Καλή χρονιά να έχουμε με κουράγιο και αντοχές!

Μάλιστα η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά για ένα φίλο μου που χρώσταγε τόσα πολλά στην τράπεζα με αποτέλεσμα να του κατασχεθεί ακόμη και το κομμάτι από τη Βασιλόπιτα.

Πολλά γράφηκαν τις τελευταίες ημέρες για την απόπειρα υπεξαίρεσης ποσού 147.000 από τον ΕΟΤ. Κοινός τόπος είναι ότι ο νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πάνος Λειβαδάς έπεσε απ΄ ευθείας στα βαθιά, ενώ λέγεται ότι ήδη έχει λάβει εντολή από την αρμόδια υπουργό να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τον προκάτοχο του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πέραν των ράμπο του Σταϊκούρα.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απάτης, και σύμβουλος του πρώην γ.γ., Νίκου Καραχάλιου, είχε ιστορικό. Την προηγούμενη εβδομάδα σας αποκάλυψα ότι έφυγε νύχτα από τον Αθήνα 2004 όντας επικεφαλής της Δ/νσης στολών αρκετά πριν πραγματοποιηθούν οι αγώνες. Έχει ζουμί η υπόθεση και μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν το είχε πάρει χαμπάρι.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα του ΕΟΤ μετά από χθεσινή πρόταση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Τσούκαλη. Να θυμίσω ότι σε αυτήν συμμετέχει και η επικεφαλής του ΤΣΥΡΙΖΑ της 13ης συνιστώσας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζωής Κωσταντοπούλου. Θα γίνουμε μια ωραία ατμόσφαιρα. Πέρα από την πλάκα θεωρώ ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και την αδικούν γιατί προχωρά εκεί όπου οι άλλοι σταματούν. Ο.Κ. μερικές φορές υπερβάλλει και άμα εγκαταλείψει το ύφος του εισαγγελέα θα γίνει πιο πειστικός ο λόγος της.

Ανοίγει εκ νέου το Baby Grand από τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη στην οδό Αθηνάς. Η μονάδα ήταν ουσιαστικά κλειστή και μετά την αποχώρηση της οικογένειας από το King George ξεκινά πάλι τη λειτουργίας της μεταφέροντας όλη την πελατεία του Ομίλου στην Αθήνα.

Ως πριμαντόνες αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τους επενδυτές του Κατάρ που έχουν κατέβει στο διαγωνισμό για το «Ελληνικό». Προς τούτο άλλωστε πρόκειται να επισκεφθεί την αραβική χώρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα τέλη Ιανουαρίου αφού ακούγεται ότι συνεχώς ζητούν ρυθμίσεις για τον ανάδοχο της έκτασης. Κατά πληροφορίες σχεδιάζεται ρύθμιση όπου θα παρέχεται η δυνατότητα στον επενδυτή να καταβάλει το μισό ποσό ως προκαταβολή και το υπόλοιπο να δύναται να αποπληρωθεί έως και 5 έτη, με την αιτιολογία ότι είναι δύσκολο να βρεθεί τράπεζα να χρηματοδοτήσει μιας τέτοιας εμβέλειας Greenfield επένδυση.

Δόθηκε λύση, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΣτΕ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων Ιωάννης Δασκαλογιάννης. Έγινε δεκτή η προσφυγή του ομίλου Μπόμπολα έναντι της εταιρείας Νέμεσις που αρχικώς είχε μειοδοτήσει στο διαγωνισμό.

Tivoli Gardens το Τατόι

Μεγαλεπήβολα σχέδια για το Τατόι φέρεται να έχει το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκοντας τη μετατροπή του σε ένα πρότυπο θέρετρο για την οικογένεια που να συνδυάζει αγροτουριστική ανάπτυξη με θεματικό πάρκο. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες μετά από ειδικές μελέτες φέρεται να έχει επιλεγεί το μοντέλο του Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης που αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Σκανδιναβία αλλά και άλλες χώρες της Βορείου Ευρώπης. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι πρόκειται για το καλύτερο μοντέλο ανάπτυξης για την οικογένεια που πέραν τη ύπαρξης Μουσείου, πολυτελούς ξενοδοχείου, αγροτικής ανάπτυξης (αμπέλια κ.α.) και ειδικών διαδρομών-μονοπατιών, θα εμπεριέχει και ένα είδος adventure park. Ακούγεται επίσης ότι ήδη υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της οργάνωσης «Φίλοι του Τατοϊου» για το project γεγονός που ενδέχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες. Την ίδια ώρα αποφασισμένο να βγάλει στο ίδιο «πακέτο» προς πολυετή αξιοποίηση με τον τίτλο skiresorts τις δημόσιες εκτάσεις στο Καϊμακτσαλάν (13.541 στρ.), στον Άγιο Αθανάσιο (1.303,3 στρ.) και στη Λίμνη Βεγορίτιδα (392 στρ.). Ήδη το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας εξέφρασαν εκπρόσωποι ρωσικού επενδυτικού σχήματος στον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Στο πλαίσιο αυτό οι Ρώσοι επενδυτές θα επισκεφθούν το χιονοδρομικό κέντρο, τη λίμνη Βεγορίτιδα και τον Άγιο Αθανάσιο προκειμένου να γνωρίσουν την περιοχή από κοντά. Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Πέλλας είναι το πέμπτο επενδυτικό σχήμα που ενδιαφέρεται για την έκταση. Στόχος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι να δημιουργηθεί ένας προορισμός για όλο το χρόνο, ενώ λέγεται ότι αμιγώς για το Χιονοδρομικό δεν υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον.

Στα 61 ξενοδοχεία επεκτείνεται η hotelBrain το 2013

Στις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας επεκτείνεται ηhotelBrain, έχοντας ήδη διεισδύσει στην αγορά του Λιβάνου. Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία η οποία τα τελευταία έτη έχει υπό την ομπρέλα της τη διεύθυνση σε 56 ανεξάρτητα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Εξ αυτών οι 20 μονάδες είναι μέλη των Small Luxury Hotels of the world, τα 2 είμαι μέλη των Ralais and Chateaux και 1 των Leading Hotels of the world. Εντός του προσεχούς 6μηνου η επιχείρηση πρόκειται να εντάξει 5 ακόμη ξενοδοχεία στο δίκτυο της, ενώ στα σχέδια της καταγράφεται και η επέκταση της στην αγορά της Κύπρου και του Ντουμπάι. Η πλειονότης των μονάδων είναι 5 αστέρων, ενώ η εταιρεία μανατζάρει 1.000 περίπου εργαζόμενους. Το 2012 πάρα το νεκρό διάστημα του Μαΐου και του Ιουνίου η hotelBrain κατάφερε να πιάσει τους προϋπολογιζόμενους στόχους στις περισσότερες εκ των μονάδων που διαχειρίζεται, ενώ αν δεν σημειωθούν αναταραχές στην Ελλάδα που θα προκαλέσουν ανάσχεση στην πορεία των κρατήσεων, η εταιρεία προβλέπει ποσοστιαία άνοδο κατά 10% στους τζίρους των ξενοδοχείων της. Ειδικότερα τα έσοδα της hotelBrain άγγιξαν τα 39,8 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 30,2 εκατ. ευρώ το 2011. Οι μονάδες είναι απλωμένες σε 16 προορισμούς ανά την Ελλάδα και επιμερίζονται τόσο σε Resort όσο και σε ορεινού τύπου. Οι κρατήσεις στην εταιρεία προέρχονται κυρίως από το κομμάτι του Tour Operating και των τουριστικών γραφείων, ενώ διαρκώς βαίνει διογκούμενος ο αριθμός των κρατήσεων από το διαδίκτυο. Η hotelBrain ξεκίνησε το 2000 με το management του ξενοδοχείου Κατοικίες στη Σαντορίνη και το 2005 αποφάσισε να επεκταθεί και εκτός της ιδιαίτερα δημοφιλούς νήσου κάνοντας την αρχή με τη Μύκονο. Σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της επιχείρησης αποτέλεσε το 2010 όπου απέκτησε τη συνεργασία με την Luxury Hotel Partners UK. Όπως επισημαίνει στο tourimstoday.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πάνος Παλαιολόγος οι προσεχείς μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τη χώρα υποστηρίζοντας ότι οι τιμές των ξενοδοχείων δεν αποτελούν το κύριο εργαλείο marketing για την Ελλάδα η οποία διαθέτει μοναδικό προϊόν σε ορισμένους προορισμούς της κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για την Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Ο κ. Παλαιολόγος υπογραμμίζει ότι η hotelBrain είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία που εξειδικεύεται στην διαχείριση (management) και ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Όπως σημειώνει αναλαμβάνει όλες τις φάσεις της ανάπτυξης ενός ξενοδοχείου σε στενή συνεργασία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία ή/και τους επενδυτές και διαχειρίζεται ξενοδοχεία υπό το καθεστώς συμβολαίων διαχείρισης (management) και δημιουργεί αναγνωρίσιμα brands με υψηλό περιθώριο Μικτού Λειτουργικού Κέρδους, αυξάνοντας παράλληλα την εμπορική τους αξία. Ακόμη προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες έχοντας ως στόχο να βοηθήσει τους ξενοδόχους να επιτύχουν τα προσδοκώμενα λειτουργικά, ποιοτικά και οικονομικά αποτελέσματα.

Τέλος ο διευθύνων Σύμβουλος της hotelBrain που από φέτος είναι και μέλος στο Δ.Σ. της Small Luxury Hotels of the world επισημαίνει ότι τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα περνούν σε επόμενη γενιά ιδιοκτησίας και εισέρχονται σε φάση έντονου ανταγωνισμού όπου μονόδρομος γι΄ αυτά αποτελεί εκσυγχρονισμός τους και η εφαρμογή σύγχρονου management.