Σύνταξη tourismtoday.gr
«Σπάει τα κοντέρ» και φέτος, ο τζόγος στη χώρα μας, με τους Έλληνες να ποντάρουν συνολικά πάνω από 12 δις ευρώ σε τυχερά παιχνίδια στο δεκάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Συγκεκριμένα για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2024 το αναμορφωμένο TGR ανήλθε στα 12,7 δις ευρώ, ενώ το GGR διαμορφώθηκε στα 2,32 δις ευρώ.
- Τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ και VLTs εξακολούθησαν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με αναμορφωμένο TGR ύψους 5,82 δις ευρώ και GGR 1,17 δις ευρώ.
- Έπονται τα Λαχεία με αναμορφωμένο TGR και GGR, ύψους 245,86 δις ευρώ και 88,44 δις. ευρώ αντίστοιχα.
- Την ίδια στιγμή το αναμορφωμένο TGR για τις διαδικτυακές εταιρίες ανήλθε στα 5,7 δις ευρώ και το GGR στα 856 δις ευρώ.
- Αναφορικά με τα καζίνο το αναμορφωμένο TGR διαμορφώθηκε για το συγκεκριμένο διάστημα στα 1,030 δις ευρώ και το GGR στα 206,8 δις ευρώ.
Υπενθυμίζουμε πως στη μηνιαία Έκθεση της ΕΕΕΠ γίνεται και μια ξεχωριστή αναφορά στο «Αναμορφωμένο TGR».
Το άθροισμα των καθαρών εσόδων των παρόχων και των κερδών που μοιράστηκαν στους παίκτες σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τα μεγέθη της αγοράς τυχερών παιγνίων δεν φανερώνουν μόνο την αύξηση της αξίας των πονταρισμάτων, αλλά και τη σημαντική άνοδο των εσόδων που εισπράττει το ∆ημόσιο από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι ο φόρος των παικτών για το 10μηνο ανήλθε στα 320,45 δις ευρώ.
Ενδεικτικά, άλλωστε είναι τα στοιχεία για το α΄εξάμηνο σύμφωνα με τα οποία τα κρατικά έσοδα από δικαιώματα ενισχύθηκαν, ετησίως, συνολικά κατά 12,3%, σε 288,2 εκατ. ευρώ. Αιτία αποτελεί το νέο παιχνίδι EuroJackpot που έχει αυξημένο συντελεστή δικαιωμάτων.
Παράνομος τζόγος
Σε πρόσφατη ημερίδα για το Υπεύθυνο Παιχνίδι και την Ακεραιότητα στον Αθλητισμό που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Εταιρειών Παιγνίων στο Διαδίκτυο (ΕΕΕΠΔ), ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Δρ Δημήτρης Ντζανάτος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Kappa Research, το 10% του πληθυσμού άνω των 17 ετών συμμετέχει σε παράνομες δραστηριότητες τζόγου.
Tόνισε ότι η δαιμονοποίηση του τζόγου ενδέχεται να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα να αντλούμε χρήσιμα δεδομένα για τη μελέτη της συμπεριφοράς των παικτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΕΠ εργάζεται προς τη δημιουργία μιας οργανωμένης Δομής συνεργασίας με επιστήμονες και παρόχους, προκειμένου να αναπτυχθούν και στη συνέχεια να προωθηθούν από την Αρχή επιστημονικές προτάσεις για το σύνθετο ζήτημα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των τυχερών παιχνιδιών στην κοινωνία.