xatzidakisΤην ανάγκη της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), επισημαίνοντας τις παράλληλες δράσεις που αναπτύσσονται.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σημασία του ΕΣΠΑ, το οποίο αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα για τη χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων, ενώ όπως τονίστηκε, ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3,89 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, 2014-2020 του ΕΣΠΑ, έχουν διασφαλιστεί 14 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για το νέο ΕΣΠΑ.

Για τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις , από τον Απρίλιο μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για το εξωτερικό εμπόριο, ενώ σε ετήσια βάση, οι πιστώσεις αναμένεται να φτάσουν τα 1,5 δις ευρώ, ανακυκλούμενες.

Ήδη προκηρύχθηκαν οι δράσεις «ICT4growth«, ύψους 130 εκ. ευρώ για τις ΤΠΕ, καθώς και το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ), σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Όσον αφορά το ΕΤΕΑΝ, μέσα στον Ιανουάριο προχωρά το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους 680 εκ. ευρώ περίπου προς τις επιχειρήσεις, με ανασχεδιασμό του ΤΕΠΙΧ και επιδότηση επιτοκίου 50%.

Παράλληλα, απλοποιείται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ” Οίκον», σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκ. ευρώ επιπλέον. Επίσης, η διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώνει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του ταμείου «ΕΝΑΛΙΟ».

Τέλος, επιχειρείται η δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα αντλεί κεφάλαια από το δημόσιο τομέα, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, ιδιώτες επενδυτές και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.