Η Ευρώπη ήταν η σημαντικότερη αγορά-πηγή τουρισμού για την Αίγυπτο τον Οκτώβριο του 2017, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες προς το Sharm el-Sheikh, τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Αιγύπτου και άλλους προορισμούς της Ερυθράς Θάλασσας.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των επισκεπτών που ταξίδεψαν στην Αίγυπτο από τη Δυτική Ευρώπη τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 74,7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Κινητοποίησης και Στατιστικής, ανέφερε η Egypttoday.com.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι υπήρξε αύξηση των τουριστών από την Ιταλία κατά 99,9% και από τη Γερμανία κατά 96,8%, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση κατά 70,3%.

Ο τουρισμός από την Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 116,4%, με περισσότερους από 111,000 τουρίστες τον Οκτώβριο του 2017, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους. Παράλληλα, ο αριθμός των τουριστών από την Ουκρανία αυξήθηκε κατά 86,2%, ενώ οι τουρίστες από την Τσεχική Δημοκρατία αυξήθηκαν κατά 71%, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά ο αριθμός των τουριστών που προέρχονται από όλο τον κόσμο στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 826.000, σε σύγκριση με 506.002 τουρίστες τον Οκτώβριο του 2016.

Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Δανία ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τους μήνες πριν. Η απόφαση λήφθηκε μετά από εκτεταμένες προσπάθειες από τα υπουργεία εξωτερικών υποθέσεων, τουρισμού και πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου για την υποστήριξη του τουρισμού στην Αίγυπτο, ο οποίος αποτελεί τον πυλώνα της οικονομίας της χώρας και βασική πηγή εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και κυβερνήσεις εισήγαγαν περιορισμούς στις πτήσεις προς το Σαρμ ελ-Σέιχ λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια, μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεριωθούμενου αεροσκάφους στο Σινά το 2015.

Η Αίγυπτος κάλεσε ξανά τη βρετανική κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση της πτήσης των Βρετανών στον τουριστικό προορισμό Sharm el-Sheikh, καθώς τα αεροδρόμια έχουν περάσει κάθε δοκιμή που έχουν οριστεί από βρετανούς αξιωματικούς ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία και η Αίγυπτος συζητούν αυτή τη στιγμή την πιθανή επιστροφή των πτήσεων τσάρτερ την επόμενη άνοιξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση ενα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας για τη διατήρηση της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή με στόχο να επαναφέρει τις πτήσεις μεταξύ Καΐρου και Μόσχας για πρώτη φορά από το 2015, αρχής γενομένης τον Φεβρουάριο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο και η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσει την οικονομία και την ασφάλεια της Αιγύπτου προκειμένου να τονώσει τον τουρισμό της.