Η παγκόσμια βιομηχανία φιλοξενίας μπορεί συλλογικά να μειώσει τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με τα τρόφιμα κατά 30% έως το 2030, σύμφωνα με τη νέα Λευκή Βίβλο που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Η βίβλος δημιουργήθηκε από την World Sustainable Hospitality Alliance, την Iberostar Hotels & Resorts, την Sustainable Markets Initiative και τη Systemiq και περιγράφει ότι τα ξενοδοχεία μπορούν να επηρεάσουν το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αξιοποιώντας την ισχύ τους στις προμήθειες και βελτιστοποιώντας τη χρήση ενέργειας.
Η Λευκή Βίβλος για την «απανθρακοποίηση των συστημάτων φαγητού ξενοδοχείων» προτείνει μια οδό για τη βιομηχανία να περικόψει έως και 70 εκατ. τόνους CO2 ετησίως.
Με τη βιομηχανία φιλοξενίας να αντιπροσωπεύει το 1% όλων των εκπομπών παραγωγής τροφίμων και να δημιουργεί το 3% των παγκόσμιων απορριμμάτων τροφίμων, έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των συστημάτων τροφίμων προς το καλύτερο.
Καινοτόμες λύσεις
Υπογραμμίζοντας καινοτόμες λύσεις όπως οι τεχνολογίες παρακολούθησης απορριμμάτων, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα έως και 50%, το έγγραφο επιδιώκει να εμπλέξει τους ηγέτες της φιλοξενίας στον συστημικό μετασχηματισμό στον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται, προετοιμάζονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στα ξενοδοχεία.
Η Λευκή Βίβλος υποστηρίζεται από την Πρωτοβουλία Sustainable Markets, τον παγκόσμιο οργανισμό ιδιωτικού τομέα για τη βιώσιμη μετάβαση που ιδρύθηκε από την Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Κάρολο Γ’ το 2020, τότε τον Πρίγκιπα της Ουαλίας.