Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι κάτοικοι και ο Δήμος της Φολεγάνδρου, μαζί με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (∆ΑΦΝΗ) -έναν µη κερδοσκοπικό οργανισµό µε µέλη οργανισµούς της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης- σε μία εκστρατεία διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης (crowdfunding) με στόχο την οργάνωση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου του νησιού και την κατασκευή ασφαλούς πεζόδροµου που θα ενώνει το λιµάνι µε τη Χώρα της Φολεγάνδρου, µε προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση Ατόµων Μειωµένης Κινητικότητας.
Πρόκειται για δύο αναγκαία έργα με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τον πολιτισµό και την τοπική οικονοµία του νησιού. Είναι απολύτως θετικά και προσπαθούν να αναδείξουν ένα άλλο μοντέλο τουρισμού, διανθίζοντας το υπάρχον μοντέλο, σε έναν τόπο ιδανικό για περπάτημα.
Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς η ομάδα που τρέχει το εγχείρημα προσπαθεί να ενώσει όλους τους κατοίκους κάτω από έναν κοινό στόχο. Η ανταπόκριση των κατοίκων πάντως είναι ενθαρρυντική: Εθελοντές κάθονται τα απογεύματα μετά τη δουλειά τους στο ενημερωτικό κιόσκι στην κεντρική πλατεία του νησιού, προκειμένου να πληροφορήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους διερχόμενους, ντόπιους και τουρίστες, για την εκστρατεία. Καταστηματάρχες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό στο χώρο τους.
Η λογική της μικρο-χρηματοδότησης δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, καθώς ανέκαθεν γινόταν συλλογή χρημάτων από Συλλόγους και Αδελφότητες χωριών για κοινοτικά έργα, ή από μαθητές για την κάλυψη των εκδρομών τους, έρανοι για χρόνιες ασθένειες, ενώ ακόμη και το παγκάρι της εκκλησίας για φιλανθρωπικούς σκοπούς εντάσσεται στο ίδιο μοτίβο. Το «μοντέλο» αυτό από το 1997 έχει περάσει και στο διαδίκτυο, ενώ από το 2008 έχουν δημιουργηθεί πολύ γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες χρηματοδότησης.
Ο στόχος της συλλογής 100.000 ευρώ για την υλοποίηση των έργων φαντάζει μεγάλος για ένα νησί με μόλις 650 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπολογίζεται – αν και δεν είναι αξιόπιστες οι τουριστικές στατιστικές στην Ελλάδα – ότι η Φολέγανδρος φιλοξενεί ετησίως περί τους 15.000 επισκέπτες. Με μια μικρή συνεισφορά από τον καθένα, θα μπορούσε η καμπάνια για τα μονοπάτια της Φολεγάνδρου να στεφθεί με επιτυχία. Εξάλλου ο οικονομικός στόχος έχει διαβαθμίσεις με επιμερισμό των έργων, ανάλογα με το ποσό που θα συγκεντρωθεί, οπότε τίποτα δεν θα πάει χαμένο.
Το Crowdfunding εμπεριέχει τη λογική της ανταπόδοσης. Ανάλογα με τη συνεισφορά του, ο χρηματοδότης έχει τη δυνατότητα να λάβει κάποιο από τα αποκλειστικά δώρα που σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτή την προσπάθεια, όπως καρτ ποστάλ, αφίσα Folegandros Routes, πάνινη οικολογική τσάντα και φωτογραφικό λεύκωμα της Φολεγάνδρου, ενώ υπάρχουν και ειδικά οφέλη για φορείς ή επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να συνεισφέρουν.
Για την πλήρη υλοποίηση των προτεινόμενων έργων, εκτός της μικρο-χρηματοδότησης θα υποβληθούν προτάσεις χρηματοδότησης σε Περιφερειακά, Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου εντός του 2017, θα εκπονηθούν όσες μελέτες απαιτούνται για την μελλοντική άντληση χρηματοδοτήσεων από άλλες πηγές.
Στόχος του Δικτύου Δάφνη είναι η Φολέγανδρος να γίνει σηµείο αναφοράς, και η καµπάνια “Folegandros Routes: a step for culture & nature” να αποτελέσει για τον ευρύτερο νησιωτικό χώρο ένα καινοτόµο εγχείρηµα έρευνας και δράσης µε βασικές αρχές την ενεργό συµµετοχή των πολιτών, το σεβασµό στο φυσικό τοπίο και την ανάδειξη ειδικών µορφών τουρισµού.
Τα ελληνικά νησιά οφείλουν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, την ταυτότητα κάθε τόπου, τη φυσική τους κληρονοµιά, την τοπική γαστρονοµία, τις παραδόσεις και τον σύγχρονο πολιτισµό τους και έτσι να δηµιουργήσουν συνθήκες βιώσιµης τοπικής ανάπτυξης και ευηµερίας και το Δίκτυο Δάφνη ευελπιστεί να κάνει τους κατοίκους συμμέτοχους στην προσπάθεια αυτή.
Πηγή : ΕΡΤ