Πέφτουν κορμιά για την απόκτηση ξενοδοχείων !

Φαβορί για το King’s Palace η Λάμψα, 8 σχήματα ερίζουν για το King George

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ (pressntigri@gmail.com)
Μάχη χαρακωμάτων με λάφυρο την απόκτηση εμβληματικών κτιρίων και ξενοδοχείων στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα. Στο κάδρο των εξαγορών επικυριαρχούν funds, εταιρείες Διαχείρισης Χαρτοφυλακίων Ακινήτων και εφοπλιστές. Την ίδια ώρα κορυφαία ξενοδοχειακά Βrands έχουν στο μικροσκόπιο τους την ελληνική τουριστική αγορά διαβλέποντας συνεχείς ανοδικές τάσεις.

Οι ακροτελεύτιες πινελιές στον καμβά τον εξαγορών ξενοδοχείων «μπήκαν» στην Θεσσαλονίκη όπου το επενδυτικό σχήμα Grivalia Hospitality S.A. (65%) με τη Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε. (35%) του ομίλου Τορνιβούκα (Eagles Palace, Excelsior, City Hotel) πλειοδότησε στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. (κοινοί μέτοχοι με την Grivalia Properties) και αφορούσε στην εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου ακινήτου «Όλυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη με προσφερόμενο τίμημα στα 5.459.700 ευρώ. Στα αξιοσημείωτα του διαγωνισμού καταγράφεται η ελάχιστη διαφορά (μόνο 40.000 περίπου) με τον δεύτερο προτιμητέο επενδυτή, την ΛΑΜΨΑ Α.Ε.

Επισημαίνεται ότι η εξαγορά του συγκεκριμένου ακινήτου αποτελεί τη δεύτερη επενδυτική τοποθέτηση της Grivalia Hospitality (εξαγορά του 60% του «Pearl Island Project» στον Παναμά από την Dolphin Capital Investors) εντός του 2017, και την πρώτη επί ελληνικού εδάφους. εξαγορά του 60% του «Pearl Island Project» στον Παναμά από την Dapital Investors.

Eν τω μεταξύ 8 μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν πριν λίγες ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την εξαγορά του πολυτελούς ξενοδοχείου King George. Τη διαδικασία έχει εκκινήσει η Eurobank, η οποία τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει τους φακέλους.

Επισημαίνεται πως στη φάση κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών δεν μετέχει η εταιρεία Λάμψα, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει μισθώσει από τα τέλη του 2012 το King George για περίοδο 20 ετών, με ετήσιο μίσθωμα 700.000 ευρώ.

Η Λάμψα, ωστόσο, διατηρεί το πλεονέκτημα για την εξαγορά του King George καθώς στην 20ετή συμφωνία μίσθωσης του ξενοδοχείου από την ιδιοκτήτρια Eurobank περιλαμβάνεται όρος, σύμφωνα με τον οποίο η Λάμψα διατηρεί δικαίωμα προτίμησης, σε περίπτωση που η Eurobank αποφάσιζε να πουλήσει το πολυτελές ξενοδοχείο. Υπογραμμίζεται ότι η ίδια εταιρεία που ελέγχει μεταξύ άλλων και το γειτνιάζον Μεγάλη Βρετανία λέγεται ότι είναι και το φαβορί για την απόκτηση του κτιρίου που στέγαζε στο παρελθόν το ξενοδοχείο King’s Palace.

Moxy Hotels
Υπό τη σκέπη του νέου εμπορικού σήματος Moxy του ομίλου Marriott International θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο Μωρέας στην Πάτρα από την Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016 η Πανγαία ανακοίνωσε την επέκταση των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στον τομέα των ξενοδοχείων πόλης, έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μέσω της απόκτησης του εν λόγω ακινήτου στην Πάτρα.

Ο μισθωτής του ακινήτου θα είναι υπεύθυνος για την ανακατασκευή του και λειτουργία του ως ξενοδοχείο πόλης.

Το «Moxy Hotels» είναι το νέο εμπορικό σήμα της Marriott International, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τέλος, την άδεια δόμησης για το νέο ξενοδοχείο Navarino Waterfront στο συγκρότημα της Costa Navarino στη Μεσσηνία ενέκρινε η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του υπουργείου Τουρισμού.

Το Navarino Waterfront θα κατασκευαστεί σε έκταση 124 στρεμμάτων, στον οικισμό Κάτω Γιάλοβας Μεσσηνίας, με χαρακτηριστικά βιοκλιματικού σχεδιασμού. Τα κτίρια θα καταλάβουν έκταση περίπου 32.200 τ.μ., με πάρκινγκ για 767 οχήματα. Προβλέπεται επιπλέον φύτευση σε 38 στρέμματα της έκτασης.