«Η κυβέρνησή μας -το λέω με τιμή και καμάρι- έχει εξαιρετική συνεργασία, στα δύσκολα όλοι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός ήταν δίπλα μου. Είναι προτεραιότητα ο τουρισμός για την κυβέρνησή μας», δήλωσε στον Alpha η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα απουσίας μου από την αποστολή στην Κίνα» απαντώντας σε σχόλια για τη μη συμμετοχή της στην κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Σταθάκης -που θα μιλούσε και για πολλά άλλα θέματα- εκπροσωπεί και τον τουρισμό. Κάποιες άλλες φορές δεν είναι εκείνος και είμαι εγώ. Εγώ έχω πάει σε πολλές κυβερνητικές αποστολές, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, θα πάω στη μεγάλη τουριστική έκθεση στην Κίνα το φθινόπωρο. Η αποστολή είναι πλήρης. Είμαι απόλυτη σε αυτό. Είμαι πολύ περήφανη που, όταν πηγαίνουμε στις αποστολές, εκπροσωπούμε την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο. Οι αποστολές δημιουργούνται με βάση τις ανάγκες. Εγώ, εξάλλου, δεν μπορούσα να πάω. Και να μου το πρότειναν, θα ήταν δύσκολο γιατί έχω πάρα πολύ δουλειά», πρόσθεσε.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο τουρισμός είναι «εθνική υπόθεση». Συντονισμένα πρέπει να στηρίζουμε όλοι προς μια κατεύθυνση. Να κάνουμε την Ελλάδα τον πιο δημοφιλή προορισμό. Να φέρουμε και περισσότερους τουρίστες και απευθείας πτήσεις. Ο τουρισμός ενώνει λαούς και έθνη, είναι  η «γέφυρα» και για άλλα προϊόντα. Να γίνουν και άλλου είδους συνεργασίες, να ανοίξουμε νέες αγορές, να έχουμε και περισσότερες επενδύσεις. Ο τουρισμός μπορεί να αυξηθεί εάν και εφόσον μπορούμε κι εμείς να εξυπηρετήσουμε. Χρειαζόμαστε και περισσότερες επενδύσεις», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «το all inclusive  το επιλέγουν κάποιοι, το έχουμε κι εμείς, αυτοί που θα το επιλέξουν είναι συγκεκριμένο target group» και τόνισε ότι «έχει αυξηθεί η κράτηση της τελευταίας στιγμής».

Η κα Κουντουρά είπε ότι «στόχος για φέτος στον τουρισμό είναι να ξεπεραστούν τα 26 εκατομμύρια αφίξεις που ήταν το περσινό ρεκόρ, υπάρχει η δυνατότητα, έχουμε θετικά μηνύματα. Ήδη έχει καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων, πέρα από κάθε προσδοκία».

«Από το ‘15 έως σήμερα έχουμε 30% αύξηση στις αφίξεις των Ρώσων. Όντως θα μπορούσαμε  να φθάσουμε πάνω από 1 εκ Ρώσους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το φθάσουμε όμως, έχουν και αυτοί οικονομικό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «αυτό που κάνουμε είναι να προβάλλουμε την Ελλάδα ως ελκυστικό παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Οφείλουμε να διαφημίσουμε το προϊόν μας. Τις business θα τις κάνουν οι ιδιώτες. Προσπαθήσαμε από πέρυσι να ανοίξουμε αγορές με υψηλό εισοδηματικό επίπεδο και αυτό έχει αποδώσει».

Αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με όλους τους υπουργούς: «Ο Κουρουμπλής πχ κι εγώ είμαστε σε άμεση συνεργασία, το πρώτο παράπονο των τουριστών είναι η καθαριότητα και το περιβάλλον. Είμαστε σε άμεση επικοινωνία με όλους τους υπουργούς και κάνουν όλοι τα αδύνατα δυνατά. Το υπουργείο Εξωτερικών πχ ανταποκρίθηκε άμεσα για τη Βίζα. Είχα ενημερώσει εκ των προτέρων για τις ανάγκες που θα έχω».

Μιλώντας για την προκάτοχό της είπε ότι «η κα Κεφαλογιάννη έκανε εξαιρετικά τη δουλειά της» ενώ για την προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι «όφειλε να είχε εξασφαλίσει τα χρήματα. Έκανε περικοπές και δεν εξασφάλισε κάποια πράγματα».

«Ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο στα τέλη Ιανουαρίου του 2015 , τα πράγματα εκεί δεν ήταν πολύ καλά. Κάναμε πολύ μεγάλες προσπάθειες στο υπουργείο, ο ΕΟΤ  μαζί με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα, οι συνεργάτες μου, να ανατρέψουμε το κλίμα. Καταφέραμε όχι μόνο ρεκόρ αφίξεων, ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Είχαμε σχέδιο, προβολή σωστή, δράση, μέθοδο, δεν έγιναν τυχαία όλα αυτά. Αρχίσαμε να εφαρμόζουμε και το σχέδιο: Θεματικές μορφές τουρισμού, επιμήκυνση περιόδου, να ανοίξουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα. Έχουμε πολύ καλές υπηρεσίες και υποδομές. Στοχεύσαμε στο άνοιγμα νέων αγορών, όπως η Κίνα, η Μέση Ανατολή, η Ν. Κορέα και καταφέραμε να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές μας αγορές», τόνισε η κα Κουντουρά.

Επεσήμανε ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν και ανάλογες ενέργειες, όπως πχ νομοθετικό έργο. Ήδη έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας, με επιστήμονες για την ενίσχυσή τους (για θεματικό και ιατρικό τουρισμό). Το υπουργείο υποστηρίζει και ενθαρρύνει όλες τις λειτουργίες. Λύσαμε προβλήματα στον ιαματικό τουρισμό. Προωθούμε τον γαστρονομικό τουρισμό σε συνεργασία και με τις περιφέρειες, όπως με την κ. Δούρου. Το έχω ζητήσει να συνεργαζόμαστε με όλες τις περιφέρειες».

Αναφερόμενη στον κοινωνικό τουρισμό είπε ότι «επειδή με ενδιάφερε πολύ η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και ο κοινωνικός τουρισμός συγχρόνως αλλά η δυνατότητα είναι πάρα πολύ μικρή, αυτό που κάναμε είναι να ενισχύσουμε τον εσωτερικό κοινωνικό τουρισμό και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μαζί με το υπ. Εργασίας καταφέραμε 200 χιλ δικαιούχοι από τον ΟΑΕΔ να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε όλη την Ελλάδα. Ο ΟΑΕΔ πληρώνει τα μισά έξοδα για 5 περίπου μέρες. Εμείς πετύχαμε όσοι επιλέξουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να έχουν πληρωμένα τα έξοδα για 10 μέρες. Παλιά ο Έλληνας ταξίδευε και έκανε διακοπές σε όλη την Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε πως έχει πολύ καλή συνεργασία και με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη.
«Είναι ξεκάθαρος νομίζω. Είναι κοινωνικός εταίρος, εκφράζεται πολιτικά και έχει άποψη κατ’ επέκταση. Έχει εκφραστεί με συμπάθεια σε σχέση με την Τρόικα. Το τί πολιτική στάση κρατάει δεν με αφορά, για τη δουλειά μας έχει εκφραστεί θετικότατα. Ως προς τον τουρισμό, με καλύπτει με τις δηλώσεις του ότι ο τουρισμός πάει εξαιρετικά καλά, ότι έχουμε άνοδο και για το 2016 και αν όλα πάνε καλά, έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε πάνω από τα 26 εκ. που φέραμε το 2015», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: alpha965.gr