Στ’άρματα, στ’άρματα

Για όσους δεν το γνωρίζουν για αρκετά έτη η Κρήτη γνώρισε την βενετσιάνικη επικυριαρχία, με επίκεντρο κυρίως τα Χανιά και λιγότερο το Ρέθυμνο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Βενετσιάνων πέραν του ειδικού dress code ήταν πάντα η διαφορετική κόμη και η ειδική φροντίδα στο μυστάκιον που απαντάται ακόμη και σήμερα σε παραδοσιακούς Κρητικούς οπλαρχηγούς, κυρίως της δυτικής πλευράς. Να υπογραμμίσω ότι αυτού του είδους το μυστάκιον απέχει παρασάγγας από το a la Douglas Fairbanks (ντούγκλα το μουστάκι).

Για την ιστορία, ο Καπετανάκης «που ‘χει ντούγκλα στο μουστάκι» όπως αναφέρεται στο γνωστό τραγούδι, ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν ακόλουθος του Ελευθέριου Βενιζέλου και κατά την δεκαετία τού 1930, διετέλεσε διευθυντής των φυλακών της Παλαιάς Στρατώνας στο Μοναστηράκι. Ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και επιβλητικός. Το μουστάκι του ήταν περιβόητο. Του έκανε ιδιαίτερη περιποίηση και το πρόσεχε σαν τα μάτια του, καθώς όταν κοιμόταν το έβαζε σε…μυστακοθήκη.

Με έκπληξη οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ και του ΞΕΕ χθες διαπίστωσαν ότι και στην ανατολική πλευρά της Κρήτης ευδοκιμεί το παραδοσιακό κρητικό μουστάκι αφού ο επικεφαλής Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κριτσωτάκης δεν είναι Douglas.

Σας επισημαίνω ότι χθες οι 2 φορείς συνάντησαν στη Βουλή την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στον τουρισμό η οποία διαμορφώνει και τη πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κλάδο.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε η διαβασμένη Βασίλισσα Όλγα κατά την επίσκεψη της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων την περασμένη Τρίτη. Ακολούθως ανέβηκε μερικούς ορόφους στο ίδιο κτίριο και ειδικότερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και εμπλούτισε τις γνώσεις της στον ιατρικό τουρισμό εν όψει του υπό σύνταξη νομοσχεδίου για την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου.

Επειδή είμαι πολύ κουτσομπόλα να σας μεταφέρω κάτι που διάβασα. Η αδερφή του πρώην υπουργού και βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος στο υπουργείο Τουρισμού και μάλιστα ως σύμβουλος της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη, όπως αποκάλυψε η κρητική εφημερίδα «Πατρίς». Η Μαρία Πλακιωτάκη του Ιωσήφ, όπως αναφέρεται, είναι η μονάκριβη αδερφή του Γιάννη Πλακιωτάκη (και μητριά της ηθοποιού Κατερίνας Παπουτσάκη αφού έχει παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τον πατέρα της).

Αλλαγές στις ΔΕΚΟ του υπερυπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων συμφωνήθηκαν εν πρώτοις την Τετάρτη από τους εκπροσώπους των τριών της συγκυβέρνησης. Στον ΟΣΕ ακούγεται ότι παραμένει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Τάκης Θεοφανόπουλος, ενώ αλλάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Γιάννης Πετρόπουλος και ο αντίστοιχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Γιώργος Ζηλιασκόπουλος.

Ρεπορτάζ

Έρχονται οι δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις

Σχέδιο Νόμου με την «Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και Άλλες Διατάξεις» προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Ιδρύονται 2 νέες εταιρείες, αναμορφώνεται η γ. γ. Στρατηγικών Επενδύσεων και το Ιnvest in Greece

Παρασκηνιακή κόντρα Μηταράκη με ΤΑΙΠΕΔ με διαιτητή τον Χατζηδάκη

Τη δημιουργία «πολιορκητικού κριού», που έχει ως στόχο να συνθλίψει το τείχος της γραφειοκρατίας και της «βιομηχανίας» παραγωγής νόμων που επιχωριάζουν στην αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την προώθηση Σχεδίου Νόμου με την επωνυμία «Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και Άλλες Διατάξεις» μέσω του οποίου αναμορφώνεται η Γενική Γραμματεία στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων υπό τη σκέπη της οποίας ιδρύονται 2 αυτοτελή γραφεία, επιθεώρησης Ιδιωτικών Επενδύσεων και Στρατηγικών Επενδύσεων και παρουσίασε κατ΄ αποκλειστικότητα πριν λίγες ημέρες η εφημερίδα Επενδυτής. Σημειώνεται ότι μέσω του επερχόμενου νομοθετήματος προσδιορίζεται για πρώτη φορά ο όρος δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις, ενώ δια του γραφείου των Στρατηγικών Επενδύσεων, δίδονται όλες οι άδειες υπό τη μορφή one stop shop για το «Ελληνικό» ξεπερνώντας το χρονοβόρο σκόπελο του ΥΠΕΚΑ. Κομβικού χαρακτήρα είναι οι παρεμβάσεις του συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου που αφορούν τη χρήση του Αιγιαλού για τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις καθώς και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται εντός των εκτάσεων που πραγματοποιούνται οι επενδύσεις.

Στα 16 άρθρα του αναφερόμενου σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, τροποποιείται το καταστατικό της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest In Greece), διαφοροποιούνται οι άδειες παραμονής αλλοδαπών στρατηγικών επενδυτών, αλλά και οι όροι φερεγγυότητας αυτών. Παράλληλα συνίσταται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» που έχει ως στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης από το ΣΕΦ ως το Σούνιο πλην του Ελληνικού και του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ακόμη συνίσταται η εταιρεία «Σύνθετες Επενδύσεις Ακίνητης Περιουσίας ΕΝΑ Α.Ε.» η οποία έχει ως σκοπό τη διαχείριση δημόσιας έκτασης και των επ’ αυτών κτιρίων που θα περιέλθουν σ΄ αυτήν με κοινές αποφάσεις τόσο του υπουργού Ανάπτυξης όσο και συναρμόδιων υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη αφού η πρώτη πλευρά θεωρούσε ότι συγκεκριμένα άρθρα του εκκολαπτόμενου νομοσχεδίου αντιβαίνουν στις επιταγές της τρόικας, γεγονός που όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα επιφέρει ορισμένες αλλαγές (στα επίμαχα όπως τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες άρθρα 13 και κυρίως το 14) στο τελικό σχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του κ. Μηταράκη μετά από την «ειρηνευτική» παρέμβαση του κ. Κωστή Χατζηδάκη.

To νομοσχέδιο

Ειδικότερα στο άρθρο 1 προβλέπεται η μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων σε Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στην οποία συστήνεται: α. Γενική Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων, β. Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Στρατηγικών Επενδύσεων και γ. Αυτοτελές Γραφείο Επιθεώρησης Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων θα :

α)διαμορφώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό των επενδύσεων και την παρακολούθηση προόδου επενδυτικών προτάσεων

(β) έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και την αδειοδότηση των Δημόσιων Στρατηγικών Επενδύσεων, και την ευθύνη για την προσέλκυση και την αδειοδότηση των Ιδιωτικών Στρατηγικών Επενδύσεων.

(γ) Λειτουργεί ως γραμματεία της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 το Αυτοτελές Γραφείο Επιθεώρησης Ιδιωτικών Επενδύσεων (Γραφείο Ε.Ι.Ε.) ελέγχει την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών που διέπουν τις Ιδιωτικές Επενδύσεις. Οι έλεγχοι του θα διεξάγονται περιοδικά (γενικός δειγματοληπτικός έλεγχος), τουλάχιστον ανά τρίμηνο και έκτακτα (ειδικός έλεγχος). Συντάσσει πορίσματα ελέγχου, τα απευθύνει στο Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και τα κοινοποιεί στον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό.

One stop shop για Ελληνικό

Το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού που συστάθηκε ως Γραφείο Ελληνικού, μετονομάζεται σε Αυτοτελές Γραφείο Στρατηγικών Επενδύσεων, σύμφωνα με το άρθρο 3. Το Αυτοτελές Γραφείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα είναι αρμόδιο, για την εφαρμογή της αδειοδοτικής διαδικασίας που προβλέπεται για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Το Γραφείο μεταξύ άλλων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη νομοθεσία και τις ενέργειες που απαιτούνται για την αδειοδότηση των έργων, δραστηριοτήτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων πou προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και εκδίδει τις άδειες δόμησης και κατεδάφισης εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσεως για τη χορήγηση κάθε άλλης άδειας ή έγκρισης που είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των έργων και δραστηριοτήτων στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού — Αγίου Κοσμά, καθώς και για την ανέγερση των πάσης φύσεως κτιρίων και εγκαταστάσεων.Επίσης εκδίδει τις άδειες δόμησης και κατεδάφισης για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Το άρθρο 4 αφορά τη σύσταση 50 οργανικών θέσεων για τα 2 γραφεία που θα προέλθουν από αποσπάσεις, μετατάξεις και μεταφορές υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Τα άρθρα 5, 6. 7 και 8 εμπεριέχουν διατάξεις που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων. Μεταξύ άλλων συνίσταται Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), στην οποία μετέχουν ως Πρόεδρος ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή ο νόμιμος αναπληρωτής του και ως μέλη οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο αρμόδιος κατά περίπτωση Υπουργός, ο οποίος εισηγείται το θέμα αρμοδιότητάς του. Η γραμματειακή υποστήριξη της Δ.Ε.Σ.Ε. παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων.

Invest In Grrece

Υπογραμμίζεται ότι στο άρθρο 6 περιγράφονται οι τροποποιήσεις Καταστατικού της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest In Greece) όπου η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», παραλαμβάνει το φάκελο της επένδυσης, ελέγχει την πληρότητά του, φροντίζει για τη συμπλήρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών από τον επενδυτή και τα αποστέλλει στην κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για τις δικές της ενέργειες. Η Διεύθυνση αυτή υποχρεούται, επίσης, να παρέχει στην εταιρεία έγγραφη ενημέρωση κάθε μήνα για το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες, καθώς και για τους λόγους της καθυστέρησης ή της αδυναμίας παροχής των αδειών ή και των εγκρίσεων.»

Το Invest in Greece όπως επισημαίνεται στο σχέδιο νόμου υποστηρίζει τους επενδυτές στην αξιοποίηση ημεδαπών και αλλοδαπών αναγνωρισμένων πηγών χρηματοδότησης ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας το διεθνές δίκτυο επαφών που διαθέτει και, παραλαμβάνει από τους επενδυτές την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την είσοδο τους στο fast track και εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων εντός πέντε ημερών αναφορικά με τη σχέση των αιτούντων με τον κύριο της ενταγμένης στρατηγικής επένδυσης. Το Invest In Greece θα διαθέτει τέσσερεις θέσεις νομικών συμβούλων με πάγια αντιμισθία, καθώς και η θέση εσωτερικού ελεγκτή, οι οποίες καλύπτονται με σχέση έμμισθης εντολής.»

Τέλος καταργείται το Μητρώο Χειριστών Αδειοδοτικής Προώθησης Επενδύσεων.

Έκδοση Αδειών

Εν τω μεταξύ, για την έκδοση αδειών που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων του fast track, σύμφωνα με το άρθρο 7 ο ενδιαφερόμενος δηλώνει εγγράφως και υπευθύνως τη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων έκδοσής τους και υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά είτε στην «Επενδύστε στην Ελλάδα» (ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις) είτε στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων (δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις). Ο σχετικός φάκελος, στη συνέχεια, διαβιβάζεται στη Γενική Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων. Ακόμη για την πραγματοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων απαιτείται η προηγούμενη έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που χορηγείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών.

Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων σε χώρους εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής, καθώς και από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 1577/1985, ΦΕΚ 210 Α’), για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος όπως αυτοί προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στο άρθρο 3 παρ. 2 και μέχρι αναθεώρησης του ισχύοντος Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου. 2. Οι συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις αυτές εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με κοινή πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) και μπορεί να αφορούν: α) τις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του οικοπέδου, καθώς και τις αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων, β) το συντελεστή δόμησης, γ) το συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης, δ) την κάλυψη και ε) το ύψος, με εξαίρεση το ύψος των πυλώνων φωτισμού, το οποίο θα καθορίζεται από την αντίστοιχη μελέτη φωτοτεχνικής κάλυψης. 3. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων σε γήπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, εκτός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων και εκτός ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923, οι οποίοι στερούνται σχεδίου, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και προηγούμενη γνώμη του οικείου Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) κατόπιν αίτησης του Φορέα Πραγματοποίησης.»

Χρήση Αιγιαλού και Αρχαιολογία

Για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων επιτρέπεται η παραχώρηση στον κύριο του έργου του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα μετά από αίτηση της Γενικής Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η κατ’ εκτέλεση και σε εφαρμογή των ως άνω προεδρικών διαταγμάτων εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από πρόταση του αρμοδίου Υπουργού ή Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αφού προηγηθεί η κατά το δυνατόν ευρύτερη δημόσια διαβούλευση. Η ως άνω υπουργική απόφαση μπορεί να περιλαμβάνει και απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών των στρατηγικών επενδύσεων, καθορίζει τους λοιπούς όρους της παραχώρησης και τεκμηριώνει τους λόγους, για τους οποίους η παραχώρηση αυτή θεωρείται δημόσιας ωφέλειας.

Τα ακίνητα που δημιουργούνται από τη μετατόπιση προς τη θάλασσα του ορίου του αιγιαλού, λόγω κατασκευής ή επέκτασης των έργων ή προσχώσεων, καταγράφονται ως δημόσια κτήματα και περιέρχονται στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου και μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση ή να εκμισθώνονται στον κύριο του έργου των στρατηγικών επενδύσεων. Το αντάλλαγμα χρήσης και το μίσθωμα καθορίζονται από την αρμόδια κτηματική υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής.

Για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων δύναται με προεδρικό διάταγμα κατόπιν υποβολής κοινής πρότασης του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων, και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, να καθορίζονται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, οι ειδικοί όροι ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων που ενδεχόμενα να βρεθούν κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή να υφίστανται πριν την έναρξη της. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η έκδοση άλλης απόφασης από υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Άδειες παραμονής αλλοδαπών στρατηγικών επενδυτών

Για τις περιπτώσεις επενδύσεων οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως «στρατηγικές επενδύσεις», μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων περί υπαγωγής στον Ν. 3894/2010, η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά διαβιβάζονται στην «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. η οποία εισηγείται σύμφωνα με το άρθρο 9 εντός προθεσμίας 5 ημερών, όσον αφορά τη σχέση των αιτούντων με τον κύριο της επενδυτικής πρότασης, στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, διαβιβάζοντας σε αυτόν το σύνολο των δικαιολογητικών. Εντός προθεσμίας 5 ημερών, το αργότερο, από την περιέλευση του φακέλου στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο τελευταίος διαβιβάζει στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης πρόταση, στην οποία επισυνάπτεται η σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και η σχετική εισήγηση της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.». Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αποφασίζει για την έγκριση της άδειας διαμονής, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια έως και δέκα έτη. Αιτήματα τα οποία αφορούν σε επενδύσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του Ν. 3894/2010, εξετάζονται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά απόλυτη προτεραιότητα.»

Στα άρθρο 10 αναφέρονται αλλαγές στο πλαίσιο διευκόλυνσης της απόδειξης φερεγγυότητας των επενδυτών και στο 11 υπογραμμίζεται ότι στις αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του Ε.Ο.Τ. δεν υπάγονται οι στρατηγικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 για επενδύσεις που αιτούνται τόσο την σύμπραξη δημόσιου τομέα με την μορφή ΣΔΙΤ όσο και την υπαγωγή τους στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, η απόφαση λαμβάνεται σε κοινή συνεδρίαση των Διυπουργικών Επιτροπών Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ μετά από εισηγήσεις τόσο της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ όσο και της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.»

Στο τρίτο κεφάλαιο το νομοσχεδίου και στο άρθρο 15 αναφέρεται ότι οι επενδύσεις που εμπίπτουν στους σκοπούς των εταιρειών των άρθρων 13 (Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. ) και 14 (ΕΝΑ Α.Ε.) του παρόντος νόμου, καθώς και της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Άγιου Κοσμά) αναγνωρίζονται ρητώς ως δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις , χωρίς άλλη διατύπωση ή διαδικασία. Τέλος με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, μπορεί να υπάγονται στις ρυθμίσεις του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 3896/2011 (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) και δημόσια ακίνητα που προορίζονται για τις στρατηγικές επενδύσεις με σκοπό την βέλτιστη ανάπτυξη και αξιοποίησή τους.

ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. και ΕΝΑ ΑΕ.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει σε διάφορούς κύκλους η ίδρυση των δυο εταιρειών Ειδικού Σκοπού. Σύμφωνα με το άρθρο 13 συνίσταται ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» που έχει ως σκοπό τη διοίκηση, τη διαχείριση και την εν γένει αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης και των εγκαταστάσεων της περιοχής που βρίσκεται μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου (στο εξής η «Υπό Αξιοποίηση Περιοχή»). Η Εταιρεία μπορεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού της να αποκτά εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα, που βρίσκονται πλησίον της εκτάσεως της Υπό Αξιοποίησης περιοχής, με σκοπό τη διοίκηση, αξιοποίηση και εν γένει συνολική εκμετάλλευση αυτών. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ, διαιρούμενο σε χίλιες (1.000) ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας της καθεμιάς πεντακοσίων (500) ευρώ, αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η Εταιρεία προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στο παραπάνω προσωπικό περιλαμβάνονται και τρεις (3) θέσεις νομικών συμβούλων της εταιρείας με πάγια αντιμισθία, καθώς και μία (1) θέση εσωτερικού ελεγκτή, οι οποίες καλύπτονται με σχέση έμμισθης εντολής. Με κανονισμό που καταρτίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών κινητών πραγμάτων, εξοπλισμού και συναφών εργασιών, αγορών ακινήτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτων.

Την ίδρυση της «ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΝΑ Α.Ε.» περιλαμβάνει το άρθρο 14. Σκοπός της υπό ίδρυση εταιρείας -που προς ώρας έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι αντιβαίνει των όρων του μνημονίου και του ρόλου λειτουργίας και ύπαρξης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου- είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η εν γένει αξιοποίηση δημόσιας έκτασης και των επ’ αυτών κτιρίων και εγκαταστάσεων, με τα παραρτήματα και τα συστατικά τους, που θα περιέλθουν στην Εταιρεία, με κοινές αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του ή των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών. Τα οικονομικά και διοικητικά δεδομένα της εταιρείας είναι αντίστοιχα με αυτά της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. , ενώ και στις δυο εταιρείες προβλέπεται η συμπλήρωση των θέσεων είτε με μετατάξεις από άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή και οι προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα.