demenaplia0204Με βελτιώσεις, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, προτίθεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να επαναφέρει, στο νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, τη ρύθμιση για πλοίο ασφαλείας, στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, στην περίπτωση που αυτές ξεπερνούν το 48ωρο.

Σημειώνεται ότι δύο τροπολογίες βουλευτών, της M. Kεφαλογιάννη (ΝΔ) και του Β. Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), με τις οποίες το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα μπορούσε να ορίζει «πλοίο ασφαλείας» σε περίπτωση απεργίας ναυτεργατών περισσότερο των 48 ωρών, είχε απορρίψει ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης. Η τροπολογία της Ο. Κεφαλογιάννη είχε νομικά προβλήματα, ενώ του Β. Κεγκέρογλου έλυνε μεν το πρόβλημα, αλλά με τα χαρακτηριστικά μιας μόνιμης κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομικό επιτελείο του υπουργείου, αυτό που μελετά εδώ και καιρό, είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη για να μπορεί να εφαρμοσθεί, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της διάφορα κριτήρια για τα νησιά, όπως αυτό της μη άλλης εναλλακτικής σύνδεσής τους με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν ούτε αεροδρόμιο, ούτε ελικοδρόμιο. Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνει υπόψη της τον όγκο παραγωγής για κάποια ευπαθή προϊόντα που παράγονται σε κάποιες νησιωτικές περιοχές και το ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν με άλλο μέσο στην υπόλοιπη Ελλάδα.