Τα Κανάρια Νησιά και την Ελλάδα επιλέγουν για τις διακοπές τους τα τελευταία χρόνια οι γάλλοι ταξιδιώτες, αντί των παραδοσιακών προορισμών των προηγούμενων χρόνων όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος.

Η εν λόγω τάση είναι κυρίαρχη τα τελευταία δέκα χρόνια, κατά τα οποία ο γαλλικός εξερχόμενος τουρισμός έχει αλλάξει κατά πολύ, ως αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης, της κρίσης από τους πρόσφυγες και της τρομοκρατίας.

Πριν από μια δεκαετία, η Τυνησία ήταν ο πιο αγαπημένος προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες. Η Επανάσταση του Γιασεμιού που ξεκίνησε στα τέλη του 2010, η πολιτική αναταραχή που ακολούθησε, καθώς και το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων είχε σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού συνδικάτου των Tour Operators (SETO) με βάση τις πωλήσεις των τουριστικών πακέτων, το 2014 η Τυνησία ήταν ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες. Μετά την επίθεση στο μουσείο Bardo το 2015, ακολουθούμενη από την επίθεση στην παραλία της Sousse, έπεσε στην ένατη θέση, πριν «φύγει» οριστικά από το top 10, το 2016.

Η ανάπτυξη του γαλλικού τουρισμού στην Αίγυπτο ήταν παρόμοια. Η αιγυπτιακή επανάσταση, η οποία άρχισε το χειμώνα του 2011 στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, η παραίτηση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η αποχώρηση του διαδόχου του, Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013, και μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων οδήγησε σε δραματική μείωση του αριθμού των τουριστών. Μεταξύ του 2007 και του 2010, η Αίγυπτος ήταν ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες. Ωστόσο, το 2011, η χώρα δεν ήταν πλέον στη λίστα του top 10.
Το Μαρόκο ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός πριν από δέκα χρόνια. Παρά τον βομβαρδισμό του Μαρακές το 2011 σε ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο, που σκότωσε 17 ανθρώπους, η τοπική τουριστική βιομηχανία δεν επλήγη σημαντικά. Σήμερα, η χώρα είναι ο έκτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες.

Η Τουρκία ήταν άλλη μια χώρα που έχασε τους γάλλους τουρίστες. Οι διαδηλώσεις την άνοιξη του 2013, που κατεστάλησαν σκληρά από την αστυνομία, και η απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 έβλαψαν τη φήμη της χώρας. Η Τουρκία συνδέεται επίσης με την κρίση των προσφύγων καθώς χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Συρία κατευθυνόμενοι προς την Τουρκία. Ενώ λοιπόν η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία απορρίφθηκαν από τους Γάλλους ταξιδιώτες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών.

«Πριν από το 2010, το 85% του κύκλου εργασιών της εταιρείας μας αφορούσε κυρίως τέσσερις προορισμούς: την Τυνησία, το Μαρόκο, την Τουρκία και την Αίγυπτο», δήλωσε ο Pascal Izaguire, διευθύνων σύμβουλος της TUI Γαλλίας. «Σήμερα, οι χώρες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 15% της συνολικής προσφοράς, παρόλο που η Αίγυπτος εξαφανίστηκε εντελώς από τον κατάλογο το 2013 και η Τυνησία δεν είναι πλέον μια από τις επιλογές. Τώρα το 85% της προσφοράς είναι συγκεντρωμένο σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπου η γαλλική πελατεία αισθάνεται ασφαλής: Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία».

Επιπλέον, ο Ισπανικός τουρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη, και τώρα είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτονται οι Γάλλοι ταξιδιώτες, σύμφωνα με το SETO. Τα Κανάρια Νησιά είναι τα πιο δημοφιλή. Λόγω της έλλειψης καταλυμάτων, η ηπειρωτική Ιταλία δεν μπόρεσε να επωφεληθεί τόσο από την ανακατανομή των τουριστών. Ωστόσο η Σικελία και η Σαρδηνία ανέφεραν αυξανόμενη ζήτηση.

Τέλος, η Στερεά Ελλάδα επιβεβαίωσε την αύξηση του εισερχόμενου σε αυτήν τουρισμού. Τα ελληνικά νησιά είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες μετά τα Κανάρια Νησιά, παρά την κρίση των προσφύγων.