Ένα ταξίδι στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν και φέτος, οι Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης για ένα διήμερο, στις 25 και 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2017.

Πρόκειται για ένα διήμερο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται δωρεάν.

Φέτος, 100 κτίρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό, και για 6η συνεχόμενη χρονιά, οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν σε δεκάδες κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, χώρους πολιτισμού, ξενοδοχεία κ.α.

Για πρώτη φορά, φέτος, το Open House week, με πλήθος παράλληλων δράσεων, ξεκινάει μία βδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα το Σάββατο 18 Νοεμβρίου με την δράση Open Walk στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Open Junior, το οποίο είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Πέρσι, οι πολίτες που επισκέφθηκαν τα κτίρια που άνοιξαν για δύο μέρες για το κοινό ήταν 37.000, ενώ φέτος οι διοργανωτές προσδοκούν, και λόγω του ότι τα κτίρια που θα ανοίξουν φέτος θα είναι 100 (σε σχέση με 83 που ήταν πέρσι), πως ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί. Σημειώνεται ότι οι εθελοντές που θα συμμετέχουν φέτος ανέρχονται στους 500.
ο 2011 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την διοργάνωση του θεσμού, που έχει κερδίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 2012 ιδρύθηκε η εταιρεία Open House Greece, η οποία είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι η Ρενάτα Δούμα , Κατερίνα Δουδούμη και Τατιάνα Αναγνωστάρα.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House Thessalonikiκαι μία εκ των ιδρυτριών της εταιρείας, Ρενάτα Δούμα, απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο και έζησε από κοντά την εμπειρία ενός τέτοιου θεσμού, το οποίο έκανε γνωστό την αρχιτεκτονική της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Στη συνέχεια, πήραμε τα δικαιώματα από το Open House Worldwide και ακολούθως ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία Open House Greece. Ξεκίνησε τo Open House Thessaloniki το 2012 και τοOpen House Athens το 2014», σημειώνει η ίδια μιλώντας στο thestival.gr.

Η 33χρονη Ρενάτα ασχολείται με την προβολή της εκδήλωσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ παράλληλα εργάζεται ως αρχιτέκτονας.

«Η ιδέα ξεκίνησε γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για την πόλη, κάτι που να προωθεί την αρχιτεκτονική και να είναι κάτι που να ξεφεύγει από τα τετριμμένα της δουλειάς του αρχιτέκτονα», ανέφερε η Ρενάτα.

Η Ρενάτα αναφερόμενη στο τί σημαίνει ο θεσμός του Open House για την ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά πως «για έμενα το Open House ξεκίνησε το 2012 ως μια δημιουργική απασχόληση και θα έλεγα πως έγινε η δραστηριότητα που άλλαξε την καθημερινότητα μου».

«Αυτό που κάνει το Open House είναι ότι προωθεί μέσα από μία βιωματική εμπειρία την αρχιτεκτονική. Η Θεσσαλονίκη έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και έχει ποικιλομορφία όσον αφορά τα κτίριά της, δηλαδή από την Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών χρόνων μέχρι την σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το Open House έχουμε την δυνατότητα και να τοποθετήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα παγκόσμιο χάρτη στο δίκτυο του Open HouseWorldwide, όπου συμμετέχουν 35 πόλεις παγκοσμίως, αλλά και να αναδείξουμε την Θεσσαλονίκη και στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες», προσθέτει.

Την πεποίθηση πως οι επισκέπτες του Open House 2017 θα ξεπεράσουν τους 40.000 εξέφρασε η υπεύθυνη δημιουργικού του Οpen House Thessaloniki, Κατερίνα Δουδούμη. Η ίδια, επίσης απόφοιτη Αρχιτεκτονικής, ασχολείται με το υλικό προώθησης της δράσης, όπως για παράδειγμα τις αφίσες, το πρόγραμμα, τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Κατερίνα έχει κάνει μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική τοπίου, ενώ ασκεί παράλληλα την αρχιτεκτονική.