Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφορικά με την κρίση του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Υπενθυμίζεται ότι σε προσφυγή του Δήμου Τριφυλίας και άλλων Δήμων από την Ηλεία, το Σ.τ.Ε έκρινε ότι στο Π.Δ δεν υπήρχε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (υπήρχε μόνο ειδική περιβαλλοντική μελέτη) και πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις και διορθώσεις.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) καθίσταται σαφές πως κρίνεται ορθός ο προσανατολισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης».

Διευκρίνιζεται πως το Σώμα δεν μιλά γι΄αντισυνταγματικότητα αλλά ζητά εκ νέου υποβολή του σχεδίου ΠΔ, εφόσον διερευνηθεί από τη Διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συνεπώς -σύμφωνα με το υπουργείο, το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση επί του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ προκειμένου η Διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν κατ’ εξαίρεση οι εγκεκριμένες κατά τα έτη 2012 και 2014 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που το συνοδεύουν, πληρούν τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της ΣΜΠΕ.

Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ οφείλει να συντάξει μελέτη, η οποία θα συνυποβληθεί με την εκ νέου προώθηση του σχεδίου ΠΔ για έγκριση στο ΣτΕ.

Το υπουργείο υπογραμμίζει πως και από αυτή τη γνωμοδότηση «η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ, οικ. 25749/20.5.016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».