Τη δική του «ανάσταση» βιώνει ο εσωτερικός τουρισμός και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο, χάρη στον εορτασμό του Πάσχα, σύμφωνα με τα όσα μαρτυρούν οι προκρατήσεις για τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Όπως αναφέρουν οι κατά τόπους πρόεδροι των ΕνώσεωνΞενοδόχων στο Insider.gr παρά την κρίση και την ύφεση, οι Έλληνες διατηρούν την διάθεσή τους για αποδράσεις εντός κι εκτός Ελλάδας, με αφορμή το Πάσχα, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί και ο εισερχόμενος τουρισμός αφού Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν.
Ο ρυθμός των κρατήσεων για την πασχαλινή περίοδο, στο σύνολο της χώρας, καταγράφει αύξηση, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης στο Insider.gr. Ενδεικτικά μόνο η πώληση οργανωμένων πακέτων για τις μέρες που έρχονται παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 15% ενώ αύξηση πλέον του 17% εμφανίζουν και οι πωλήσεις πακέτων για το εξωτερικό με δημοφιλέστερους προορισμούς την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Κύπρο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά και για προορισμούς όπως Μαρόκο, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ινδία. Αυξημένη είναι και η ζήτηση για μακρινούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, ή ακόμα και η Νοτιοανατολική Ασία κ.ά. με τον κύριο όγκο των κρατήσεων να πραγματοποιούν τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Στην περίπτωση μάλιστα της Νέας Υόρκης σημειώνεται μεγαλύτερη αύξηση μετά και την απευθείας πτήση που εγκαινίασε η Emirates.
Στην περίπτωση της Ελλάδας αύξηση παρατηρείται σε όλο το στερεό κομμάτι της χώρες, με περιοχές όπως Πήλιο, Τζουμέρκα, Εύβοια, Ναύπλιο και Πελοπόννησο «να συμπληρώνουν το ταξιδιωτικό ιδεώδες των τουριστών του Πάσχα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλίδης. Ιδιαίτερη ζήτηση καταγράφει και η Κρήτη, Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ Τήνος, Σύρος και Πάτμος κερδίζουν τους θρησκευτικούς ταξιδιώτες.
«Μιας και η έναρξη της σεζόν ξεκινάει παραδοσιακά με το Καθολικό Πάσχα το οποίο είναι πρόωρο φέτος, όπως και το Ορθόδοξο, αναμένονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από την φετινή σεζόν. Όπως όλα δείχνουν πως έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου και η Ελλάδα γεμίζει τουρισμό» καταλήγει ο κ. Τσιλίδης.
AdTech Ad
Ειδικότερα, ανοδικά κινείται η Χαλκιδική με την μέση πληρότητα να φτάσει μέχρι στιγμής στο 65% και τα δωμάτια να ξεκινούν από 60 ευρώ με πρωινό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσσιος στο Insider.gr, για την περίοδο του Πάσχα άνοιξαν 10.000 ξενοδοχειακές κλίνες από τις 50.000 και η πληρότητα αναμένεται να φτάσει και στο 75%. Ο μέσος όρος παραμονής των Βαλκάνιων που αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Χαλκιδική είναι τρεις ημέρες ενώ οι Έλληνες διανυκτερεύουν συνήθως για δύο ημέρες. Πέρα από τους Βαλκάνιους και τους Έλληνες, τα καλλίγραμα πόδια της Μακεδονίας επισκέπτονται και Δυτικοευρωπαίοι, σε μικρότερο βέβαια ποσοστό, κυρίως Γερμανοί και Βρετανοί. Ενδιαφέρον παρουσάζει και το γεγονός πως πολλά από τα ξενοδοχεία άνοιξαν για την περίοδο του Πάσχα και θα ξανακλείσουν μέχρι την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.
Ικανοποιητικές δεδομένων των συνθηκών χαρακτηρίζει τις κρατήσεις στο νησί της Πάτμου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Ιάκωβος Κουτλάκης. Σύμφωνα με τον κ. Κουτλάκη το τουριστικό μείγμα δεν περιλαμβάνει γκρουπ αλλά κατά βάση μεμονωμένους ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν ήδη φτάσει στο νησί κι αναμένεται να παρατείνουν τις διακοπές τους μέχρι και την Πέμπτη του Πάσχα. Παρότι δεν έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία του νησιού οι προκρατήσεις δείχνουν πληρότητα της τάξης του 60%, ίδια επίπεδα περίπου με πέρυσι. Οι επισκέπτες είναι κατά βάση Ορθόδοξοι, από Ελλάδα, Ρωσία και Βαλκάνια ενώ για αναψυχή επισκέπτονται το νησί και Δυτικοευρωπαίοι κατά κύριο λόγο Ιταλοί, Γερμανοί και Γάλλοι.
Αύξηση 25% για το σύνολο της τουριστικής σεζόν δείχνουν οι προκρατήσεις στην περίπτωση της Ρόδου, σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαβασιλείου, οι κρατήσεις είναι ικανοποιητικές και αφορούν κυρίως στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η μέση τιμή δωματίου στην περίπτωση της Ρόδου ξεκινά από τα 80 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 200 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της αύξησης του ΦΠΑ που επιβλήθηκε. Η σύνθεση του τουριστικού ρεύματος περιλαμβάνει κυρίως Ορθόδοξους από Ρωσία και Ελλάδα ενώ δεν λείπουν και οι καθολικοί από Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία και Τσεχία. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Παπαβασιλείου η καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας της αναστολής των πτήσεων τσάρτερ από την Ρωσία στην Τουρκία.
«Overbooked» μοιάζει να είναι η Ύδρα, κοντινός προορισμός με περιορισμένη δυναμικότητα – 1.000 κλίνες – η οποία όμως δεν γεμίζει από Έλληνες όπως προ κρίσης. Σύμφωνα με την πρόεδρο Ξενοδόχων Ύδρας κα Μαρία Κλαδάκη, η άνοδος των κρατήσεων οφείλεται στην σύγκλιση των δύο ημερομηνιών. «Η πληρότητα κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι απλώς φέτος είναι συμπιεσμένη εξαιτίας της ίδιας ημερομηνίας του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών» διευκρινίζει στο Insider.gr. Μάλιστα η Ύδρα μοιάζει να τα συνδυάζει όλα αφού η σύνθεση των τουριστών είναι μεικτή, έλληνες και ξένοι με ποσοστό 50%. Οι επισκέπτες του εξωτερικού είναι κατά κύριο λόγο Ευρωπαϊοι (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία) ενώ χαρακτηριστικό της κρίσης είναι και το γεγονός πως οι Έλληνες που επισκέπτονται το νησί που απέχει μόνο δύο ώρες από την Αθήνα έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Πληρότητα της τάξης του 95% παρουσιάζει η Κέρκυρα, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Παναγιώτης Μπράμος. Όπως διευκρινίζει, λόγω της περιόδου έχουν ανοίξει μόνο τα ξενοδοχεία εντός πόλεως και περιχώρων, τα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου. Κατά κύριο λόγο το νησί επισκέπτονται Έλληνες ενώ η μέση τιμή δωματίου ξεκινά από τα 60-70 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με τις παροχές που θα επιλέξει κανείς. Στα περισσότερα άλλωστε ξενοδοχεία μπορεί να επιλέξει κανείς μέσα από μια διευρυμένη ποικιλία παροχών, όπως Αναστάσιμο δείπνο, γεύμα της Κυριακής του Πάσχα και άλλα, γεγονός που διαφοροποιεί αρκετά τα πακέτα και τις τιμές.
Πηγή : www.insider.gr