Η τουρκική κυβέρνηση θα πληρώσει τις εταιρείες κρουαζιέρας $ 30 ανά επιβάτη σε μια προσπάθεια να κερδίσει πίσω τους επιβάτες κρουαζιέρας μετά από τη σοβαρή πτώση των πωλήσεων το περασμένο έτος.

Το εν λόγω οικονομικό κίνητρο ανακοινώθηκε από τον Nabi Avci, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, σε συνέντευξη τύπου. “Προσφέρουμε στις εταιρείες κρουαζιέρες που φέρνουν στην Τουρκία επιβάτες 30 δολάρια ανά επιβάτη”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Η προσφορά ισχύει για πλοία χωρητικότητας άνω των 750 επιβατών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα καταβληθεί επιδότηση ύψους 30.000 δολαρίων για ένα κρουαζιερόπλοιο με 1.000 επιβάτες.

Η προσφορά είναι παρόμοια με τις επιδοτήσεις που έχουν ήδη καταβληθεί για πτήσεις charter για τη διατήρηση της αεροπορικής ικανότητας παρά την αδύναμη ζήτηση. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λαμβάνουν 6.000 δολάρια ανά πτήση σε ορισμένους προορισμούς διακοπών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι οι κρουαζιέρες έχουν απομακρυνθεί από την Τουρκία το τελευταίο έτος λόγω ανησυχιών για θέματα ασφαλείας μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, με αποτέλεσμα η γενική ζήτηση για τον προορισμό να μειωθεί δραματικά. Ειδικότερα,  αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέπτονται τη χώρα έχει μειωθεί από περίπου 2 εκατ. το 2015 σε περίπου 600.000 φέτος.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η Aida, η Royal Caribbean, η MSC Kreuzfahrten, η νορβηγική κρουαζιέρα και η Costa, απέσυραν την Τουρκία από το πρόγραμμά τους. Μεταξύ των λίγων εταιρείών που έχουν κρατήσει στα δρομολόγιά τους στην Τουρκία είναι οι TUI Cruises και Celestyal Cruises.

Επομένως, το ερώτημα τώρα είναι αν το οικονομικό κίνητρο θα είναι αρκετό για να πείσει τις γραμμές κρουαζιέρας να ξαναρχίσουν τα δρομολόγια προς την Τουρκία. Εκτός από το γεγονός ότι τα περισσότερα δρομολόγια κρουαζιέρας σχεδιάζονται πολύ καιρό πριν, ένα ζήτημα είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μερικές φορές αποκλείουν ορισμένους λιμένες σε εποχική βάση.