Το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδεύουν ελεύθερα στη χώρα μετά το Brexit εξετάζει η Βρετανία.

Ειδικότερα, αν και οι υπήκοοι της ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια, υπό τον όρο της εύρεσης εργασίας, εκπόνησης μελέτης ή της εγκατάστασή τους εκεί.

Οι υπήκοοι της ΕΕ θα είναι σε θέση να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την Brexit, αλλά ένα σύστημα αδειών θα περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να εργαστούν. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι τα σχέδια δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και θα δημοσιευτούν “εντός εβδομάδων”.

Σύμφωνα με τους Times, το νέο σύστημα για τους επισκέπτες της Ε.Ε. θα τεθεί σταδιακά μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. το Μάρτιο του 2019, ενώ εκείνοι που έρχονται να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει αρχικά να εγγραφούν στο Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς περιορισμούς εργασίας.

Εναπόκειται στην Ε.Ε. να αποφασίσει εάν θα υπάρξει ανταπόκριση στην προσφορά ταξιδιών χωρίς θεώρηση – εάν αυτή προταθεί επίσημα από τη διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου Brexit.