aerodromiaΤον Μάρτιο ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Τα αεροδρόμια παραχωρούνται σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις, ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχό τους.

Από το διαγωνισμό εξαιρείται το Καστέλι, καθώς απευθύνεται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης, αναδιοργανώνεται και μετεξελίσσεται σε ρυθμιστική και εποπτική Αρχή, με αρμοδιότητες σχετικές με την ασφάλεια και τον έλεγχο ποιότητας. Ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού της ΥΠΑ, καταργούνται ή συγχωνεύονται δέκα διευθύνσεις και 14 τμήματα της υπηρεσίας, χωρίς ωστόσο να θίγονται οι υπάλληλοι.

Τα αεροδρόμια παραχωρούνται για 30-35 χρόνια κατ’ ελάχιστον και ομαδοποιούνται σε δύο συστάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Αιγαίου και της βορειοανατολικής Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων και πιθανόν τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Άραξου και Καλαμάτας) και η δεύτερη τα αεροδρόμια Σκιάθου, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου, με πιθανότητα να προστεθούν και τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου και Λήμνου. Το αεροδρόμιο Αγχιάλου θα είναι “μπαλαντέρ”, δηλαδή μπορεί να το επιλέξει ο επενδυτής της πρώτης ή της δεύτερης ομάδας.

Όσον αφορά το σπατόσημο, προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου τέλους που θα το αντικαταστήσει, το 2014 και το οποίο θα επεκταθεί και στα αεροδρόμια που παραχωρούνται, προκειμένου να καλύπτουν το κόστος λειτουργίας όσων αεροδρομίων δεν αξιοποιηθούν από ιδιώτες, αλλά και το κόστος χρηματοδότησης των άγονων γραμμών.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε το θέμα του αεροδρομίου του Καστελίου εξέχουσας σημασίας επισημαίνοντας πως ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του θα γίνει μετά την ανακοίνωση λύσης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για στήριξη της χρηματοδότησής του. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου “Καζαντζάκης” θα κλείσει όταν θα είναι έτοιμο το Καστέλι.