
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Περισσότερο από απλή διατροφή, το φαγητό θεωρείται σήμερα οδηγός ολιστικής ευεξίας, που αγκαλιάζει τόσο την ευχαρίστηση που παρέχει όσο και την αίσθηση του σκοπού, της σύνδεσης και της υγείας.
Τα ξενοδοχεία, κατέχουν κομβική θέση σε αυτή τη στροφή. Υιοθετώντας μελλοντικές στρατηγικές -όπως η εξατομικευμένη διατροφή, η υπεύθυνη προμήθεια και η δέσμευση της κοινότητας- οι παίκτες της φιλοξενίας μπορούν να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς ενώ προωθούν τον θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Τον τρόπο πού εξελίσσονται οι στρατηγικές τροφίμων στην φιλοξενία, αποκαλύπτει μελέτη του EHL Hospitality Business School (Ecole hôtelière de Lausanne).
Επισημαίνει πώς οι αλλαγές στις προτεραιότητες των καταναλωτών -μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία, περιβαλλοντικές προκλήσεις και μεταβαλλόμενες πολιτιστικές προσδοκίες- μεταμορφώνουν τον ρόλο του φαγητού στη ζωή μας.
Το φαγητό ως ο ακρογωνιαίος λίθος της ευημερίας
Το φαγητό έχει εξελιχθεί πολύ πέρα από τον παραδοσιακό του ρόλο ως πηγή διατροφής. Κάποτε θεωρούνταν κυρίως ως μέσο για την ικανοποίηση της πείνας και αργότερα ως σύμβολο κατάστασης και τώρα αγγίζει σχεδόν κάθε στρώμα της πυραμίδας του Μάσλοου.
Τρέφει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία, την αίσθηση της κοινότητας και υποστηρίζει την πλανητική ευημερία, επιτρέποντας την ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης ευημερίας και της υγείας των οικοσυστημάτων της γης.
Η έννοια του Τρόφιμα Ευημερία-Ευεξία (FWB) αποτυπώνει αυτόν τον πολύπλευρο αντίκτυπο, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των τροφίμων σε ευχαρίστηση, σκοπό, υγεία και βιωσιμότητα στην καθημερινή ζωή.
Οι καταναλωτικές τάσεις και η συνειδητή μετατόπιση
Με γνώμονα την αυξημένη ευαισθητοποίηση μετά την πανδημία και την πρόσβαση σε πληροφορίες, οι καταναλωτές σήμερα είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ. Πλέον δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υγεία, τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα στις διατροφικές τους επιλογές.
Αυτή η αλλαγή διαμορφώνει νέες προσδοκίες και προσφορές για τον κλάδο της φιλοξενίας, από την εξατομικευμένη διατροφή έως τα μενού από φυτά και τις τεχνολογικά βελτιωμένες γευστικές εμπειρίες.
Ένας αυξανόμενος αριθμός αναζητά τρόφιμα πιο υγιεινά και προσαρμοσμένα στις προσωπικές του ανάγκες, που θα είναι παράλληλα βολικά και γρήγορα.
Ο ρόλος της φιλοξενίας στην προώθηση της ευημερίας
Τα ξενοδοχεία αναμένεται να επηρεάσουν την ευημερία σε πολλαπλά επίπεδα. Μέσω καινοτόμων πρακτικών – όπως οι εκδρομές γαστρονομίας στη φύση, οι προσφορές πλανητικής διατροφής (βιώσιμο και ευέλικτο διατροφικό μοτίβο), οι πρωτοβουλίες κοινωνικής τροφής- οι πάροχοι φιλοξενίας μπορούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τόσο την ηδονική (οδηγούμενη από την ευχαρίστηση) όσο και την ευδαιμονική (με γνώμονα το σκοπό) ευεξία.
Τα τελευταία χρόνια, οι σεφ έχουν αναλάβει εξέχοντα ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες, αλλά όλοι στην επιχείρηση, από τους μάγειρες και τους σερβιτόρους μέχρι τη διοίκηση, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.
Αυτό αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της διεπιστημονικής, συνεχούς εκπαίδευσης για την αποτελεσματική ικανοποίηση αυτών των προσδοκιών.
Προκλήσεις και ευκαιρίες
Ενώ η άνοδος του συνειδητοποιημένου καταναλωτή σηματοδοτεί πρόοδο, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις, όπως η αυξημένη διάδοση παραπληροφόρησης, η αντιμετώπιση συστημικών ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και η πλοήγηση στην πολυπλοκότητα της βιώσιμης προμήθειας τροφίμων.
Οι καινοτομίες στην τεχνολογία και την εκπαίδευση, παράλληλα με τις ισχυρότερες δεσμεύσεις για κοινή ευθύνη, προσφέρουν μονοπάτια για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Η επίτευξη ουσιαστικού αντίκτυπου θα απαιτήσει συνεργασία σε όλους τους τομείς, υιοθέτηση διαφορετικών προοπτικών και κλιμάκωση καινοτόμων λύσεων για τη δημιουργία πιο δίκαιων και βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.
Στρατηγικές για τα ενδιαφερόμενα μέρη
- Επιχειρήσεις φιλοξενίας: Αγκαλιάστε διαφανείς πρακτικές και συνεργασίες με καινοτόμους διατροφολόγους και τοπικές κοινότητες για να χτίσετε εμπιστοσύνη και ανθεκτικότητα.
- Σεφ και χειριστές: Πρωτοπόροι μέσα από τη γαστρονομική καινοτομία, υποστηρίξτε θρεπτικές και βιώσιμες επιλογές χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση, την απόλαυση ή την εμπειρία.
- Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εκπαιδευτικοί: Αναπτύξτε πλαίσια και προγράμματα σπουδών που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της ευημερίας, της βιωσιμότητας και της ισότητας στα συστήματα τροφίμων.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να είναι ο καταλύτης για θετικές αλλαγές, αρκεί να περιηγηθούν στο μεταβαλλόμενο τοπίο του φαγητού και της ευεξίας με ένα σαφές όραμα για ένα πιο υγιές, πιο βιώσιμο μέλλον, δημιουργώντας συνδέσεις που ωφελούν τα άτομα, τις κοινότητες, καθώς και τον πλανήτη.