Ο τουρισμός κρουαζιέρας στην Γερμανία εξακολουθεί να «ανθίζει», ενώ η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση. Σημαντικές πηγές τουρισμού όπως η Τουρκία βρίσκονται σε κρίση, θέτοντας το ερώτημα, αν ο τουρισμός κρουαζιέρας επωφελείται της πολιτικής αβεβαιότητας και του φόβου της τρομοκρατίας.

Οι κρουαζιέρες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των Γερμανών. Πιο αναλυτικά, δύο εκατομμύρια πολίτες έκλεισαν ένα ταξίδι κρουαζιέρας το περασμένο έτος, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,3% σε σύγκριση με το 2015. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας από τη Γερμανία.

Ο κύκλος εργασιών των ναυτιλιακών εταιρειών αυξήθηκε επίσης σημαντικά, κατά 17,8% σε € 3.380.000.000 (αν και ο συνολικός κύκλος εργασιών μειώθηκε ελαφρά). Σύμφωνα με τη γερμανική ταξιδιωτική ένωση, ο τομέας της κρουαζιέρας παράγει περίπου το 13% των πωλήσεων στο σύνολο της αγοράς κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, η CLIA αναμένει ότι η άνθηση της κρουαζιέρας τουρισμού πρόκειται να συνεχιστεί.

Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η γενική αβεβαιότητα στον κόσμο έχει προκαλέσει μια αύξηση της ζήτησης κρουαζιερόπλοιων, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτο.

Παράλληλα, έρευνα  της Travelzoo υποστηρίζει αυτή τη θέση. Μόνο το 4% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επιλέξουν για μια κρουαζιέρα και όχι ένα άλλο είδος διακοπών, αυξάνοντας έτσι την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ερευνών για τις Διακοπές και τα Ταξίδια, η πολιτική κατάσταση θεωρείται πιο έντονα ως κριτήριο για την επιλογή προορισμού. Ωστόσο, ο συνολικός όγκος των μετακινήσεων δεν είχε μειωθεί, αν και υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στο ρεύμα ταξιδίων.

Είναι επομένως δύσκολο να πούμε με σιγουριά, πόσο τα θέματα ασφαλείας και η τρέχουσα αστάθεια στον κόσμο είναι καθοριστικές για τους ταξιδιώτες και τις επιλογές τους. Προφανώς υπάρχει μια σύνδεση, αλλά μάλλον δεν αποτελούν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως εκλαμβάνεται από μερικούς.