Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών πόλεων ή περιοχών χρεώνουν με τουριστικό φόρο τους ταξιδιώτες που διανυκτερεύουν στα καταλύματα της περιοχής τους, με μεγάλες πολλές φορές διαφορές ως προς το ποσό που χρεώνεται ανάλογα με τους τουριστικούς προορισμούς.
Ειδικότερα, η Καταλονία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι μόνες δύο αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας που χρεώνουν τουριστικό φόρο, είναι από τις περιοχές που χρεώνουν λιγότερο. Για μία εβδομάδα διαμονή σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Καταλονία, θα χρειαστεί ο επισκέπτης να πληρώσουν έως και 17,75 ευρώ, ενώ στις Βαλεαρίδες Νήσους το ποσό κυμαίνεται περίπου στα 14 ευρώ.
Σε Βέλγιο και Ιταλία οι υψηλότεροι φόροι
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Kayak, το Βέλγιο και η Ιταλία είναι οι τουριστικοί προορισμοί με τους υψηλότερους τουριστικούς φόρους. Οι ταξιδιώτες που αποφασίζουν να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες υποχρεούται να καταβάλει περίπου 42, 56 ή 70 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3, 4, ή 5 αστέρων, αντίστοιχα.
Στην περίπτωση της Ιταλίας, η Ρώμη έχει το προβάδισμα με μέγιστο φόρο 49 ευρώ για την ίδια την παραμονή επτά διανυκτερεύσεων. Αμέσως επόμενη είναι η Φλωρεντία, η Βενετία και το Μιλάνο με μέσο όρο 35 ευρώ. Εκτός από την περίπτωση της Βενετίας, όπου μόνο οι πρώτες 5 ημέρες χρεώνονται για, στην υπόλοιπη πόλεις της Ιταλίας, ο φόρος χρεώνεται για τις πρώτες δέκα ημέρες.
Στη Λισαβόνα οι χαμηλότερο φόροι
Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Βιέννη, υπολογίζουν το φόρο ανάλογα με το κόστος του δωματίου και όχι ανάλογα με την κατηγορία της ξενοδοχειακής εγκατάστασης. Σε αυτές τις πόλεις, τα ποσοστά φτάνουν το 6%, 5% και 3,2%, αντίστοιχα.
Το Παρίσι από την πλευρά του χρεώνει έως 20.10 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, και ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται με την κατηγορία του ξενοδοχείου. Η Λισαβόνας είναι, χωρίς αμφιβολία, ο προορισμός με τους χαμηλότερους τουριστικούς φόρους. Κάθε τουρίστας πρέπει να πληρώσει ένα ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανεξάρτητα από την κατηγορία του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει.
Η Ισλανδία κρατάει τους τουρίστες μακριά
Η Ισλανδία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τους τουριστικούς φόρους για να κρατήσει τον μαζικό τουρισμό μακριά. Η Υπουργός τουρισμού της Ισλανδίας ανακοίνωσε πρόσφατα την εφαρμογή ενός νέου φόρου που θα ελέγχει τον αριθμό των επισκεπτών που έρχονται στη χώρα και την αύξηση των εσόδων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία έχει αγωνιστεί ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού εδώ και χρόνια. Το 2010 η χώρα καλωσόρισε 459.000 επισκέπτες, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι η Ισλανδία θα πρέπει να «αντιμετωπίσει» την είσοδο 2 εκατομμυρίων ταξιδιωτών. Η απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος για τη χώρα οφείλεται στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.