Σε απογείωση  του ελληνικού τουρισμού οδηγούν επί θύραις νέες συμφωνίες αεροπορικών εταιρειών. Πρόκειται για deals που δίδουν αφενός προστιθέμενη αξία σε νέες αλλά και υφιστάμενες τουριστικές αγορές και αφετέρου επαναφέρουν ιστορικά δρομολόγια για την Ελλάδα.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής  Colpo Grosso στους αιθέρες ετοιμάζει η Emirates Airlines, ξεκινώντας από τον προσεχή Μάρτιο το απ’ ευθείας ετήσιο δρομολόγιο Αθήνα-Νέα Υόρκη. Η πτήση θα είναι καθημερινή και θα εκτελείται με Boeing 777. Την ίδια ώρα η Aegean Airlines ξεκινά 7 νέα εποχικά δρομολόγια για το εξωτερικό και 3 νέα στο εσωτερικό εκ των οποίων τα 2 είναι εποχικά.  Παράλληλα η Sky Express και η Germania ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας.

Η προαναφερθείσα επανέναρξη της πτήσης Αθήνα-Νέα Υόρκη αποτελεί σταθμό για τα ελληνικά πτητικά δρώμενα, δεδομένου ότι στο παρελθόν πολλοί προσπάθησαν -μετά το «λουκέτο» της δημόσιας Ολυμπιακής Αεροπορίας- όμως ουδείς το κατάφερε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Emirates Airlines με αίτημα  που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την έναρξη της εν λόγω πτήσης, ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για τη διενέργεια του ετήσιου δρομολογίου το οποίο λέγεται ότι θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου.

Ο αεροπορικός κολοσσός των Εμιράτων «κρατά» μέχρι στιγμής, την έναρξη του  πολυπόθητου από την ελληνική τουριστική αγορά και όχι μόνο δρομολογίου ως επτασφράγιστο μυστικό, ίσως και λόγω του μεγέθους του εγχειρήματος. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η εν λόγω πτήση που θα διενεργείται με το 364 θέσεων Boeing 777, θα έρχεται από το Ντουμπάι και με stop over στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μετεξελίσσεται σε HUB και για τον περί ου ο λόγος αραβικό αεροπορικό κολοσσό συνεχίζει στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι η Emirates είχε επιχειρήσει ανάλογο εγχείρημα στο παρελθόν και μέσω Μιλάνου (Ντουμπάι-Μιλάνο-Νέα Υόρκη) το οποίο κατέστη μη βιώσιμο και σταμάτησε. Είναι σαφές ότι παρακαταθήκη για την επιτυχία του δρομολογίου Αθήνα-Νέα Υόρκη θα αποτελέσει το δίπτυχο «ομογενείς-κρουαζιέρα» αφού το ανάλογο ιστορικό δρομολόγιο της Ο.Α. στο παρελθόν με το αντίστοιχο μείγμα πελατείας, έφτανε σε ποσοστιαίες πληρότητες κατά μ.ο. το 95% κατά την καρδιά της θερινής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό το νέο δρομολόγιο δύναται να συμβάλει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα κυρίως από την αγορά των ΗΠΑ, στηρίζοντας και το home porting (έναρξη και τερματισμός κρουαζιέρας από Πειραιά ή Λαύριο) στην κρουαζιέρα, την ιδιαίτερα μάλιστα δύσκολη περίοδο του 2017 και 2018. Ως γνωστόν λόγω Τουρκίας έχει τραυματιστεί η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού της Ανατολικής Μεσογείου, οι μεγάλοι παίκτες ανέκρουσαν πρύμναν για τη δυτική Μεσόγειο. Πάντως έκπληξη αποτελεί η αύξηση των συχνοτήτων των κρουαζιεροπλοίων της TUI στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Emirates βάσει του ισχύοντος προγράμματος διατηρεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2 δρομολόγια ημερησίως από Ντουμπάι για Αθήνα (το ένα μέσω Λάρνακας). Επίσης από τον προσεχή μήνα μέχρι τις 25 Μαρτίου το Αθήνα-Ντουμπάι μετατρέπεται σε μία ημερήσια πτήση και από 1 Μαΐου η γραμμή επανέρχεται στα 2 ημερήσια δρομολόγια. Αναμφίβολα το νέο δρομολόγιο θα «δρομολογήσει» αλλαγές στο όλο πρόγραμμα της Emirates προς την Ελλάδα, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση και στη κινητικότητα των Ελλήνων προς την Αυστραλία μέσω Ντουμπάι. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι το Αθήνα-Ντουμπάι της Emirates Airlines ενδέχεται να επιφέρει αναταράξεις και στα προγράμματα των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών (Delta, United κ.λπ.) που προσεγγίζουν το Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη θερινή περίοδο.

Aegean Airlines

Εν τω μεταξύ, η Aegean Airlines συνεχίζοντας την επέκταση των δρομολογίων της σε νέους περιφερειακούς προορισμούς και διατηρώντας την άρρηκτη συμβολή της στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού ξεκινά 7 νέα εποχιακά δρομολόγια. Πρόκειται για τα  : Αθήνα-Εδιμβούργο (19/06-18/09), Αθήνα-Αννόβερο (20/05-28/10), Αθήνα-Κάσσελ (29/03-23/06), Αθήνα-Κουβέιτ (13/06-24/09), Αθήνα-Στρασβούργο (27/04-05/10), Αθήνα-Στουτγκάρδη (28/03-27/10) και το Καλαμάτα-Λάρνακα (04/08-25/08). Επίσης στην εσωτερική αγορά πραγματοποιεί 3 νέα δρομολόγια μέσω της θυγατρικής της Ο.Α.. Πρόκειται για τα Αθήνα-Καλαμάτα (01/06-30/09), το Ρόδο-Λέρος (01/06-30/09) και το Αθήνα-Σητεία από την 01/04.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού καταγράφεται και το deal που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Sky-Express με την Germania Airlines. Σύμφωνα με αυτό οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν πτήσεις με κοινό κωδικό (code share agreement). Με τη συμφωνία αυτή, ουσιαστικά ενώνονται οι προορισμοί που εξυπηρετεί η Sky Express με τους αντίστοιχους της Germania.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Germania θα προσθέσει νέες πτήσεις από τις 4 Μαΐου 2017 από Βρέμη και από 12 Ιουνίου 2017 από Νυρεμβέργη προς την Αθήνα, προκειμένου οι επιβάτες της να μπορούν να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά μέσω της Sky Express. Οι προορισμοί στους οποίους πλέον αποκτούν απευθείας πρόσβαση από και προς τη Γερμανία και οι οποίοι εξυπηρετούνται από την ελληνική αεροπορική εταιρεία είναι το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, η Μήλος, η Σύρος, η Σκιάθος, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Κάρπαθος, τα Κύθηρα, η Ικαρία, η Αστυπάλαια και η Σητεία. Αντίστοιχα, επιβάτες από τους συγκεκριμένους προορισμούς μπορούν να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία, κλείνοντας το εισιτήριό τους στη Sky Express.

Η προσφορά πτήσεων με κοινό κωδικό θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ αναμένεται να επεκταθεί με την προσθήκη επιπλέον συνδέσεων με άλλα αεροδρόμια της Γερμανίας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Sky Express, κα Νίκη Καραγκουλέ – Καραγεώργου αναφερόμενη στο συγκεκριμένο γεγονός δήλωσε ότι : «η συνεργασία με τη Germania είναι στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και του δικτύου μας. Οι πτήσεις κοινού κωδικού δίνουν την ευκαιρία στους επιβάτες από την Γερμανία, μέσω εξατομικευμένων πακέτων να απολαύσουν τις διακοπές τους στα πανέμορφα νησιά μας, ενισχύοντας σημαντικά τον τουρισμό στους προορισμούς τους οποίους εξυπηρετεί η Sky Express». Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Germania, κ. Karsten Balke, δήλωσε: «Η συμφωνία για την προσφορά πτήσεων με κοινό κωδικό δίνει την ευκαιρία στις δύο εταιρείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Για πολλά χρόνια, οι επιβάτες μας απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μας προς την Ελλάδα και τώρα η διασύνδεση με την Αθήνα τους δίνει πλέον ακόμα περισσότερες δυνατότητες”.