Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν όλες οι προσπάθειες απομάκρυνσης του φορτηγού πλοίου «Esc Isabel 1» που παραμένει εγκαταλειμμένο στο λιμάνι της Ερμούπολης από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πλοίο έχει χαρακτηρισθεί ζημιογόνο και επικίνδυνο για το λιμάνι και το νησί, αλλά οι ενέργειες που έγιναν από πλευράς Λιμενικού Ταμείου και από την ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με σκοπό την απομάκρυνσή του, δεν απέδωσαν καρπούς. Εξετάστηκε η περίπτωση μεταφοράς στον Πειραιά με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου Γιώργο Βελισσαρίου να μεταβαίνει στον ΟΛΠ για το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα αφού κανείς δε δέχεται το πλοίο. Αρνητική ήταν και η θέση του Νεώριου στην πρόταση να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί άκρη και με το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε κάποιο άλλο ασφαλέστερο σημείο του λιμανιού της Ερμούπολης.

Την ίδια ώρα, οι πλοιοκτήτες παραμένουν άφαντοι, αφού λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το πλήρωμα και να παραλάβουν το πλοίο τους. Όπως έκανε γνωστό ο πράκτορας της εταιρίας στην Σύρο, Νίκος Βασιλικός, οι πλοιοκτήτες που είναι Ισπανομαροκινής καταγωγής, έχουν πολύ καιρό να δώσουν σημεία ζωής. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει επαφή με τον δικηγόρο τους στην Αθήνα, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για πώληση του πλοίου, κάτι το οποίο πάντως αμφισβητείται έντονα. Ο κ. Βελισσαρίου, μιλώντας στο Cyclades24, έκανε γνωστό ότι θα γίνει εφαρμογή του Ν. 2881 και θα προχωρήσει η διαδικασία πλειστηριασμού του πλοίου από το ίδιο Λιμενικό Ταμείο. Πρόσθεσε δε, ότι ετοιμάζεται η διακήρυξη και σύντομα θα έρθουν ειδικοί για να εκτιμήσουν την αξία του πλοίου. Ο πλειστηριασμός είναι η ύστατη προσπάθεια απομάκρυνσης του πλοίου, με την προϋπόθεση όμως πως θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι εφοπλιστές – επενδυτές να το αγοράσουν. Πάντως, δεν είναι απλή διαδικασία και θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί. Συνεπώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Πηγή:cyclades24