Ο Οδηγός MICHELIN του 2025 για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Μούγλα με μια ματιά:
• 1 εστιατόριο με δύο αστέρια MICHELIN
• 13 εστιατόρια με ένα αστέρι MICHELIN (συμπεριλαμβανομένων 2 νέων προσθηκών)
• 27 εστιατόρια με διάκριση Bib Gourmand (συμπεριλαμβανομένων 8 νέων προσθηκών και 1 αναβάθμισης)
• 91 συνιστώμενα εστιατόρια (συμπεριλαμβανομένων 22 νέων προσθηκών)
• 10 εστιατόρια με Πράσινο Αστέρι MICHELIN (συμπεριλαμβανομένων 6 νέων προσθηκών)
• 3 Ειδικά Βραβεία απονεμήθηκαν σε ταλαντούχους επαγγελματίες

Η Michelin παρουσίασε την επιλογή εστιατορίων του οδηγού MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Μούγλα για το 2025, στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons Hotel Bosphorus στην Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά προστέθηκαν 32 νέα εστιατόρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των προτεινόμενων επιχειρήσεων στην Τουρκία σε 132: 77 στην Κωνσταντινούπολη, 24 στη Σμύρνη και 31 στα Μούγλα.

Μεταξύ αυτών των εστιατορίων, 2 βραβεύτηκαν με ένα αστέρι MICHELIN, 8 με τη διάκριση Bib Gourmand και 6 με ένα πράσινο αστέρι MICHELIN.
Επιπλέον, ένα περσινό επιλεγμένο εστιατόριο, αναβαθμίστηκε φέτος λαμβάνοντας τη διάκριση Bib Gourmand.

Ο Gwendal Poullennec, International Director για τους Οδηγούς MICHELIN, σχολιάζει: «Για άλλη μια φορά φέτος, οι επιθεωρητές μας ενέδωσαν στον πλούτο και στη μοναδικότητα της τουρκικής γαστρονομικής σκηνής.

Με την τοπική δεξιοτεχνία, τις αξιόλογες πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν το περίγραμμα μιας ολοένα και πιο ηθικής γαστρονομίας και τη δημιουργικότητα που αξιοποιείται με σκοπό την εκ νέου επινόηση των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και τα Μούγλα συνιστούν ένα πραγματικό γαστρονομικό μωσαϊκό.

Επιπλέον, καθώς αρχίζουν να εξερευνούν νέα εδάφη στην επαρχία των Μούγλων και νέες περιοχές στην Κωνσταντινούπολη, οι ομάδες των επιθεωρητών μας αποκαλύπτουν σταδιακά κρυμμένους θησαυρούς και μοναδικές εγκαταστάσεις που θα ενθουσιάσουν τόσο τους ντόπιους γευσιγνώστες όσο και τους ταξιδιώτες από διεθνείς προορισμούς.

Αυτή η επιλογή για το 2025 είναι μια πραγματική ωδή στον γαστρονομικό δυναμισμό και στη γαστρονομική ποικιλομορφία, όπου κάθε περιοχή λάμπει χάρη στη δική της προσωπικότητα και ταυτότητα».

Το Casa Lavanda και το Narımor βραβεύτηκαν με ένα αστέρι MICHELIN

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το Casa Lavanda είναι ξενοδοχείο και εστιατόριο μαζί, περιτριγυρισμένο από κήπους και μποστάνια έκτασης 21.000 τ.μ.

Ο επικεφαλής της κουζίνας αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, ο σεφ Emre Şen, συνδυάζει έξοχα τις κλασικές γεύσεις του τουρκικού ρεπερτορίου με πινελιές πιο μεσογειακής έμπνευσης, ιδιαίτερα ιταλικής.

Ιδιαίτερα προσηλωμένο στην προώθηση του τοπικού terroir, στην ανάδειξη των εποχικών προϊόντων –το 80% των φρούτων και των λαχανικών προέρχεται από τα μποστάνια του κτήματος και τη δική τους τράπεζα σπόρων– και στη διατήρηση ισχυρών δεσμών με τις γύρω κοινότητες.

Στη Σμύρνη, ο σεφ Atilla Heilbronn διευθύνει την κουζίνα του Narımor και συνδυάζει αρμονικά τις επιρροές από τις γερμανικές του ρίζες με τον γαστρονομικό πλούτο της Τουρκίας παραδίδοντας μια εκλεπτυσμένη ερμηνεία των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Εκτός από αυτά τα 2 νέα βραβευμένα με αστέρι εστιατόρια, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν από τη συνέπεια των εστιατορίων που προτείνονται με ένα ή περισσότερα αστέρια στην επιλογή 2024 του οδηγού MICHELIN.

Συνεχίζοντας να προσφέρουν εξαιρετικές γαστρονομικές εμπειρίες, όλα τα εστιατόρια με ένα αστέρι από την προηγούμενη έκδοση διατήρησαν τη διάκρισή τους στην επιλογή του 2025, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εστιατορίων με ένα αστέρι στις τρεις επαρχίες σε 13: τα Araka, Arkestra, Casa Lavanda, Mikla, Neolokal, Nicole και Sankai by Nagaya στην Κωνσταντινούπολη· τα Kitchen By Osman Sezener και Maçakızı στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και τα Narımor, OD Urla, Teruar Urla και Vino Locale στη Σμύρνη.

Το TURK FATİH TUTAK, που βρίσκεται στην κορυφή της γαστρονομικής σκηνής στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζει να συστήνεται με δύο αστέρια MICHELIN για «την εξαιρετική κουζίνα του, που αξίζει την παράκαμψη».

Έξι νέα Πράσινα Αστέρια MICHELIN

Το Πράσινο Αστέρι MICHELIN, το οποίο απονέμεται στα εστιατόρια του οδηγού MICHELIN που παρουσιάζουν την ισχυρότερη δέσμευση στην οικολογικά υπεύθυνη γαστρονομία, συνιστά αναγνώριση των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών 6 νέων προτεινόμενων επιχειρήσεων.

Στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από το Casa Lavanda, έχουν επίσης αναγνωριστεί για τη δέσμευσή τους το The BARN και το Telezzüz. Στην επαρχία των Μούγλων, το Mezra Yalıkavak (που βρίσκεται στο Μπόντρουμ) και το Agora Pansiyon (που βρίσκεται στη Μύλασα) έχουν επίσης διακριθεί για τις προσπάθειές τους, όπως και το Asma Yaprağı στη Σμύρνη.

Αυτά τα προσφάτως βραβευμένα εστιατόρια ανεβάζουν σε 10 τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων με Πράσινο Αστέρι στην επιλογή 2025 του οδηγού MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Μούγλα.

Εννιά νέα εστιατόρια με διάκριση Bib Gourmand

Η διάκριση Bib Gourmand υποδεικνύει τα εστιατόρια της επιλογής τα οποία, κινούμενα σε ένα μικρό εύρος τιμών, προσφέρουν εκπληκτικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Οι επιθεωρητές του οδηγού MICHELIN απένειμαν το βραβείο Bib Gourmand σε 9 νέα εστιατόρια: 4 στην Κωνσταντινούπολη, 2 στην επαρχία της Σμύρνης και 3 στην επαρχία των Μούγλων.

Με εξαίρεση το Arka Ristorante Pizzeria, που βρίσκεται στο Μπόντρουμ και προσφέρει νόστιμες ιταλικές σπεσιαλιτέ, τα εστιατόρια αυτά επικεντρώνονται κυρίως σε τουρκικές γεύσεις και συνταγές, ερμηνευμένες με παραδοσιακούς τρόπους ή σε πιο σύγχρονες παραλλαγές.

Οι λάτρεις της αυθεντικής κουζίνας δεν θα θελήσουν να χάσουν ένα γεύμα ή δείπνο στο Ali Ocakbaşı (Κωνσταντινούπολη) ή στο Aslında Meyhane (Βουρλά, Σμύρνη). Πιο προσιτό, το Tatbak (Κωνσταντινούπολη) –μέχρι πρότινος μια απλή επιλογή των επιθεωρητών του οδηγού που φέτος αναβαθμίστηκε σε Bib Gourmand– είναι γνωστό για το πεϊνιρλί, το κεμπάπ και το λαχματζούν του.

Στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης, οι καλοφαγάδες μπορούν να καθίσουν στον πάγκο του Araf İstanbul, ενός μικροσκοπικού εστιατορίου, για να απολαύσουν σύγχρονη τουρκική κουζίνα και εξαιρετικά εδέσματα μαγειρεμένα στα κάρβουνα.

Το Nazende Cadde (Κωνσταντινούπολη), το Beynel (Bodrum) και το Asma Yaprağı, που βρίσκεται στα Αλάτσατα (Σμύρνη), βραβεύτηκαν επίσης με Πράσινο Αστέρι.

Ακόμη πιο ρουστίκ, το Agora Pansiyon (βραβευμένο με Πράσινο Αστέρι) είναι ένα κρυμμένο εστιατόριο στο επίσης κρυμμένο χωριό Καπικιρί (Kapıkırı), βόρεια του Μπόντρουμ.
Με αυτά τα νέα εστιατόρια, καθώς και εκείνα που διατηρούν τη διάκρισή τους για άλλη μια χρονιά, ο συνολικός αριθμός των εστιατορίων Bib Gourmand που προτείνονται στην επιλογή του 2025 αυξάνεται σε 27: 14 στην Κωνσταντινούπολη, 8 στη Σμύρνη και 5 στα Μούγλα.

22 εστιατόρια υψηλής ποιότητας προστίθενται στην επιλογή του Οδηγού MICHELIN

Εκτός από τα 2 νέα εστιατόρια με αστέρι MICHELIN και τα 9 νέα Bib Gourmand, οι επιθεωρητές γοητεύτηκαν από τις γαστρονομικές προτάσεις 22 άλλων εστιατορίων που εντάχθηκαν στις φετινές επιλογές.

Στην Κωνσταντινούπολη έχουν επιλεγεί 6 νέα εστιατόρια. Στο πολύ μοντέρνο Çok Çok Pera δίνεται έμφαση στις ταϊλανδέζικες γεύσεις, ενώ στο Lokanta by Divan και στο Herise İstanbul οι τουρκικές γεύσεις ενισχύονται από σύγχρονες γαστρονομικές προτάσεις. Το Apartıman Yeniköy, εν τω μεταξύ, είναι ένα μεσογειακό μπιστρό που σφύζει από ζωή χάρη στη μοντέρνα νεολαία της πόλης που το προτιμά.

Το THE BARN και το Telezzüz αποτελούν μια γαστρονομική πρόταση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προσήλωση στην οικολογική υπευθυνότητα, στάση που αναγνωρίστηκε από τη βράβευση με Πράσινο Αστέρι MICHELIN.

Στη Σμύρνη, 6 νέα εστιατόρια γοήτευσαν τις ομάδες επιθεώρησης του οδηγού MICHELIN. Από τη γενναιόδωρη κουζίνα του Ortaya Alaçatı, μέχρι τις προτάσεις που βασίζονται σε έξι χέρια του Hus Şarapçılık και το εστιατόριο κρεάτων (και κρεοπωλείο) Kasap Fuat Çeşme, οι επιχειρήσεις αυτές μαρτυρούν την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση των εστιατορίων της Σμύρνης στα τοπικά και εποχικά προϊόντα.

Στην επαρχία των Μούγλων 10 νέες επιχειρήσεις προστέθηκαν στην επιλογή του οδηγού. Στη Μαρμαρίδα, το Divia by Maksut Aşkar και στη Φετιγιέ το Mori. Στο Μπόντρουμ, μεταξύ των 8 νέων προτεινόμενων εστιατορίων περιλαμβάνονται, το Oi Filoi, το Oro by Alfredo Russo και το Kornel.

Συνολικά, 91 εστιατόρια στις επαρχίες της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και των Μούγλων συνιστώνται για τις ποιοτικές προτάσεις τους, περιγράφοντας μια ακμάζουσα τουρκική γαστρονομική σκηνή.

Τρία ειδικά βραβεία για ταλαντούχους επαγγελματίες

Μέσω των Ειδικών Βραβείων του, ο οδηγός MICHELIN επιθυμεί να φέρει στο προσκήνιο ταλαντούχους επαγγελματίες που εργάζονται στα επιλεγμένα εστιατόρια και συμβάλλουν στη δημιουργία αξέχαστων γαστρονομικών εμπειριών πέραν της κουζίνας.

Το Βραβείο Σομελιέ 2025 του Οδηγού MICHELIN απονέμεται στον Yunus Özturk του βραβευμένου με αστέρι εστιατορίου OD Urla. Ο Yunus Özturk δημιουργεί μια λίστα κρασιών που αποτελεί φόρο τιμής στα διαφορετικά terroir της Τουρκίας και, πιο συγκεκριμένα, σε αυτά της περιοχής των Βουρλών.

Το Βραβείο Εξυπηρέτησης 2025 του Οδηγού MICHELIN αναγνωρίζει την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας εξυπηρέτησης στο βραβευμένο με αστέρι MICHELIN εστιατόριο Nicole.

Τέλος, το Βραβείο Νεαρού Σεφ 2025 του Οδηγού MICHELIN, το οποίο αναγνωρίζει την ήδη πολύ επιτυχημένη και πολλά υποσχόμενη γαστρονομική υπογραφή ενός νέου ταλέντου, απονέμεται στον Serhat Doğramacı στο εστιατόριο με Πράσινο Αστέρι Mezra Yalıkavak στο Μπόντρουμ.

Σχετικά με τη Michelin

Η Michelin δημιουργεί έναν πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο κατασκευαστή σύνθετων υλικών και εμπειριών που αλλάζουν τη ζωή. Πρωτοπορώντας στην κατασκευή υλικών για περισσότερα από 130 χρόνια, η Michelin διαθέτει μια μοναδική τοποθέτηση στην αγορά συμβάλλοντας με αποφασιστικό τρόπο στην ανθρώπινη πρόοδο και στη δημιουργία ενός κόσμου μεγαλύτερης αειφορίας. Αντλώντας από τη βαθιά τεχνογνωσία της στα πολυμερή σύνθετα υλικά, η Michelin καινοτομεί σταθερά στην κατασκευή υψηλής ποιότητας ελαστικών και σύνθετων υλικών για σημαντικές εφαρμογές σε απαιτητικά πεδία όπως η κινητικότητα, ο κατασκευαστικός κλάδος, η αεροναυπηγική, οι τύποι ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η υγειονομική περίθαλψη. Η μέριμνα για τα προϊόντα της και η βαθιά γνώση των αναγκών του καταναλωτή εμπνέουν τη Michelin ώστε να προσφέρει τις καλύτερες εμπειρίες. Το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών της περιλαμβάνει λύσεις συνδεσιμότητας που βασίζονται σε δεδομένα και στην τεχνητή νοημοσύνη για επαγγελματικούς στόλους έως προτάσεις για εξαιρετικά εστιατόρια και ξενοδοχεία επιλεγμένα από τον Οδηγό MICHELIN. (www.michelin.com)