mideia lagadia

Την Τρίτη μεταβαίνει στο Qatar o πρωθυπουργός Αντώνης συνοδευόμενος από τους Ρεθεμνιώτες υπουργούς Ανάπτυξης και Τουρισμού Κωστή Χατζηδάκη και Όλγα Κεφαλογιάννη αντίστοιχα, καθώς και τον υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για τις επενδύσεις και κουμπάρο Νότη Μηταράκη. Μαζί τους και ορισμένοι γενικοί γενικώς, το Invest In Greece κ.λ.π.. Στόχος να πειστούν οι πριμαντόνες Άραβες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Άλλωστε πέραν του Αστέρα της Βουλιαγμένης, που θεωρείται σίγουρη η κάθοδος της Qatar Diar θυγατρικής της Qatar Investment Authority δεν αποκλείεται η συμμετοχή των Αράβων ακόμη και στο Ελληνικό μέσω της L and R, όπως έχει άλλωστε συμβεί και στον Παναμά. Ένα είναι σίγουρο ότι η Βασίλισσα Όλγα δεν συμμετέχει στην αποστολή μόνο για να γοητεύσει τον Αλ Θάνι. Ο τουρισμός είναι το κυρίαρχο ενδιαφέρον του Άραβα κροίσου και η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο.

Μιας και αναφέρθηκα στην αδυναμία μου υπουργό Τουρισμού, διαβλέπω κινητικότητα στο θέμα του rebranding της Ελλάδας που ξεκίνησε ο LOUIS XIV και το παρουσίασε στο Μαξίμου παρουσία της. Μαθαίνω ότι της ιδέας του Δημήτρη Αβραμόπουλου θα ακολουθήσει σύσκεψη μεταξύ των γραμματέων των δυο υπουργείων Αριστείδη Καλογερόπουλο και Τάσο Λιάσκο στην οποία θα συμμετέχει και ο διαβιβαστής Πάνος, γ.γ. του ΕΟΤ. Την απάντηση στην σχέση του Λουδοβίκου 14ου με τη Βασίλισσα Όλγα την έδωσε ο Νίτσε : «Έρωτας είναι η ολοκληρωτική ένωση δυο υπάρξεων καταδικασμένων να είναι αιώνια ξένες».

Ποιος πρόεδρος Οργανισμού υιοθετήθηκε προκειμένου να πάει ως προστάτης στο στρατό και να υπηρετήσει λιγότερο ;

Πάνο το να είσαι Cool δεν βλάπτει.

Tα είπε καλά ο Τάσος Χωμενίδης προχθές. Από το Καζίνο της Πάρνηθας ο ελληνικός τουρισμός έχει εισπράξει ως σήμερα 350 εκατ. ευρώ περίπου.

Μάχη μέχρις εσχάτων για την προώθηση επενδύσεων στον τουρισμό και την ανάπτυξη νέων που θα οδηγήσουν σε ριζική ανάπλαση προορισμών της περιφέρειας φέρεται αποφασισμένη να δώσει η Βασίλισσα Όλγα μολονότι άρθρα του νομοσχεδίου δεν τα καλοβλέπουν οι ξενοδόχοι. Μέσω λοιπόν του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού που ήδη τέθηκε προς διαβούλευση επιλύονται χρόνια ζητήματα που καθιστούσαν μέχρι σήμερα ατελέσφορες μεγάλης εμβέλειας επενδύσεις και απέτρεπαν άλλες, όπως για παράδειγμα τη δόμηση εντός των γηπέδων γκολφ, τα Condo Hotels και τις τουριστικές επαύλεις, ενώ εισάγεται η έννοια των Οργανωμένων Υποδοχέων Τουριστικών Δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις στις οποίες επιτρέπεται ταυτόχρονα ιδιωτική πολεοδόμηση, η ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών και γηπέδων γκολφ σε εν αναπτύξει τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Οι αλλαγές-παρεμβάσεις που συντελούνται στο Σχέδιο Νόμου αποτελούν παρακαταθήκη για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του τουρισμού, οι οποίες ακολούθως θα ενσωματωθούν στις κατευθύνσεις του ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας. Επίσης, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τις Π.Ο.Τ.Α. και εισάγεται μία νέα κατηγορία τουριστικών καταλυμάτων τα condo hotels όπου πλέον ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου δύναται να πωλεί ή να εκμισθώνει μέρος των δωματίων του ούτως ώστε να αποσβένεται γρηγορότερα η επένδυση, ενώ ο αγοραστής-εκμισθωτής κερδίζει από τις κρατήσεις του δωματίου με αποδόσεις που κυμαίνονται από 7-10 % ετησίως ανάλογα τη μονάδα και αν αυτή είναι πόλεως ή resort. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε ορισμένες του πτυχές προσιδιάζει με αντίστοιχο που είχε κατατεθεί επί υπουργίας Γερουλάνου τον Απρίλιο του 2012 το οποίο δεν προχώρησε και ουσιαστικά δίδει σάρκα και οστά σε άλλο για τις σύνθετες τουριστικές επενδύσεις που έμεινε για περίπου 1,5 έτος «ορφανό». Και τούτο διότι απαιτούντο και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί ενεργό.

Διεστραμμένα μυαλά

Έμφραγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων αλλά και την διενέργεια των υφιστάμενων προκαλούν οι αναθεωρήσεις των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικών Σχεδιασμών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο από τις περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για αξιολογήσεις και εξειδικεύσεις των περιφερειακών σχεδιασμών οι οποίες βάζουν τρικλοποδιά στα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν επενδύσεις στον τουρισμό κατά κύριο λόγο πλάνα που προχωρούν μέσω του νομοσχεδίου για τις Σύνθετες Τουριστικές Επενδύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού. Ουσιαστικά αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της προσέγγισης επενδυτών αφού τις υπό δρομολόγηση επενδύσεις τις χαρακτηρίζουν ως «σπέκουλα». Επίσης οι μελετητές κάνουν λόγο για αποσταθεροποιητικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα κάνοντας λόγο για το μνημόνιο προχωρώντας εμμέσως πλην σαφώς σε πολιτικούς σχολιασμούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με τίτλο : «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης» που μπλοκάρει επενδύσεις ενταγμένες στο fast track, αντιμετωπίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη ως «ανάθεμα» προτρέποντας την στροφή των επιχειρήσεων στην αγροτική παραγωγή και θεωρεί την ανθρώπινη παρουσία ως τη σοβαρότερη όχληση για πολλές περιοχές χρησιμοποιώντας την έκφραση : «η κατασκευή καλών δρόμων και η εύκολη πρόσβαση από τουρίστες, κυνηγούς, ψαράδες κλπ αποτελούν κύριες απειλές». Σε ουκ ολίγα σημεία υποστηρίζεται ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στους τομείς Ξενοδοχεία-Παραθεριστική κατοικία και Πάρκα ΑΠΕ αντίκεινται στις κατευθύνσεις του πλαισίου. Ενδεικτικό της παράνοιας και της λογικής να μην γίνει απολύτως τίποτα (κάτι βεβαίως που το θέλουν ορισμένοι μεγαλοξενοδόχοι) είναι το παράδειγμα του νομού Χανίων ο οποίος σχεδόν όλος θεωρείται περιοχή Natura (!). Ταυτόχρονα για την περιοχή της Γραμβούσας στον ίδιο νομό χαρακτηρίζει τον χωματόδρομο που έχει λειτουργήσει τη τελευταία 5ετία «ως σοβαρή ανθρώπινη όχληση»! Παράλληλα επιτρέπει ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας μόνο σε ορεινούς προορισμούς της ενδοχώρας και εν γένει εκφράζει την απόλυτη αποστροφή προς μεγάλες αναπτύξεις.

Εύγε!