Η χρήση έξυπνων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), αναμένεται να φέρει επανάσταση στη διαχείριση των αποσκευών κατά την επόμενη δεκαετία, υποσχόμενη στους επιβάτες ότι θα βάλει τέλος στον εφιάλτη της χαμένης βαλίτσας.

Σύμφωνα με την μελέτη της Sita’s Intelligent Tracking: A Revision Management Baggage, η AI θα επιτρέψει στα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες να μάθουν ποιες διαδρομές αποσκευών προκαλούν το “μεγαλύτερο άγχος” στα συστήματά τους και ποιοι παράγοντες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα. Έτσι με τα δεδομένα κινήσεων αποσκευών οι αεροπορικές εταιρείες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Με τη χρήση της τεχνολογίας AI, οι έξυπνες μηχανές θα επιτρέπουν την αυτόνομη διαχείριση των αποσκευών από τη στιγμή που ο επιβάτης ελέγχει την βαλίτσα του χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Στο άμεσο μέλλον, αυτοτελείς φορτωτές θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά αποσκευών μεταξύ του τερματικού σταθμού και του αεροσκάφους.

Τα δεδομένα των αποσκευών θα επιτρέψουν επίσης στις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να παρέχουν στους επιβάτες περισσότερες σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις αποσκευές τους για το ταξίδι, από την αναχώρηση μέχρι τον προορισμό.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση “η παράδοση των αποσκευών γίνεται πιο ασφαλής και επιτρέπει στα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν προσαρμοσμένες υπηρεσίες αποσκευών στους επιβάτες τους”.