eot0806Με τα πορίσματα αλά κάρτ των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, τις ΕΔΕ κατ’ εντολή έξω από τον ΕΟΤ παραγόντων που δεν πήραν αυτοί τις δουλειές και γενικά ένα ύποπτο αλισβερίσι, κυριολεκτικά εξοντώθηκε η διοικητική υπαλληλική ιεραρχία του ΕΟΤ με τίτλους σπουδών, μάστερ, ξένες γλώσσες , και εύφημους μνείες από όλους τους τουριστικούς φορείς της αγοράς.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανέλιξη και θωράκιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας κινδυνεύει να αποσαθρωθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοτεινοί σκοποί. Για την κυβέρνηση εκείνης της περιόδου αρκούσαν λίγες αράδες κάποιων έωλων πορισμάτων, προκειμένου να εξαφανιστούν καριέρες ακόμη και 30 χρόνων, χωρίς να έχει αποφαθεί κανείς δικαστής αν αυτά που ισχυρίζεται ο τέως υπερυπουργός Γερουλάνος στον εισαγγελέα έχουν ερευνηθεί και αξιολογηθεί για την υπόσταση τους . Ο απλός αναγνώστης διαπιστώνει ότι τα πορίσματα αυτά και οι ΕΔΕ είναι κενού περιεχομένου εκθέσεις ιδεών που συμβαίνουν παντού. Ως σύγχρονοι Κολόμβοι κάποιοι επιχειρώντας να καλύψουν την γύμνια της πολιτικής τους ανακάλυψαν την Αμερική στον ΕΟΤ, ο οποίος παρεμπιπτόντως λόγω της ειδικής ευελιξίας του ως ΝΠΔΔ λειτουργούσε με τις ίδιες διεργασίες και δεξιότητες από τα στελέχη του τα τελευταία 20 έτη χωρίς κανένα πρόβλημα από πορίσματα και ΕΔΕ. 

Ήδη έχει αθωωθεί μετά από πέντε πειθαρχικές διώξεις ο πρώην Διευθυντής Οικονομικών υπηρεσιών με τα τρία πειθαρχικά να προέρχονται από τα πορίσματα των επιθεωρητών και τα άλλα δύο από ΕΔΕ. Επίσης, αθώοι κρίθηκαν έπειτα από μια πειθαρχική δίωξη οι πρώην Διευθυντές Διαφήμισης και Μελετών και επενδύσεων ( για τα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού), καθώς επίσης αθωώθηκαν από άλλες δύο η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και αντίστοιχα όλοι οι προϊστάμενοι και υπάλληλοι που συμμετείχαν σύμφωνα με τα πορίσματα στις αρμόδιες επιτροπές ή ήταν οι αντίστοιχοι εισηγητές των δαπανών. Κανονικό ξεκλήρισμα δηλαδή του ΕΟΤ των πλέον νευραλγικών διευθύνσεων με πάνω από 50 υπαλλήλους εμπλεκόμενους. Δηλαδή 50-60 υπάλληλοι είχαν εφαρμόσει ένα ευρύτερο σχέδιο σύμφωνα με τους τότε επικεφαλής που διέταξαν τις σχετικές ΕΔΕ, ώστε με δόλο να θιγούν τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Αλήθεια οι Επίτροποι που υπέγραφαν και ενέκριναν τις δαπάνες τι ρόλο είχαν στην όλη υπόθεση; Ποιος ο λόγος ύπαρξης τους ; Αλήθεια γιατί πρέπει να διώκεται ένας υπάλληλος επειδή υπάκουσε στις εντολές των ανωτέρων του; Όμως αλήθεια επίσης είναι ότι ο «αστραφτερός» κόσμος του τουρισμού έμπαινε στο μάτι πολλών άλλων δημόσιων λειτουργών που ζητούσαν και ζητούν ακόμη και σήμερα, κατά πως φαίνεται, «αίμα».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ντου που διενήργησαν πρόσφατα οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης επιλεκτικά στον Οργανισμό για το ωράριο και συνάμα δεν είναι τυχαίο το κλίμα τρόμου που εμφορείται από πολλές κυβερνητικές πηγές το οποίο κάνει λόγο για δραματική συρρίκνωση ακόμη και λουκέτο του ΕΟΤ, για την αποφυγή του οποίου μάχεται όπως διαπιστώνουμε, δυστυχώς μόνη της η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη. Οι δύο επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για το μέλλον του Οργανισμού που πέρασε τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου έτους μια ακόμη περιπέτεια δυσφήμισης από εξωγενείς παράγοντες. Το ποσό της απάτης ήταν μικρό σε σχέση με άλλες υποθέσεις εκατ. ευρώ άλλων Οργανισμών. Όμως αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα στα media για ένα και μόνο λόγο. Ο τουρισμός «πουλάει». Προηγούμενες κυβερνήσεις που έκαναν κακό στη χώρα και εξεδιώχθησαν εφάρμοσαν τη λογική του «μαύρου πρόβατου» προκειμένου να καλύψουν την γύμνια της πολιτικής τους. Καλό θα ήταν λοιπόν σήμερα οι πατριώτες που θέλουν ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα να μην ξεπουλήσουν ένα φορέα με απόσταγμα τεχνογνωσίας δεκαετιών σε ένα τομέα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.