tyfwnas-sandy1Δεκατρείς νεκροί, πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Σάντι στη Ν. Υόρκη.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στις 10:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Ανέφερε επίσης ότι το ύψος του νερού είχε ανεβεί μέχρι τα 4,15 μέτρα στο νότιο μέρος του Μανχάταν και τώρα άρχισε να κατεβαίνει και να βρίσκεται κάτω από τα δυόμισι μέτρα. Ο κ. Μπλούμπεργκ κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Ο κυκλώνας Sandy προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί πυρηνικός σταθμός στο Νιου Τζέρσι λόγω πλημμύρας, αλλά εκτιμάται ότι δεν είναι κάτι σοβαρό καθώς η στάθμη των υδάτων κατεβαίνει.

Να σημειωθεί ότι όλα τα αεροδρόμια της πόλης παραμένουν κλειστά, ενώ χθες ακυρώθηκαν 7.656 πτήσεις σε όλη τη Β. Αμερική.