Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 5% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012, παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού , οι προοπτικές παραμένουν θετικές για την περίοδο αιχμής Μαΐου- Αυγούστου για το βόρειο ημισφαίριο, αναμένοντας 415 εκατ. τουρίστες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου οι αφίξεις διεθνών τουριστών σε όλον τον κόσμο ανήλθαν σε 285 εκατ., 15 εκατ. περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (5% αύξηση).

Η Ιαπωνία, η Αίγυπτος και η Τυνησία δείχνουν σαφή σημάδια ανάκαμψης.

Οι αφίξεις στην Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο κατά 40% τους πρώτους πέντε μήνες του 2012 , ενώ η Τυνησία είδε 48% περισσότερους τουρίστες την ίδια περίοδο. Τα αποτελέσματα για την Αίγυπτο είναι επίσης υποσχόμενα, με τον τουρισμό της χώρας να αυξάνεται κατά 28%.

Αυτή η δυναμική ανάπτυξης του τουρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας και ενισχύει την ανάγκη για αυξημένη πολιτική δέσμευση και στήριξη στον κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Rifai, γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, “Η ικανότητα του τουρισμού για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές δημόσιες πολιτικές υποστήριξης.”