Έντονη ανάπτυξη παρουσιάζει ο τουρισμός της Αιγύπτου, οδηγούμενη κυρίως από τις αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία και την Ουκρανία.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2016, τα τουριστικά έσοδα φέτος αυξήθηκαν κατά 170% αγγίζοντας τα 3,5 δις. δολάρια. Το 75% των τουριστών προέρχεται από την Ευρώπη, ενώ το 20% προέρχεται από άλλες αραβικές χώρες. Επισημαίνεται ότι η αιγυπτιακή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των επισκεπτών.

Μετά από τη γενικότερη πολιτική αστάθεια στη χώρα αλλά και τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις, ο αριθμός των ξένων προσκεκλημένων υποχώρησε δραματικά. Πριν από την επανάσταση το 2011, τη χώρα επισκέφθηκε 14,7 εκατομμύρια τουρίστες το 2010, ενώ το 2016, ήλθαν μόνο 4,5 εκατομμύρια.

Ωστόσο, αυτό το έτος πρόκειται να αποτελέσει έτος αναβίωσης. Ένας από τους παράγοντες που προσελκύουν τους επισκέπτες είναι το αδύναμο εθνικό νόμισμα αλλά και το γεγονός ότι γίνονται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, η Αίγυπτος αναμένει να προσελκύσει από 7 έως 9 εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα φέτος, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, Hisham ad-Dumayri.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντλ Φατάχ αλ Σίσι ενδιαφέρονται αμφότερα για την αποκατάσταση των αεροπορικών μετακινήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πριν από λίγο καιρό στη σύνοδο των χωρών BRICS στην Κίνα και ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αίγυπτος θα επιλύσει τα ζητήματα ασφαλείας της προκειμένου να εξασφαλίσει ασφαλή αεροπορικά ταξίδια.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας Oleg Safronov επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επανάληψη των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ζήτημα θα επιλυθεί θετικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται τέλος ότι το ενδιαφέρον των ρωσικών τουριστών απευθύνεται κυρίως στα θέρετρα της Χουργκάντα ​​και του Σαρμ ελ-Σέιχ.