Με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM) καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη

Έτσι, το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προγραμματίζεται δράση με τίτλο «Μνήμες που λανθάνουν, σημάδια που θυμούνται», με αφηγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου των ιστοριών που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα και σχετίζονται με λανθάνουσες τραυματικές μνήμες.

Ξεναγήσεις και συναυλίες διοργανώνονται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Για το 2017, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με τον τρόπο αυτό, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα Μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Τιμώμενο Μουσείο για το 2017
Η συμμετοχή στον εορτασμό Μουσείων από όλο τον κόσμο αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2016 περισσότερα από 35.000 Μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν, διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στα Καλάβρυτα, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Α. Συγγρού 1-5), το οποίο είναι το τιμώμενο Μουσείο για το 2017, στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.