Όλες τις προσδοκίες φαίνεται να έχει ξεπεράσει η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία το 2017 καθώς πολλοί προορισμοί αναμένονταν να γνωρίσουν τεράστια ανάπτυξη, ειδικά όσοι επηρεάστηκαν από ανησυχίες σχετικά με θέματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την έκθεση για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό το 2017 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, από το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν ανάπτυξη.

Τριάντα δύο από τις 33 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία, έχουν καταγράψει αύξηση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων, επιδεικνύοντας τη γενική τάση ανάπτυξης.

Η Τουρκία σημείωσε μία από τις ισχυρότερες αυξήσεις από τις χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις όσον αφορά στις συνολικές αφίξεις, καταγράφοντας αύξηση 26,4% φέτος. Αυτή είναι μια μεγάλη ώθηση για μια χώρα της οποίας ο τουρισμός είχε δεχθεί τρομερό πλήγμα τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των πολιτικών εντάσεων με τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι σχέσεις βελτιώθηκαν το 2017 και οι Ρώσοι πλημμυρίζουν για άλλη μια φορά την Τουρκία. Αυτό αποτελεί μεγάλη ώθηση για τη χώρα του Ερντογάν, καθώς η Ρωσία ήταν ανέκαθεν παραδοσιακή κύρια αγορά πηγής της Τουρκίας, παρόλο που οι άλλες αγορές πηγών δεν ήταν τόσο σημαντικές.

Εν τω μεταξύ, η τουριστική βιομηχανία της Ισλανδίας παρουσίασε επίσης εξαιρετικά εντυπωσιακή αύξηση 29,9% από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2017 σε σύγκριση με πέρυσι. Η Ισλανδία είναι ο ευρωπαϊκός προορισμός με την υψηλότερη ανάπτυξη, παρά την πτώση από την αύξηση κατά 55,7% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Υπογραμμίζεται ότι ο μέσος όρος ανάπτυξης της χώρας ήταν πάνω από 25% την τελευταία πενταετία και το 2016 έφθασε στο 40%.
Παράλληλα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν φθάσει σε υψηλά ποσοστά ανάπτυξης όσον αφορά τις αφίξεις το 2017 – 10%. Και οι δύο χώρες συνεχίζουν την ανάπτυξή τους από το 2016, με τη ζήτηση να έχει σταθερή τάση ανάπτυξης.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ισπανίας υπάρχουν ορισμένες αναφορές ότι η πολιτική ένταση στην Καταλονία θα επηρεάσει αρνητικά την ισπανική τουριστική βιομηχανία. Σε σχέση με αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των εισροών ξένων προς την Ισπανία λογοδοτεί στην Καταλονία.

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία και η Πορτογαλία παρουσιάζουν επίσης μια γενική τάση ταχύτερης αύξησης όσον αφορά στις αφίξεις σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι υπάρχουν πολύ πιο σύντομα ταξίδια που γίνονται, συμπεριλαμβανομένων των σύντομων επαγγελματικών ταξιδιών ή ταξιδίων αναψυχής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια άλλη χώρα που έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη – 9%. Ένας από τους σημαντικούς λόγους αυτής της αύξησης είναι η υποτίμηση της λίρας σε σχέση με την Brexit. Φαίνεται επίσης ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα δεν είχαν μεγάλη επίδραση στην τουριστική βιομηχανία.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία και το Βέλγιο (12,3%), τα οποία έχουν ανακάμψει καλά από προηγούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η έκθεση ανέφερε ότι όσον αφορά στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, σχεδόν όλες οι χώρες σημείωσαν αύξηση. Χώρες όπως η Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Μάλτα ή η Κύπρος υπερέβησαν το όριο του 10% όσον αφορά την αύξηση των αφίξεων. Παραδοσιακά αυτές οι χώρες επικεντρώνονται στη θερινή περίοδο. Ωστόσο, η εστίαση έχει μετατοπιστεί και οι προορισμοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μείωση της εποχικότητας είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουν τουριστικά.