moysoyroulisΣε εκσυχρονισμό των χερσαίων και πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, με πόρους που έχει εξασφαλίσει από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μαζί με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του υπουργείου, στην ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς και δεκάδες ανώτεροι αξιωματικοί, παρέλαβαν τα 23 νέα περιπολικά οχήματα τύπου τζιπ 4Χ4 που θα διατεθούν στην παραμεθόριο.

Η εν λόγω προμήθεια, συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το πρόγραμμα Ειδικές Δράσεις 2010 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συστήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση μεταναστευτικών ροών» για την περίοδο 2017-2013.

Στόχος του Αρχηγείου, είναι η ολοκλήρωση όλων των διαγωνισμών που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα και η μέγιστη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

«Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, στο υπουργείο Ναυτιλίας υλοποιούμε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό υπό τεκμηρίωση σκοπιμότητας, για την αναβάθμιση των πλωτών και χερσαίων μέσων του Λιμενικού Σώματος» δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης.

Ο υπουργός τόνισε, ότι αυτή η προσπάθεια για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, συνεχίζεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο και πρόσθεσε ότι «τα συγκεκριμένα οχήματα θα βοηθήσουν πολύ το έργο του Λιμενικού Σώματος στην παραμεθόριο και αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του Σώματος, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαντιάς εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την απόκτηση των 23 πρώτων τζιπ, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ωφελήματα από τις προσπάθειες που κάνει το Λιμενικό Σώμα μέρα νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο και στο δυτικό μέτωπο, για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης».

«Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά είναι απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε, και μπορούμε από σήμερα να σας ανακοινώσουμε, ότι το σχετικό πρόγραμμα απόκτησης των συγεκριμένων οχημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και είναι η πρώτη φάση υλοποίησης για να ανανεωθεί, τόσο ο στόλος των περιπολικών οχημάτων, αλλά και των σκαφών του Λιμενικού Σώματος».

Ο κ. Μπαντιάς υπογράμμισε, ότι μέσα στο 2013 το Αρχηγείο θα μπορέσει να εξασφαλίσει, από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερα απο 20 εκατ.

ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό σημαίνει «νέα σκάφη, περιπολικά, νέο εξοπλισμό σε λογισμικό αλλά και αν θέλετε και τη βελτίωση ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε κάποιο ναυπηγείο και θα ενταχθεί στον ενεργό στόλο».

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ευχαρίστησε όλα τα στελέχη για την υλοποίηση του προγράμματος και τόνισε, ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στόχος είναι να εκμεταταλλευτούμε τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ.

Σύμφωνα το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι εξής διαγωνισμοί: προμήθεια έξι παράκτιων περιπολικών σκαφών, προμήθεια σαράντα συσκευών ανίχνευσης πλαστών εγγράφων, προμήθεια δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, ραδιοτηλεπικοινωνιακός και ηλεκτροναυτιλιακός εξοπλισμός πλοίων και λιμενικών αρχών, προμήθεια πέντε ταχύπλοων φουσκωτών σκαφών και αναβάθμιση περιπολικού πλοίου ανοιχτής θαλάσσης.

kerdos