Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του υπερσύγχρονου κέντρου μεταφορών του Shamkir Agropark στη χώρα, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2014.

Το αγροτικό επιχειρηματικό πάρκο Shamkir, που φιλοξενεί διάφορες επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων βρίσκεται σε μια έκταση έξι χιλιάδων στρεμμάτων στα εξαιρετικά γόνιμα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση τέτοιου είδους στη χώρα και την περιοχή του Καυκάσου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το συνολικό κόστος του Shamkir Agropark ξεπέρασε τα 100 εκατ. μανατ.

Μέσα στο νέο Logistics Center βρίσκονται ήδη 71 ψυγειοαποθήκες, κάθε μία από τις οποίες έχει χωρητικότητα 24.000 τόνων.  Αυτή τη στιγμή, στο εν λόγω κέντρο μεταφορών εργάζονται 179 άτομα.

Στο Αζερμπαϊτζάν, η βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.

Απαιτούνται επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες που θα εξασφαλίσουν την επεξεργασία και διατήρηση των αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί και η δυνατότητα πρόσβασης των προϊόντων αυτών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η ανάπτυξη του γεωργικού τομέα στη χώρα δημιουργεί όλες τις αναγκαίες συνθήκες για εξαγωγές προϊόντων στο σταυροδρόμι της Ευρασίας από ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν την τεχνογνωσία.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Ελληνο Αζέρικο Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό τη διασύνδεση των επιχειρήσεων για την δημιουργία δεσμών και συνεργασιών με στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν.