Παρά τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς που τις διέπει, οι εγχώριες Επενδυτικές Εταιρείες Ακίνητης Περιουσίας αποδεικνύονται ανθεκτικές και συνεχίζουν να επενδύουν, αποτελώντας μάλιστα από τους βασικούς παίκτες της αγοράς.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά την περασμένη Παρασκευή, τόσο στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και στη γενική συνέλευση της μιας από τις τέσσερις εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, με τη διοίκησή της να δηλώνει ότι «αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων και έχει κεφάλαια προς επένδυση της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ».
Η Trastor AEEAΠ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τάσος Καζινός, πέραν των διαθεσίμων, έχει εξασφαλίσει κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20,4 εκατ. ευρώ αλλά και από τη σύναψη δανείου 20 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις, ενώ η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει- αν κι εφόσον χρειαστεί για νέες επενδύσεις, δεδομένων των ελκυστικών τιμών στην αγορά- σε περαιτέρω δανεισμό. Σημειωτέον ότι στη συνέλευση της περασμένης Παρασκευής εγκρίθηκε η εξαγορά από την Τράπεζα Πειραιώς, εκ των μετόχων της Trastor (βασικός μέτοχος πλέον είναι πλέον η Wert Red, θυγατρική της Varde Partners η οποία αποτελεί με τη σειρά της έναν διεθνή διαχειριστή εναλλακτικών επενδύσεων), τεσσάρων οριζόντιων ιδιοκτησιών σε ακίνητο στην Αθήνα, οδός Φιλελλήνων και Όθωνος, συνολικά 493 τ.μ., έναντι συνολικού τιμήματος 1,577 εκατ. ευρώ. Ως προς την αξία των εν λόγω ιδιοκτησιών, η πρώτη εκτίμηση από τη Δανός ήταν 1,79 εκατ. ευρώ και η δεύτερη από την American Appraisal 1,82 εκατ. ευρώ.
Πράγματι, «σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι ΑΕΕΑΠ προσέλκυσαν ξένα κεφάλαια, οι τιμές των μετοχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο παρουσίασαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και, σε αρκετές περιπτώσεις, διανεμήθηκαν στους μετόχους μερίσματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση της Τραπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.
«Κατά τη διάρκεια του 2016 οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιό τους μέσω νέων επενδύσεων, παρουσίασαν αύξηση στα έσοδα από μισθώματα, επιβράδυνση του ρυθμού απομείωσης της αξίας των χαρτοφυλακίων τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σταθερές αποδόσεις, ενώ τα ποσοστά κενών χώρων των χαρτοφυλακίων παρέμειναν ιδιαίτερα χαμηλά.
Όμως, στις γενικότερες εξελίξεις που αφορούν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα θα πρέπει να καταγραφεί η ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ν. 4389/2016), γεγονός το οποίο αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στην ελκυστικότητα ενός επιτυχημένου και ανθεκτικού μέχρι τώρα επενδυτικού κλάδου και να αποθαρρύνει νέες επενδύσεις ξένων και εγχώριων κεφαλαίων στην ακίνητη περιουσία», επισημαίνει η έκθεση του Διοικητή.
Πηγή : www.newmoney.gr