Εντυπωσιακή αύξηση 88% παρουσίασαν οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες στη Ρωσία. Ειδικότερα, οι Ρώσοι δαπάνησαν 3,23 δις. δολάρια για ταξίδια στο εξωτερικό έναντι 4,26 δις. δολαρίων το 2015 ενώ το ποσό που ξόδεψαν για τα εγχώρια ταξίδια ήταν 10,47 δις. δολάρια εν συγκρίσει με τα 5,57 δις. δολάρια το 2015.
Αυτά προέκυψαν σύμφωνα με οικονομική ανάλυση του τουρισμού από την Κεντρική Τράπεζα, κατά την οποία εμφανίζεται ότι τα διεθνή έξοδα ταξιδιού μειώθηκαν κατά 24%.
Η συνολική οικονομική επίδοση του τουριστικού κλάδου ήταν καλή. Το School of Economics (HSE) πραγματοποίησε μια μελέτη σε 14 τομείς της ρωσικής οικονομίας για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016. Έντεκα από τις βιομηχανίες αποκάλυψαν αρνητικές προσδοκίες των επιχειρηματιών. Ο τουρισμός ήταν ένας από τους τρεις τομείς που εμφάνισαν θετικές προοπτικές, ενεργώντας ως σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση του ρουβλίου, καθώς και της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Το 2016, πολλές χώρες ανέφεραν σημαντική αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών. Για παράδειγμα: η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Κύπρος κ.α. Μάλιστα η “Τουρκία που φαίνεται να επιστρέφει ως τουριστικός προορισμός αναμένεται επίσης να είναι μεταξύ των κορυφαίων τριών best-seller προορισμών το επόμενο καλοκαίρι. Επίσης η Αίγυπτος αναμένεται να έχει υψηλή ζήτηση ως προορισμός χαμηλού προϋπολογισμού για διακοπές.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2017 η τουριστική δαπάνη και η εισροή τουριστών στη Ρωσία μπορεί να αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Η εκτελεστική διευθύντρια του Συνδέσμου των Ρωσικών Tour Operators, Μάγια Lomidze, προτείνει ότι για να αποφορτιστούν τουριστικά τα κύρια τουριστικά κέντρα πρέπει να αναπτυχθούν, διαπεριφερειακές διαδρομές. Ωστόσο, η ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια είναι πιθανό να μειωθεί καθώς οι ρώσοι ταξιδιώτες προτιμούν προορισμού χαμηλότερου προϋπολογισμού.
Ως σύνολο, το 2017 αναμένεται να είναι μια χρονιά σταθεροποίησης για την εξερχόμενη και εγχώρια τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας. Η ζήτηση των τουριστών είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στους δείκτες συναλλάγματος. Στο πλαίσιο των υψηλών τιμών του πετρελαίου και την ενίσχυση του ρουβλίου έναντι των κυριότερων νομισμάτων, οι Ρώσοι τουρίστες δείχνουν μια ισχυρή ζήτηση για προορισμούς λιγότερο δημοφιλής.