Τα 4,6 εκατ. έφθασε ο αριθμός των ξένων τουριστών που ταξίδεψαν στην Τουρκία τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, δηλαδή 46,35% περισσότεροι από τον Αύγουστο του 2016, με τις τουρκικές αρχές να χαίρονται ιδιαίτερα για την εν λόγω ανάκαμψη του τουρισμού, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία από τον έλεγχο των τουρκικών συνόρων.

Διάφορες εταιρείες και τουριστικά ιδρύματα αναφέρονται όλο το χρόνο για την ανάκαμψη του τουρισμού σε χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι εντάσεις με τη Ρωσία προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πτώση στον τουριστικό τουρισμό σε 22 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει διατηρήσει τον αυξανόμενο ρυθμό στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις της για τρίτο συνεχή μήνα, με 40% – 43% τον Ιούνιο, 46,3% τον Ιούλιο και 46,3% τον Αύγουστο – πράγμα που σημαίνει βελτίωση σε ποσοστό πάνω από 45% στις αφίξεις αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έλαβε η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της χώρας, ο αριθμός των αλλοδαπών που έφτασαν στην Τουρκία μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έφτασε τα 22 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 26,41% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ρωσία ενισχύει την τουριστική ανάκαμψη
Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών που έφτασαν στην Τουρκία – ο οποίος μειώθηκε κατά 88% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 – πολλαπλασιάστηκε εννέα φορές σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, από 336.000 σε 3.3 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος.

Από την άλλη πλευρά, οι ασιατικές χώρες συνέβαλαν επίσης στην ανάκαμψη του τουρκικού τουρισμού με αύξηση 41,6% στους Ασιάτες επισκέπτες, η οποία οφείλεται στην αύξηση πάνω από 90% στους τουρίστες που φθάνουν από την Ταϊλάνδη, 74% στην Ινδονησία και πάνω από 28% στους τουρίστες που προέρχονται από την Κίνα.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών ταξιδιωτών και των λατινοαμερικάνων, εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι και συνεχίζουν να περιορίζουν τις επισκέψεις τους στην Τουρκία. Η χώρα καλωσίορισε 4.4% λιγότερους Ευρωπαίους τουρίστες μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, 9.5% λιγότερους Ισπανούς τουρίστες και 11.5% λιγότερους τουρίστες της Λατινικής Αμερικής.