Συνολικά 1,235 δις. διεθνείς διανυκτερεύσεις επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους προορισμούς παγκοσμίως το 2016, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη της ασιατικής αγοράς τουρισμού.

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία του έτους που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, (UNWTO) οι παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 3,9% το 2016, καθώς επιπλέον 46 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό σε σχέση με το 2015.

Στην εν λόγω αύξηση πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι προορισμοί στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου παρουσιάστηκε αύξηση κατά 8% από έτος σε έτος, με επιπλέον αφίξεις 24 εκατ. ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό αφίξεων της περιοχής στα 303 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι οι ασιατικοί προορισμοί ουσιαστικά τώρα να χειρίζονται περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων τουριστικών αφίξεων. Η ανάπτυξη ήταν ισχυρή σε όλη την περιοχή, με την Ωκεανία να λαμβάνει 10% περισσότερες αφίξεις, τη Νότια Ασία 9% περισσότερο, και Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Ασία 8%.

Η Αφρική (+ 8% με αφίξεις 58 εκατ.) ανέκαμψε μετά από δύο αδύναμες χρόνιες. Ωστόσο, η ανάπτυξη ήταν πιο υποτονική στην Αμερική (+ 4% έως 201 εκατ.) και την Ευρώπη (+ 2% σε 601 εκατ.). Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, προκάλεσε μείωση στις αφίξεις επισκεπτών (-4% και 54 εκατ.). Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός στον κόσμο ήταν Υποσαχάρια Αφρική (+ 11%).

“Ο τουρισμός έχει δείξει εξαιρετική αντοχή και ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια, παρά τις πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία. Ωστόσο, τα διεθνή ταξίδια συνεχίζουν να αυξάνονται έντονα και να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

Το 2016 σηματοδότησε την έβδομη συνεχή χρονιά ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος καλωσορίζει τώρα 300 εκατ. περισσότερους διεθνείς ταξιδιώτες από ό, τι το 2008.

Τέλος, το 2017, ο παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 3-4%. Οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού και τις Αφρικής αναμένεται να αυξήσουν τον τουρισμό τους κατά 5-6%, η Αμερική κατά 4-5%, η Ευρώπη κατά 2-3%, και η Μέση Ανατολή κατά 2-5%.