• Ο Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και η κα Elke Büdenbender επισκέπτονται το πρόγραμμα «Field to Fork» της TUI που φέρνει σε επαφή την πλούσια αγροτική και γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης με τον αναπτυσσόμενο τουριστικό της τομέα
  • Η πρωτοβουλία υποστηρίζει πάνω από 500 αγρότες στα νησιά της Κρήτης και της Ρόδου για να μεταβούν σε πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και δημιουργεί δεσμούς μεταξύ των τοπικών παραγωγών τροφίμων και του τουριστικού τομέα για τη δημιουργία ενός κινήματος γύρω από τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων
  • Η Πρωτοβουλία στην Κρήτη είναι το σχέδιο για 10 έργα «από το χωράφι στο πιρούνι» τα οποία
    TUI Care Foundation έχει ξεκινήσει σε τουριστικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο

Αυτή την εβδομάδα, το TUI Care Foundation είχε την τιμή να υποδεχτεί τον Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και την κα Elke Büdenbender στο πρόγραμμα TUI Field to Fork στην Κρήτη.

Το έργο, σε συνεργασία με την ελληνική οργάνωση SFDO (Sustainable Food Destination Organisation) και τη γερμανική ΜΚΟ Futouris, ενισχύει τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, διατηρεί την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης και της Ρόδου και συνδέει τους τοπικούς παραγωγούς τροφίμων με τον τουριστικό τομέα.

Τον Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και την κα Elke Büdenbender υποδέχθηκαν ο Thomas Ellerbeck, Πρόεδρος του TUI Care Foundation, και ο Alexander Panczuk, Εκτελεστικός Διευθυντής του TUI Care Foundation, οι οποίοι παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία την πρωτοβουλία TUI Field to Fork στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους διάρκειας 1,5 ώρας, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τοπικούς αγρότες, παραγωγούς τροφίμων και συνεργάτες ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η ξενάγηση στο συμμετέχον ελαιοκομικό αγρόκτημα Terra Creta έδωσε από πρώτο χέρι πληροφορίες για τις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται μέσω του προγράμματος.

Βασικές συνιστώσες του έργου είναι η εισαγωγή αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών και η δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των τοπικών γεωργών και παραγωγών με τον τοπικό τουριστικό τομέα.

Η επίσκεψη χρησίμευσε επίσης ως ευκαιρία για τον Γερμανό Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του να συζητήσουν με τοπικούς παραγωγούς τροφίμων και κρασιού, καθώς και με το προσωπικό των ξενοδοχείων, πώς να συνδέσουν αποτελεσματικά τη γεωργία και την τοπική παραγωγή με την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Προς τιμήν της επίσκεψης και ως σύμβολο του οράματος του έργου, ένα δέντρο ελιάς αφιερώθηκε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier και στην κα Elke Büdenbender.

Καθώς η περίοδος συγκομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος Steinmeier συμμετείχε επίσης στη συγκομιδή της ελιάς και απέκτησε από πρώτο χέρι εμπειρία των αναγεννητικών τεχνικών συγκομιδής που αποτελούν μέρος του έργου. Αυτό του επέτρεψε να διαπιστώσει τη δέσμευση των τοπικών γεωργών και τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών στην περιοχή.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ γεωργίας και τουρισμού, τόνισε ο Thomas Ellerbeck, πρόεδρος του Ιδρύματος TUI Care. Αυτή η προσέγγιση φέρνει περισσότερα τοπικά προϊόντα στην αγορά, ενισχύει τους τοπικούς αγρότες και παραγωγούς και βελτιώνει την ποικιλία και την ποιότητα των προσφορών στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Η προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία αυξάνεται, ωφελώντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την απασχόληση στα νησιά, ενώ η παραγωγή γίνεται πιο βιώσιμη. Αυτό είναι επωφελές τόσο για τους ντόπιους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Η επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου Steinmeier και της κας Büdenbender στο TUI Field to Fork Greece αποτελεί μεγάλη τιμή για το έργο, τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και τους ξενοδόχους, καθώς και για τους εργαζόμενους της TUI που υποστηρίζουν το TUI Care Foundation. Η σημασία του βιώσιμου τουρισμού για την ενδυνάμωση των αγροτικών κοινοτήτων αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη δέσμευση του TUI Care Foundation να προωθήσει τη βιώσιμη αλλαγή στον τομέα στην Κρήτη και τη Ρόδο. Παράλληλα, εμπλουτίζει την πολιτιστική εμπειρία για τους παραθεριστές.

Η πρώτη πρωτοβουλία TUI Field to Fork ξεκίνησε στην Κρήτη το 2016 και σήμερα έχουμε παρόμοια έργα που συνδέουν τη βιώσιμη γεωργία και τον τουρισμό σε δέκα χώρες.

Στόχος μας είναι ο τουρισμός που σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά και τις αξίες κάθε προορισμού. Οι πρωτοβουλίες στην Κρήτη και τη Ρόδο αποτελούν παράδειγμα για πολλές άλλες περιοχές».

Ο Σωτήρης Ντι. Μπαμπατζιούρης, συνιδρυτής και πρόεδρος του SFDO, επισήμανε ότι «Η βιωσιμότητα έχει να κάνει με την επιβράδυνση της υποβάθμισης. Η αναγέννηση έχει να κάνει με την αποκατάσταση και στη συνέχεια με την αναγέννηση ενός νέου τρόπου ζωής και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στον SFDO και συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος TUI Field to Fork Greece, εστιάζουμε στη σημασία της υγείας του εδάφους στο πλαίσιο της αναγεννητικής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Παρ’ όλα τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, η ύπαρξή μας εξαρτάται από 30 εκατοστά εδάφους και το γεγονός ότι βρέχει. Επομένως, πιστεύουμε ότι η οικοδόμηση ισχυρών γεφυρών μεταξύ των αγροτών, των μονάδων παραγωγής τροφίμων, των προμηθευτών, των ξενοδοχειακών μονάδων και των λιανοπωλητών, με βάση τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, είναι εξαιρετικά σημαντική. Και αυτό το πρόγραμμα είναι ένα τεράστιο βήμα».

Οπως υπογράμμισε ο Alexander Panczuk, εκτελεστικός διευθυντής του TUI Care Foundation «Η πρωτοβουλία Field to Fork στην Κρήτη αποτέλεσε έμπνευση για το διεθνές πρόγραμμα TUI Field to Fork του TUI Care Foundation.
Τα διδάγματα από αυτό το πρόγραμμα μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο – από την Ισπανία και την Κύπρο μέχρι την Κολομβία και το Πράσινο Ακρωτήριο.

Κάθε πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις μοναδικές ανάγκες της κοινότητας, αλλά όλα μοιράζονται το ίδιο όραμα: την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των τοπικών παραγωγών και του τουριστικού τομέα, προωθώντας νέες ευκαιρίες εισοδήματος και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις τοπικές κοινότητες».

Το TUI Field to Fork Greece προωθεί τη βιώσιμη και αναγεννητική γεωργία στα ελληνικά νησιά της Κρήτης και της Ρόδου, συνδέοντας 500 αγρότες με τοπικούς παραγωγούς τροφίμων, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η πρωτοβουλία δημιουργεί νέες ευκαιρίες εισοδήματος για τις τοπικές κοινότητες, διαφοροποιεί τις βιώσιμες επιλογές τροφίμων και ευαισθητοποιεί την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας.

Επιπλέον, το προσωπικό των συμμετεχουσών επιχειρήσεων εκπαιδεύεται στις ελληνικές διατροφικές παραδόσεις και μαθαίνει πώς η βιώσιμη γεωργία υποστηρίζει την υγιεινή διατροφή, την υγεία του εδάφους και τον αγροτουρισμό.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο ελαιόλαδο, το κρασί, το αβοκάντο, το μέλι, τα βότανα και άλλα, ωφελώντας 300 αγρότες στην Κρήτη και 200 στη Ρόδο.

Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνει την Κρήτη και τη Ρόδο να γίνουν κορυφαία παραδείγματα βιώσιμων διατροφικών προορισμών στην Ελλάδα.

Στη Ρόδο, το πρόγραμμα TUI Field to Fork υλοποιείται στο πλαίσιο του Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, μιας συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου TUI, του TUI Care Foundation και της Κυβέρνησης του Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών.

Σχετικά με το Ίδρυμα TUI Care Foundation

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του τουρισμού ως δύναμη για το καλό, το Ίδρυμα TUI Care Foundation υποστηρίζει και δρομολογεί έργα που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και συμβάλλουν στην ευημερία των κοινοτήτων σε τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Συνδέοντας τους παραθεριστές με καλούς σκοπούς, υποστηρίζει ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για νέους, προωθεί την προστασία των φυσικών οικοτόπων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος και βοηθά τις τοπικές κοινότητες να αναπτυχθούν βιώσιμα και να επωφεληθούν από τον τουρισμό. Το TUI Care Foundation βασίζεται σε ισχυρές συνεργασίες με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη δημιουργία ουσιαστικού και μακροχρόνιου αντίκτυπου. Ο ανεξάρτητος φιλανθρωπικός οργανισμός ιδρύθηκε από την TUI, μία από τις κορυφαίες τουριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, και εδρεύει στις Κάτω Χώρες.

Σχετικά με τη Futouris

Διατήρηση της κληρονομιάς των προορισμών διακοπών και ανάπτυξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για την ταξιδιωτική βιομηχανία – αυτό είναι που πρεσβεύει η Futouris! Τα μέλη του έχουν δεσμευτεί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Στόχος του Futouris είναι να βοηθήσει – μακροπρόθεσμα, ολοκληρωμένα και βιώσιμα. Όλα τα μέτρα σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής.

Σχετικά με τον Οργανισμό Προορισμού Βιώσιμης Διατροφής (SFDO)

Ο SFDO είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνεργάζεται με ιδιώτες, εταιρείες και άλλους οργανισμούς για τη δημιουργία Βιώσιμων Προορισμών Τροφίμων. Το όραμά τους είναι βιώσιμοι, ακμάζοντες και ανθεκτικοί προορισμοί που υποστηρίζουν τις τοπικές κοινότητες, προστατεύουν τους πόρους της γης, το δικαίωμα στα ταξίδια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία των ζώων. Η αποστολή του SFDO είναι να επιταχύνει την ευρεία υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών παραγωγής τροφίμων, να αξιοποιήσει τη συνεργατική δύναμη των μελών του και να δημιουργήσει βιώσιμους διατροφικούς προορισμούς.