
Επιμελείται η Νεκταρία Κοκκινάκη, στα πλοία FESTOS PALACE και KNOSSOS PALACE
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η MINOAN LINES, η πρώτη έως σήμερα ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρία που διαθέτει ένα αμιγώς κρητικό μενού στα εστιατόρια των πλοίων της, προσφέρει τη δυνατότητα στους Έλληνες και διεθνείς ταξιδιώτες να «γευθούν» την Κρήτη, προτού φτάσουν στο νησί.
Μαζί με την αγαπημένη μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη, η MINOAN LINES δημιούργησε έναν κρητικό «μικρόκοσμο» μέσα από το à la carte Κρητικό μενού που φέρει το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας της Περιφέρειας Κρήτης.
Στη νέα χειμερινή κάρτα θα βρείτε δώδεκα νέα πιάτα με αγνές πρώτες ύλες που προέρχονται από μικρούς Κρήτες παραγωγούς και φρέσκα υλικά από την κρητική γη και τη θάλασσα.
Οι συνταγές της Νεκταρίας Κοκκινάκη σε συνδυασμό με την εμπειρία της ομάδας των σεφ των πλοίων της MINOAN LINES προσφέρουν ένα πραγματικό γαστρονομικό «ταξίδι».
Παράλληλα, ταξιδεύοντας με τα πλωτά παλάτια FESTOS PALACE και KNOSSOS PALACE, στα δρομολόγια ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΜΗΛΟΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ και αντίστροφα, μπορείτε πάντα να απολαμβάνετε τις υπόλοιπες γευστικές προτάσεις που περιλαμβάνει η σταθερή κάρτα των à la carte εστιατορίων των πλοίων.
Ο Λουκάς Σιγάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της MINOAN LINES, δηλώνει: «Στην οικογένεια της MINOAN LINES συνεχίζουμε σταθερά να επενδύουμε στην Κρητική γη και τη θάλασσα που μας μεγάλωσε και είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε την πρώτη και μοναδική ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρία η οποία προσφέρει μία απόλυτα Κρητική εμπειρία στους ταξιδιώτες της.
Η συνεργασία μας με την αγαπημένη μαγείρισσα της Κρήτης, τη Νεκταρία Κοκκινάκη, συνεχίζεται, εξελίσσεται και “μεστώνει” όπως ακριβώς η έννοια της κρητικής φιλοξενίας που δυναμώνει μέσα στα χρόνια».
Από πλευράς της, η Νεκταρία Κοκκινάκη δηλώνει: «Με ιδιαίτερη χαρά, συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη συνεργασία μας με τη MINOAN LINES, μια εταιρία με βαθιά παράδοση και αξίες. Συνεχίζουμε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι, αξιοποιώντας παραδοσιακές συνταγές και αγνές πρώτες ύλες από το νησί της Κρήτης, προμηθευόμενοι από μικρούς παραγωγούς που μοιράζονται το ίδιο πάθος για ποιότητα.
Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MINOAN LINES, κύριο Λουκά Σιγάλα, για την εμπιστοσύνη, σε όλο το προσωπικό για την άψογη συνεργασία και φυσικά στους μάγειρες και τους σεφ για την αφοσίωσή τους και την εξαιρετική δουλειά.
Σας περιμένουμε όλους να απολαύσετε αυτή τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία, με αυθεντικές γεύσεις όπου η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα, και με τη φιλοξενία που χαρακτηρίζει τη MINOAN LINES. Θέλουμε να σας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο γεμάτο γαστρονομικές απολαύσεις. Ανυπομονούμε να σας έχουμε κοντά μας».
Το Κρητικό Μενού της MINOAN LINES
Το γαστρονομικό ταξίδι ξεκινά με μία σειρά από λαχταριστά ορεκτικά – μεταξύ άλλων η αγαπημένη Μαραθόπιτα και το Σαγανάκι κατσοχοίρι – και συνεχίζεται με δροσερές σαλάτες που «φέρνουν» στο τραπέζι μας την ένταση των μυρωδικών και την πλούσια γεύση των λαχανικών που καλλιεργούνται στην Κρητική γη – όπως το βραστό σταμναγκάθι με αυγά, παξιμάδι, απάκι, γαλομυζήθρα και σoς λαδολέμονο.
Η γευστική εμπειρία κορυφώνεται με κυρίως πιάτα από την καρδιά της Κρητικής κουζίνας – ανάμεσά τους το Σφακιανό κατσικάκι με πατάτες και ο μπακαλιάρος με σταμναγκάθι.
Στα γλυκά θα απολαύσετε τη σφακιανή πίτα με μέλι και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς αλλά και ένα μοντέρνο Κρητικό τσιζκέικ που γαρνίρεται με γλυκό κουταλιού σταφύλι.
Απλές, πλούσιες και γεμάτες χαρακτήρα, οι γεύσεις του νέου χειμερινού Κρητικού μενού των εστιατορίων στα πλοία FESTOS PALACE και KNOSSOS PALACE της MINOAN LINES μας παρασύρουν σε μια «γιορτή» που μας θυμίζει την απλότητα και τη μαγεία της κρητικής γης και φιλοξενίας. Μια σύνδεση με το παρελθόν και τις ρίζες μας.
Ορεκτικά
Ντολμαδάκια 🌿
με φύλλα, σoς γιαουρτιού και φρέσκα μυρωδικά
***
Μαραθόπιτα
με Κρητικά τυριά και κροκάν αμυγδάλου
***
Σαγανάκι κατσοχοίρι
σε κρούστα αμυγδάλου με μαρμελάδα πορτοκάλι
***
Ομελέτα με πατάτες & τριμμένο κεφαλοτύρι
***
Χειροποίητη παραδοσιακή πίτα
γεμιστή με ξυνόχοντρο, απάκι & μελιτζάνα
Σαλάτες
Κρητική Σαλάτα 🌿
βραστή πατάτα, ντάκος, φέτα, αυγό βραστό, τοματίνια, αγγούρι, κάπαρη, ελιές,
φρέσκο κρεμμυδάκι, dressing φέτας & γαλομυζήθρας, ρίγανη & θυμάρι
***
Σταμναγκάθι βραστό
με αυγά, παξιμάδι, απάκι, γαλομυζήθρα και σoς λαδολέμονο
***
Ντάκος 🌿
Κρητικό παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα,
γαλομυζύθρα, κρίταμο, ελιές και εξαιρετικό παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο
Κυρίως Πιάτα
Φιλέτο μπακαλιάρου
σερβίρεται με σταμναγκάθι & σος λεμονιού
***
Σφακιανό κατσικάκι με πατάτες
κατσικάκι τσιγαριαστό σε ελαιόλαδο & θαλασσινό αλάτι,
σβησμένο με κόκκινο κρασί, σερβίρεται με χωριάτικες πατάτες τηγανιτές
***
Κόκορας κοκκινιστός, με μαγγίρι
***
Σκιουφιχτά, με κιμά από μανιτάρια & λαχανικά Ⓥ
Επιδόρπια
Σφακιανή πίτα, σερβίρεται με μέλι και καβουρδισμένους
ξηρούς καρπούς (καρύδι, αμύγδαλα, σουσάμι)🌿
***
Κρητικό τσιζκέϊκ
με παξιμάδι χαρούπι & κρέμα από γαλένι,
συνοδεύεται από γλυκό κουταλιού σταφύλι 🌿
Σχετικά με τη MINOAN LINES
Η εταιρία ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. ιδρύθηκε στις 25 Μαΐου 1972, στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 2022 συμπλήρωσε 50 έτη λειτουργίας και προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό και στις μεταφορές φορτηγών οχημάτων. Από το 2008 είναι μέλος του Ιταλικού Ομίλου Grimaldi, ενός εκ των μεγαλύτερων μεταφορέων οχημάτων και μηχανημάτων παντός τύπου (roll-on/roll-off), εμπορευματοκιβωτίων και επιβατών στον κόσμο. Ο Όμιλος Grimaldi εδρεύει στη Νάπολη Ιταλίας, με υποκαταστήματα σε περισσότερες από 50 χώρες, 18.000 υπαλλήλους και πάνω από 130 πλοία που προσεγγίζουν περισσότερα από 150 λιμάνια παγκοσμίως.
Σχετικά με τη Νεκταρία Κοκκινάκη
H Νεκταρία Κοκκινάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καβούσι, ένα γραφικό χωριό του νομού Λασιθίου, στο ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης. Από πολύ μικρή κατάλαβε την αγάπη της για τη μαγειρική καθώς μεγάλωσε ανάμεσα σε αρώματα, γεύσεις και μυρωδιές παρατηρώντας τη μητέρα της αλλά και τις δυο γιαγιάδες της, που της μετέδωσαν όλα τα μυστικά της Κρητικής κουζίνας. Η αγάπη της Νεκταρίας για την μαγειρική ήταν μεγάλη, σε κάθε ευκαιρία μάθαινε να φτιάχνει συνταγές, παρατηρούσε τα προϊόντα από την διαδικασία της παραγωγής μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι, μάζευε εμπειρίες και ακολουθούσε τις γαστρονομικές συνήθειες ενός τόπου με ιστορία και παραδόσεις. Άκουγε, παρατηρούσε, κατέγραφε και ερευνούσε. Μέχρι που ήρθε η στιγμή να αρχίσει να μοιράζεται όλη την αγάπη και το πάθος της για τη μαγειρική.
Από το 2003 ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο. Στο χωριό της Κρήτης με την αρχαιότερη ελιά στην Ευρώπη, το Καβούσι Λασιθίου, η Νεκταρία Κοκκινάκη έχει δημιουργήσει έναν φιλόξενο υπαίθριο χώρο για να μοιράζεται την πείρα και τις μνήμες στην Κρητική Κουζίνα, με μαθήματα παραδοσιακής – Μεσογειακής κουζίνας. Ο χώρος γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση από Έλληνες αλλά κυρίως ξένους επισκέπτες του νησιού και VIP προσωπικότητες από όλον τον κόσμο ενώ έχει βραβευτεί δύο συνεχόμενες χρονιές από το ΣΕΔΗΚ για τις ελαιοτουριστικές του δράσεις. Η Νεκταρία εκπαιδεύεται συνεχώς με σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου πάνω σε ποικιλίες του νησιού ώστε να τις συνδυάζει αρμονικά με τα φαγητά της και είναι πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου.
Η Νεκταρία Κοκκινάκη είναι η πρώτη μαγείρισσα στην Ελλάδα που έλαβε το σήμα Μεσογειακής Διατροφής λειτουργώντας ως πρεσβευτής της Διακήρυξης Μεσογειακής Διατροφής από το ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Diet Network (MD.net), ενθαρρύνοντας επιχειρήσεις της γαστρονομίας και του τουρισμού να υιοθετήσουν το διεθνές αυτό σήμα με απώτερο στόχο να καταστήσει τη Μεσογειακή Διατροφή κομβικό σημείο γαστρονομικού τουρισμού.
Σχετικά με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας της Περιφέρειας Κρήτης»
Το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας της Περιφέρειας Κρήτης» απονέμεται σε εστιατόρια που προσφέρουν ποιοτική Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα.
Αποτελεί αναγνωριστικό της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εστίασης Κρητικής Κουζίνας και αποδίδεται από τον φορέα πιστοποίησης, «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας».