Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (SWAP) καθώς το ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε 86,1% επί του συνόλου των ομολόγων που αφορούσε η ανταλλαγή, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Oι Financial Times μιλούν για “επιτυχή ολοκλήρωση της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών, στην Ελλάδα”, την οποία χαρακτηρίζουν ως “σημαντικό βήμα ως προς την προγραμματισμένη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές στις αρχές του 2018 και την προετοιμασία εξόδου από το μνημόνιο”.

Μείζονος σημασίας θέμα για την πορεία της χώρας, χαρακτήρισε την εξέλιξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημερώσης των πολιτικών συντακτών.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές, μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές, τόνισε.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί.

Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς των ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI, επίσης έχει μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».

Σύμφωνα με τα επίσημα τα στοιχεία της ανταλλαγής ομολόγων, που δόθηκαν στην δημοσιότητα:

Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια »δεξαμενή» 29,6 δισεκατομμυρίων, η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή δηλαδή άγγιξε το 86,1% γεγονός που «καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ».

Ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.