποθεσία γυρισμάτων, με 132 ταινίες με την πλειονότητα (64%) των ταινιών να είναι δράματα. Μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα του Παρισιού έχουν κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε πρόσφατες ταινίες.
    Ο χαρακτήρας, η γοητεία και η ξεχωριστή αρχιτεκτονική της πόλης έχουν από καιρό αιχμαλωτίσει τους κινηματογραφιστές.
  • Ρώμη: Η πλούσια ιστορία της Ρώμης, με τα αρχαία ερείπια διάσπαρτα γύρω από την πόλη την καθιστούν ένα ελκυστικό κινηματογραφικό σκηνικό.
    Στη Ρώμη γυρίστηκαν 78 ταινίες, οι οποίες ήταν κατά κύριο λόγο μια μίξη δράματος (55%) και κωμωδίας (31%).
    Η Ρώμη φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ταινιών στην Ευρώπη, τα Cinecittà Studios, όπου διατίθενται περιηγήσεις για τους λάτρεις του κινηματογράφου.
  • Μαδρίτη: Η Μαδρίτη καταλαμβάνει την 4η θέση της δημοφιλέστερης πόλης για γυρίσματα στην Ευρώπη, με 57 ταινίες.
    Οι ταινίες που γυρίστηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα ήταν κυρίως ένας συνδυασμός δράματος (46%) και κωμωδίας (42%).
    Υπάρχουν περιπτώσεις που η πρωτεύουσα της Ισπανίας “μεταμορφώθηκε” για να μοιάζει πως είναι κάπου αλλού. Κάποιες γνωστές ταινίες έχουν γυριστεί εκεί, όπως στο Terminator: Dark Fate, οι γειτονιές Lavapiés και Pueblo Nuevo χρησιμοποιήθηκαν για να αναπαραστήσουν πόλεις του Μεξικού.
  • Βερολίνο: Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας το Βερολίνο, γυρίστηκαν 47 ταινίες τα τελευταία χρόνια. Τα κορυφαία είδη αυτών των ταινιών ήταν το δράμα (60%) και η δράση (28%).
    Οι ταινίες στο Βερολίνο είχαν την υψηλότερη μέση βαθμολογία στο IMDB συνολικά και από τις πέντε πόλεις, στο 6,6.