Tο θέμα της χρηματοδότησης των υποδομών των Ιαματικών Πηγών μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ έθιξε κατά την διάρκεια του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας .
Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της θεματικής ενότητας που αφορούσε την Ανάπτυξη-Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Αυτοδιοίκηση –Αγροτική Ανάπτυξη και παρουσία των Δημήτρη Καφαντάρη Α΄Αντιπροέδρου ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου Προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης &Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, Δημήτρη Τζιαχρήστα Προέδρου της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΔΙΠΕ, Παναγιώτη Κορκολή Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ, Ευγενείας Φωτονιάτα Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π του ΕΤΠΑ και ΤΣ, ο κ.Γκουντάρας τόνισε πως μετά από 2 χρόνια εργώδους προσπάθειας οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σε θέση να εγγυηθούν την απορροφητικότητα των προγραμμάτων πράγμα το οποίο θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας.
Το ίδιο θέμα, αλλά και διοικητικά ζητήματα του ΣΔΙΠΕ είχε την ευκαιρία να θίξει κατά την διάρκεια της εισήγησης του στην ολομέλεια του συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ, Β΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Λαγκαδά κ.Καραγιάννης Γιάννης. Μετά το τέλος της συνεδρίασης της θεματικής ενότητας οι κύριοι Καραγιάννης, Γκουντάρας, Κορκολής και η κυρία Φωτονιάτα συμφώνησαν να συνεχίσουν με την ίδια ένταση την συνεργασία που ξεκίνησε λίγες εβδομάδες πριν στο Υπ. Οικονομικών.
Διαβάστε παρακάτω την παρέμβαση του κ.Γκουντάρα
Η παρέμβαση μας αφορά το τεράστιας σημασίας ζήτημα των Ιαματικών πηγών στην Ελλάδα. Είναι γνωστός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτόν τον τομέα εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία 2 χρόνια ξεπερνώντας στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες τόσο δικές μας, όσο και του κρατικού μηχανισμού καταφέραμε να προχωρήσουμε πολύ στο θέμα των αναγνωρίσεων των φυσικών μας πόρων ως ιαματικών, και των αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.
Το επόμενο βήμα, και ενώ οι αναγνωρίσεις και οι αδειοδοτήσεις τρέχουν, είναι η αναζήτηση χρηματοδότης προκειμένου να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μας. Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα, και μέσα στις οποίες παρέχεται το προϊόν του ιαματικού τουρισμού είναι κατά βάση παλιές και ξεπερασμένες και χρειάζονται ανακατασκευή.
Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία αρκετών δεκάδων υψηλού επιπέδου θερμαλιστικών κέντρων προκειμένου το προϊόν του Ελληνικού τουρισμού υγείας να μορφοποιηθεί, να αποκτήσει χαρακτήρα, και να διεκδικήσει επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο σχεδιασμός μας στηρίζεται σε παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες βρίσκουμε από πολλές δεκάδες μέχρι κάποιες εκατοντάδες θερμαλιστικά κέντρα και βέβαια στην δεδομένη τις ποικιλομορφία των ιαματικών φυσικών πόρων (πολλές, διαφορετικές θεραπευτικές ενδείξεις) στον διαφορετικό τρόπο χρήσης των ιαματικών φυσικών πόρων (λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, πηλοθεραπεία, εισπνοθεραπεία) και βέβαια στο, σε κάθε περίπτωση, διαφορετικό φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι ιαματικές μας πηγές βρίσκονται (κοντά σε λίμνες, ποτάμια, κοντά σε ακτές, πάνω σε βουνά ή σε νησιά).
Θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε το θερμαλιστικό προϊόν της χώρας μας, και αυτό θα γίνει μέσα από το ΕΣΠΑ. Τους τελευταίους μήνες μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τι ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο αρχικού σχεδιασμού στην ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Παρέμβαση ) κάθε περιφέρειας, που να αφορούν δράσεις χρηματοδότησης της ανακατασκευής ή και ολοκληρωμένης εκ του μηδενός επέμβασης, στις υποδομές των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.
Από την καταρχήν έρευνα προέκυψε ότι σχετική πρόσκληση μπορεί να βγει στο Βόρειο Αιγαίο μέσα από τα ΠΕΠ. Εκεί η διαχειριστική ασχολήθηκε πολύ έντονα με το ζήτημα και μπορεί πλέον να αντληθεί χρηματοδότηση μέσα από τον Άξονα προτεραιότητας : προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων και μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον με επάρκεια πόρων για ανάπτυξη απασχόληση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δράση : τουριστική αξιοποίηση υπόγειων φυσικών πόρων (ιαματικά νερά).
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα χρειαστεί διαφοροποίηση του αρχικού σχεδιασμού των ΟΧΕ και εκεί ακριβώς χρειαζόμαστε την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Εμείς οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να προλάβουμε. Οι τοπικές μας οικονομίες χρειάζονται τις Ιαματικές πηγές. Η αναγκαιότητα των παρεμβάσεων αυτών είναι δεδομένη. Όπως επίσης δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Είναι ζήτημα Εθνικής σημασίας. Καλούμε τις περιφέρειες και το αρμόδιο υπουργείο από αύριο το πρωί, όλοι μαζί, να στραφούμε προς αυτό το στόχο. Οι δυνατότητες και ο χρόνος υπάρχουν, η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί.