της Εύας Οικονομάκη

Τη θέση της ως τουριστικός προορισμός ενδυναμώνει σταδιακά η Αθήνα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην τεράστια ζήτηση για το 2025.

«Το 2024 πήγε σχετικά καλά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Το καλοκαίρι καταγράφηκαν μειωμένες πληρότητες και καλές τιμές. Από δω και πέρα ανησυχούμε λίγο για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και δη στη Γερμανία και στη Γαλλία, αλλά και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Φαίνεται όμως ότι η ζήτηση διατηρείται και ευελπιστούμε ότι αυτό θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες και τον επόμενο χρόνο», επεσήμανε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης ο Ευγένιος Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Με βάση τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Ευριπίδης Τζήκας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΞΑΑ και γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel – MGallery Collection, οι αναζητήσεις των Αμερικανών ταξιδιωτών μέσω Google για την Αθήνα έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό 50%. Ακολουθούν οι Ισραηλινοί με άνοδο 30% και έπονται Βρετανοί στο 15% και Γάλλοι στο 4%, εξέλιξη που παραπέμπει στην καθιέρωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.

Αυξημένες είναι, την ίδια στιγμή, οι κρατήσεις για την περίοδο των εορτών, με τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας να καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Το άνοιγμα σε νέες αγορές

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, ο Ευγένιος Βασιλικός τόνισε: «Το βασικό ζήτημα είναι το κομμάτι των υποδομών της πόλης και της περιφέρειας και πού θέλουμε να φτάσουμε όχι το 2025 και το 2026, αλλά το 2035 και το 2036. Σε αυτό το κομμάτι προσπαθούμε να δίνουμε έμφαση για να χαράξουμε μια στρατηγική πιο μακροχρόνια από αυτή που βλέπουμε μέχρι τώρα. Είναι πολύ εύθραυστο προϊόν ο τουρισμός και το έχουμε ζήσει πολλές φορές και στην Αθήνα».

Ως προς τις νέες αγορές στις οποίες στοχεύει η ΕΞΑΑΑ για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, ο πρόεδρος της Ένωσης εστίασε για τα επόμενα χρόνια στο «άνοιγμα» της Κίνας και της Ινδίας, ενώ σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων και το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που βρίσκεται στα δημόσια διαβούλευση, ο Ευγ. Βασιλικός σχολίασε: «Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης δημιουργεί πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, είτε στο κομμάτι των υποδομών, είτε στην υπερσυγκέντρωση τουριστών. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστούν συνολικά, όχι μόνο με απαγόρευση νέων αδειών για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τρία διαμερίσματα της Αθήνας, δίνοντας περιθώριο τεσσάρων μηνών που μπορεί ο καθένας να βγάλει Αριθμό Μητρώο Ακινήτου. Με τις φορολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που τίθενται κάποιες προδιαγραφές γίνονται κάποια βήματα, αλλά βλέπουμε ότι σε άλλες χώρες γίνονται πολύ πιο “τολμηρές” παρεμβάσεις και θεωρούμε ότι είμαστε πάλι πίσω και θα λέμε τα ίδια».