Σχέδιο για τη δυνατότητα φιλοξενίας τύπου «airbnb» στην περιοχή της Αμφίπολης, με ημερήσιες εκδρομές σε άλλα αξιοθέατα, δυνατότητα γνωριμίας και δοκιμής της τοπικής γαστρονομίας, με τοπικά πιάτα και κρασιά. Απώτερος στόχος είναι να μην περιορίζεται ο τουρίστας σε μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά θα μπορεί να απολαύσει ένα πλήρες πακέτο φιλοξενίας, με δελεαστικές προτάσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής και της μετατροπής της σε τουριστικό πόλο, με βάση τον Τύμβο Καστά.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, προσφέρει τις βάσεις προκειμένου να αναπτυχθεί η τοπική επιχειρηματικότητα και να δοθεί η δυνατότητα της παροχής σύγχρονων τουριστικών υπηρεσιών στους επισκέπτες.

«Ο κόσμος που συρρέει πλέον στην Αμφίπολη για να δει τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι πολύς. Λεωφορεία γεμάτα κόσμο επισκέπτονται αυθημερόν την περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης είναι μεγάλες», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Αραπάκης.

Δέκα επιχειρηματίες, εργαζόμενοι ή και άνεργοι δυνάμει επιχειρηματίες που πιθανώς θα ενδιαφερθούν για την άσκηση επιχειρηματικότητας στην περιοχή, παρακολουθούν το πρόγραμμα κατάρτισης, που είναι σε εξέλιξη μέσω του Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας, για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ομάδες:

1. Η πρώτη επεξεργάζεται ιδέες για τοπικά σερραϊκά πιάτα σε συγκεκριμένα εστιατόρια και ταβέρνες. Πιάτα που θα συνοδεύονται από τοπικά κρασιά από την περιοχή του Παγγαίου. Συνεργάζονται τοπικοί παραγωγοί, των οποίων τα προϊόντα θα αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για τις συνταγές της περιοχής, αλλά και παραγωγοί κρασιού, τσίπουρου κτλ.

2. Η δεύτερη διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξης συστήματος ενoικιαζόμενων καταλυμάτων, στο πρότυπο του «airbnb». Η έλλειψη καταλυμάτων στην περιοχή είναι μεγάλη κι έτσι υπάρχει η σκέψη να αξιοποιηθούν σπίτια, νεοκλασικά κτήρια και κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που θα είναι θελκτικά για τον επισκέπτη. Τέτοια οικήματα έχουν εντοπιστεί στην Παλαιοκώμη, στην Πρώτη, στην Αμφίπολη, ενώ είναι δυνατόν να προκύψει και ανάδειξή τους, ώστε να γίνουν επισκέψιμα κάποια που σήμερα παραμένουν «εγκαταλειμμένα».

3. Η τρίτη εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για ξεναγήσεις των επισκεπτών του Τύμβου Καστά σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για περιπάτους, για επισκέψεις σχολείων, για ποδηλατικές διαδρομές και γενικώς για την προσέλκυση τουριστών με διαφορετικά ενδιαφέροντα, τα οποία μπορεί να υπηρετήσει η περιοχή. Το αρχαίο γυμνάσιο, ο βυζαντινός πύργος Μαρμαρίου, τα ρωμαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα, το σπήλαιο της Αλιστράτη;, τα μετόχια του Αγίου Όρους, είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα της περιοχής, ενώ η ίδια ομάδα θα σχεδιάσει και ημερήσιες εκδρομές που θα συνδέσουν την Αμφίπολη με τη Χαλκιδική. Το ίδιο το πρόγραμμα εξάλλου προβλέπει τη δημιουργία τριών αρχαιολογικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης: αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης – ανατολικό τείχος της πόλης – κυκλικός προμαχώνας, βόρειο τείχος – μονοπάτι δίπλα στο Στρυμνόνα – βυζαντινός πύργος του Μαρμαρίου – αρχαία ξύλινη γέφυρα και εσωτερικός χώρος Χριστιανικής Αμφίπολης – πέντε σημαντικοί ναοί – αρχαίο γυμνάσιο – ελληνιστική οικία – ρωμαϊκή οικία.

Πηγή: VORIA