1bln-touristΈνα δισεκατομμύριο τουρίστες ταξίδεψαν παγκοσμίως το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Τούτο ισοδυναμεί με έναν στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη, σε σύγκριση με τους μόλις 25 εκατ. ταξιδιώτες το 1950.

Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός κατοχυρώνει τον τουρισμό ως έναν από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, που αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ παγκοσμίως, 1 στις 12 θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο (άμεση και έμμεση), 1,2 τρισ. δολάρια από εξαγωγές και το 6% του παγκόσμιου εμπορίου.

Για τις αναπτυσσόμενες χώρες ο τουρισμός αποφέρει το απαραίτητο συνάλλαγμα και επενδύσεις. Έχει επίσης αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός τομέας, παρά τις αβέβαια οικονομικές συνθήκες, καθώς ο τουρισμός αποτελεί το κλειδί για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας στις παρούσες δύσκολες οικονομικά στιγμές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΤ, ο δισεκατομμυριοστός τουρίστας καταφθάνει σε κάποιο σημείο του πλανήτη στις 13 Δεκεμβρίου 2012, καθώς η συγκεκριμένη ημερομονία έχει επιλεγεί συμβολικά για την άφιξή του.