Το 2017 θα είναι μία ζοφερή χρονιά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους Friedrich και Weik.
Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη κάποιος να γνωρίζει οικονομικά για να προβλέψει πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος. Αρκεί να εξετάσει την αδιαφορία που το 2016 επέδειξαν οι “παραγωγικοί” υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προς την ολοκλήρωση έτοιμων επενδύσεων συνολικής αξίας 285 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για τις τέσσερις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Σέρρες, Ήπειρο και Ηλεία που η κυβέρνηση άφησε να “σέρνονται” και το έτος που εκπνέει σε μερικά εικοσιτετράωρα.
Τον Δεκέμβριο του 2015 είχε συσταθεί Επιτροπή για τον Συντονισμό Μεγάλων Έργων Υποδομής στα οποία περιλαμβάνονταν οι ΣΔΙΤ. Ωστόσο, η ρήση “όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάχνεις μια επιτροπή” επιβεβαιώθηκε, καθώς ένα χρόνο μετά, κανένα έργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση τους δύο τελευταίους μήνες της χρονιάς εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 δύο από τα τέσσερα έργα.
€285 εκατ. και περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων:
– Στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αφορά στην κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα και μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία.
– Στην Ήπειρο, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η σύμβαση του έργου έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ το κονσόρτσιουμ θα πρέπει να κατασκευάσει την μονάδα σε 20 μήνες συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής λειτουργίας, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης σύμπραξης. Το έργο ΣΔΙΤ, του οποίου το κόστος κατασκευής θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το ΕΣΠΑ, θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας. Τέλη Νοεμβρίου εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ.
– Στις Σέρρες, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 63 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων με ανάδοχο την κοινοπραξία εταιρειών Archirodon-Intrakat-Envitec. Σύμφωνα με την Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών (ΕΣΑΝΣ), το έργο θα δημιουργήσει συνολικά, τουλάχιστον, 200 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και περίπου 100 στην 25ετή λειτουργία. Πριν από περίπου 20 ημέρες το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
– Στην Ηλεία, προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία J&P Άβαξ- Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 80.000 τόνων και θα δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 80 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.
Η διετία 2014-2015
Οι αρνητικές επιδόσεις του 2016 στο πεδίο συμβασιοποίησης των ΣΔΙΤ έρχονται μετά από δύο καλές χρονιές.
Το 2015 υπογράφηκαν δύο ΣΔΙΤ, για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου ΟΑΣΑ (67 εκατ. ευρώ) και για τη σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (50 εκατ. ευρώ).
Το 2014 έπεσαν οι υπογραφές για επτά συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 465 εκατ. ευρώ, μέγεθος που επέτρεψε στην Ελλάδα να καταλάβει την τρίτη θέση στην Ευρώπη (ως προς τη συμβασιοποίηση ΣΔΙΤ) μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Τότε είχαν υπογραφεί δύο έργα για την υλοποίηση και διαχείριση 14 και 10 σχολικών μονάδων αντίστοιχα στην Αττική, ένα έργο για την υλοποίηση συστήματος τηλεματικής για την πληροφόρηση επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, ένα έργο για την υλοποίηση Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών και τρία έργα για την υλοποίηση ευρυζωνικού δικτύου στο σύνολο της χώρας.
Πάντως υπάρχουν και χειρότερα. Από το 2007 έως και το 2013-ενδεχομένως επειδή το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ ήταν σχετικά καινούργιο- υπογράφηκε μόλις μία σύμβαση ΣΔΙΤ για την κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών ανά την Ελλάδα.
Πηγή : www.capital.gr