H επιδερμική έναρξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από την πλευρά της πολιτείας ενδεχομένως να τονώσει ορισμένα μικρά της χώρας τα οποία φυτοζωούν τα τελευταία 2 έτη, ενώ είναι γνωστό ότι σε ξενοδοχεία που είχαν δεχθεί τουρίστες μέσω των εν λόγω προγραμμάτων υπάρχουν οφειλές αθροιστικά αρκετών εκατ. ευρώ.

Είναι κοινός τόπος ότι τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού έχουν μέγιστη συμβολή στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας, στη στήριξη των τοπικών θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας όχι μόνο των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και πλήθος κλάδων που εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από τον τουριστικό τομέα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  (ΙΤΕΠ), η αναμόχλευση του περιφερειακού εισοδήματος,  που επιτυγχάνεται σε τοπικό επίπεδο,  με την εισροή των χρημάτων του κοινωνικού τουρισμού, είναι πολλαπλάσια,  5 έως 8  φορές περισσότερη,  της δαπάνης που αντιπροσωπεύουν  τα εκταμιευόμενα κονδύλια κοινωνικού τουρισμού.

Μου κάνει πάντως εντύπωση ότι η πολιτεία επαναφέρει έστω και περιορισμένο το μέτρο ούτως ώστε να τονωθεί η οικονομία της περιφέρειας λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο, που καλώς ή κακώς ξέρει ποιες μονάδες είναι παράνομες αλλά και ποιες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις φιλοξενίας που ζητά το πρόγραμμα. Είναι γνωστές οι συναλλαγές που γίνονται κάτω από τραπέζι όπου ορισμένοι φορείς επιλέγουν συγκεκριμένες μονάδες να στέλνουν τον κόσμο διαβάλλοντας τον ανταγωνισμό αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Πρόσφατα διάβασα την πρόταση αναμόρφωσης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος η οποία αναφέρεται στο διαχειριστικό σκέλος των εν λόγω προγραμμάτων με σκοπό τη συρρίκνωση του λειτουργικού τους κόστους, την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση και συμμετοχή, καθώς και στην εξασφάλιση της συμμετοχής  όσο το δυνατόν περισσοτέρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ένα καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού. Το ΞΕΕ θέλει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των κάμπινγκ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Ας αφήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία να καθορίσει επιτέλους τους όρους του παιχνιδιού και όχι κάποιους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ως στόχο το κέρδος όποιο και αν είναι αυτό.

Χάρης Ντιγριντάκης