Το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας, ήταν στο επίκεντρο της εισαγωγικής ενότητας της πρώτης ημέρας του αναπτυξιακού φόρουμ “Χρηματοδότηση και Ελληνική Επιχειρηματικότητα” που διοργανώνει σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Divani Caravel.η επενδυτική πρωτοβουλία Α-Energy Investments και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Οικονομικών Διευθυντών (Σ.Ε.Ο.ΔΙ.) με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ο.ΔΙ. κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος υπενθύμισε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την έξοδο από την κρίση και την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας, εφόσον τα προβλήματα παραμένουν και στάθηκε ιδιαίτερα στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη: “πολιτική σταθερότητα, τήρηση των δεσμεύσεων και των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί, σταθερό φορολογικό περιβάλλον με μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών και δημιουργία κλίματος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και κατάργηση της γραφειοκρατίας”.
Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, κ. Λόης Λαμπριανίδης, αφού έκανε μία σύντομα επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά και πολύ σύντομα και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανταγωνιστεί τις χώρες χαμηλού κόστους.
Ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού νόμου, επισημαίνοντας ότι έχει δύο καινοτομίες, δηλαδή δεν είναι ένας γενικός νόμος, καθώς απαντά σε συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ, επιπλέον, συμβάλει στη στήριξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού. Επίσης, προσέθεσε, το 45% των ενισχύσεων θα χορηγηθεί με τη μορφή των φοροελαφρύνσεων.
Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, είναι ότι τίθεται πλέον πλαφόν ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, ενώ υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης με βάση δύο κριτήρια, τις επιδόσεις κάθε σχεδίου και το χωρικό κριτήριο.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυξήσει τα ποσά που θα διατεθούν, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον, σημειώνοντας, πάντως, ότι η διαπραγμάτευση γι’ αυτό θέμα με τις ευρωπαϊκές αρχές δεν θα είναι εύκολο. Επίσης, θα εξεταστούν οι δυνατότητες μεταφοράς κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του μείγματος οικονομικής πολιτικής, που κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνίσταται στη μείωση της σημερινής υπερφορολόγησης, με ταυτόχρονο περιορισμό δαπανών. Μια τέτοια πολιτική σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία. “Η βρύση της ρευστότητας για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχει νερό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Συντονίστρια της Μόνιμης Επτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες που υφίστανται για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων από ευρωπαϊκές πηγές και την αξιοποίηση των νέων εργαλείων που υφίστανται σε κοινοτικό επίπεδο.
Όπως είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιούρι Κατάινεν, τόνισε την αναγκαιότητα της καλύτερης ενημέρωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένες για τους τρόπους χρηματοδότησης.
Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση ότι έφερε τον αναπτυξιακό νόμο πριν καταρτίσει αναπτυξιακό σχέδιο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, αφού εκτίμησε ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 2% φέτος. εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς οι αλλαγές θέλουν αρκετά χρόνια να αποδώσουν.
Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα, τόνισε, είναι η χώρα μας στα αναπτυξιακά θέματα να παρακάμψει το κράτος και να καταργηθούν οι δραστηριότητες που αφορούν στα θέματα των αδειοδοτήσεων. Ο κ. Λοβέρδος ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας στα υπουργεία, οι οποίες θα εποπτεύονται από μία τριμελή υπουργική ομάδα υπό τον τον πρωθυπουργό.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Λοβέρδος, αυτό το μοντέλο εφαρμόσθηκε με επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και πρέπει να επαναληφθεί εδώ και τώρα. Σε ότι αφορά ειδικότερα τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, είπε ότι η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να πιέσει για αλλαγές στο κομμάτι που αφορά στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης κατά 50% και της Δικαιοσύνης κατά 50%, που μπλοκάρουν, όπως ανέφερε, την οικονομία.
Για τον αναπτυξιακό νόμο, σημείωσε ότι επαναλαμβάνει τα κακώς κείμενα κείμενα του παρελθόντος και ρυθμίσεις “του δικού μας αποτυχημένου αναπτυξιακού νόμου του 2004”.
Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Δράκος, Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ζήτησε από την Πολιτεία την υποστήριξη των σοβαρών επενδύσεων, όπως π.χ. στο Ελληνικό και την αντίστοιχη της “Ελληνικής Χρυσός” στη Χαλκιδική και να μην επαναληφθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος. Συγχρόνως, στάθηκε στον κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες. Τέλος, εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις δεν είναι η “εταιρική διακυβέρνηση”, αλλά η “κρατική διακυβέρνηση”.
Ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, στη δική του παρέμβαση τόνισε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά και τις επιχειρήσεις από τις οφειλές του Δημοσίου: “Στην ΕΕ 250.000 θέσεις εργασίας χάνονται και 1/4 των εταιριών οδηγούνται σε πτώχευση, εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών. Στην Ελλάδα οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν πια τα 6,7 δισ., στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις”. Ακόμα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν μόνο 12.500 νέες επιχειρήσεις, έναντι 18.000 το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 15.000, το ίδιο διάστημα το 2015.
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπογράμμισε ότι χρειάζεται η άμεση, ταχεία αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων και ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα “κόκκινα” δάνεια και την υψηλή φορολογία.
Ο κ. Κόλλιας είπε ότι απαιτείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και της έμμεσης φορολόγησης, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και οι γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του Μνημονίου στο τμήμα που αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά “η συνταγή φόροι, φόροι, φόροι είναι αδιέξοδη”.