του Χάρη Ντιγριντάκη
Σε ριζικό ανασχεδιασμό με επίκεντρο την απομείωση των δαπανών αλλά και σε κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στα ΕΛΤΑ από την γενική κυβέρνηση, ελέω Καθολικής Υπηρεσίας, εγκρίθηκε πρόσφατα από τη διοίκηση του Οργανισμού ο προϋπολογισμός του 2018.
Η διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας,η περαιτέρω επέκταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η αξιοποίηση της αγοράς εκτελωνισμού αποτελούν ουσιαστικά τους κεντρικούς άξονες δραστηριότητας από τους οποίους προσδοκά να αντλήσει έτι περαιτέρω έσοδα η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Όπως προαναφέρθηκε το «κλειδί» για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού αποτελεί η επάρκεια της ρευστότητας που όπως σημειώνεται στο κείμενο του Προϋπολογισμού, αυτή θα εξασφαλιστεί από την είσπραξη 45 εκατ. ευρώ ως μέρους της αποζημίωσης Καθολικής Υπηρεσίας των ετών 2013-2015 και από την είσπραξη μέσω εξωδικαστικών συμβιβασμών 11 εκατ. ευρώ από «μπαταχτσήδες» φορείς του δημοσίου.
Όπως καταγράφει ο προϋπολογισμός τα κέρδη του 2018 θα ανέλθουν στα 4,9 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 16,6 εκατ. ευρώ.
Πρωταρχικοί και άμεσοι στόχοι του προϋπολογισμού, που παρουσιάζει το tourismtoday.gr, είναι η διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας, η συγκράτηση και κατά το δυνατόν ενίσχυση των μεριδίων αγοράς σε υπάρχουσες δραστηριότητες, η εστίαση στο προϊόν του δέματος και express ως μοχλό ανάπτυξης του συνόλου της επιχείρησης, η περαιτέρω επέκταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η δυναμική αξιοποίηση της αγοράς εκτελωνισμού, και η ένταση των προσπαθειών εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών.
Οι προοπτικές στο κύριο προϊόν της επιχείρησης, την αλληλογραφία, σύμφωνα με την διοίκηση των ΕΛΤΑ, δε διαμορφώνονται ιδιαίτερα ευοίωνες για την επιχείρηση για το επόμενο έτος. Ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από τη βασική του δραστηριότητα, ο Οργανισμός εστιάζει στο δέμα και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων και προσοδοφόρων προϊόντων.
Επιπρόσθετα, η πίεση που ασκείται στα έσοδα της επιχείρησης επιβάλλεται να συνοδεύεται από αντίστοιχη εξοικονόμηση στο σκέλος των δαπανών.
Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού εκμετάλλευσης 2018 ανέρχονται σε 310,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,2 εκατ. ευρώ (-1,6%) σε σχέση με την εκτίμηση κλεισίματος του 2017.
Αναλυτικότερα τα έσοδα της αλληλογραφίας των Επιχειρήσεων & Νομικών Προσώπων, δεδομένου ότι οι μεγάλοι πελάτες της επιχείρησης (τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες ενέργειας) στρέφονται πλέον δραστικά στην ηλεκτρονική αποστολή αντιγράφων με στόχο την εξοικονόμηση ταχυδρομικών εξόδων, έχουν προϋπολογιστεί στο επίπεδο των 93 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 10,3% σε σχέση με την εκτίμηση του 2017.
Επίσης τα έσοδα από τη διακίνηση των εφημερίδων και των περιοδικών προϋπολογίζονται σε 2,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,3% σε σχέση με το 2017.
Ακόμη τα έσοδα αλληλογραφίας λιανικής διαμορφώνονται στα 41,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 2% έναντι της εκτίμησης του 2017.
Το γραμματόσημο συγκεκριμένα υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 34,9 ευρώ εκατ., μειωμένα κατά 1,4% σε σχέση με αυτά του 2017.
Τα είδη προπληρωμένου τέλους (Prepaid & Business Express Post) προϋπολογίζονται σε συνολική βάση στα 6,1 εκατ. ευρώ (πτώση 5,1% σε σχέση με το 2017).
Ο τομέας των δεμάτων αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης της ταχυδρομικής βιομηχανίας, όπως διαπιστώνεται και στο Global Postal Industry Report 2017 της IPC.
H έντονα αυξητική αυτή τάση αποτυπώνεται και στις προβλέψεις των ΕΛΤΑ για το 2018 (ύψος εσόδων 19,3 εκατ. ευρώ,+17,1% σε σχέση με το 2017, αποτελώντας το 7,4% του κύκλου εργασιών).
Για το 2018 αναλυτικότερα τα έσοδα των δεμάτων εσωτερικού προβλέπεται να καταγράψουν αύξηση 26,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αυτά του εξερχόμενου δέματος 16,9%.
Παράλληλα τα έσοδα από χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την επιχείρηση, υπολογίζεται το 2018 να εμφανιστούν σχετικά μειωμένα σε σχέση με το 2017 ως αποτέλεσμα τόσο του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος, όσο και του έντονου ανταγωνισμού στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Υπολογίζεται συγκεκριμένα να αποφέρουν έσοδα της τάξεως των 44,1 εκατ. ευρώ (-3,9% σε σχέση με την εκτίμηση του 2017).
Αναφορικά με τη συνεργασία με τo NTT-Eurobank προβλέπεται να συνεχιστεί η προώθηση του ιδιαίτερα επιτυχημένου προϊόντος προθεσμιακή κατάθεση ΕΛΤΑ. Τα έσοδα από τη συνεργασία με τη Eurobank διαμορφώνονται στα 6,5 εκατ. ευρώ, στα περσινά επίπεδα.
Για τα έσοδα από την πώληση εμπορευμάτων έχει εγγραφεί ποσό ύψους 2,0 εκατ. ευρώ (αυξημένο 4,4% σε σχέση με την εκτίμηση κλεισίματος του 2017).
Συνεχίζεται και το 2018 μεταξύ άλλων η πώληση από το δίκτυο λιανικής των ΕΛΤΑ του άυλου χρόνου καρτών κινητής τηλεφωνίας, Τυχερών Στιγμιαίων Λαχείων με την επωνυμία «ΣΚΡΑΤΣ» και η επίδοση φαρμάκων κατ’ οίκον.
Για τα προϊόντα και τα εμπορεύματα του φιλοτελισμού προβλέπεται έσοδο ύψους
4,1 εκατ. ευρώ (+30,7%) σε σχέση με το 2017. Τέλος προβλέπεται αποζημίωση 42 εκατ. ευρώ από το Κράτος για την Καθολική Υπηρεσία.
Ενέργεια
Στον τομέα της Ενέργειας τα ΕΛΤΑ στοχεύουν να καταστούν ο πρώτος εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά. Για το 2018 προβλέπεται πώληση 72,5 χιλ. MWh, η οποία θα αποφέρει έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Η δραστηριότητα του εκτελωνισμού που έχουν αναλάβει τα ΕΛΤΑ ως ΦΠΚΥ (από 21/6/2017) αρχίζει και αποδίδει σημαντικές ροές εσόδων (+76% σε σχέση με το 2017).
Στην κατηγορία των λοιπών λειτουργικών εσόδων ανήκουν επιπλέον και τα έσοδα από τις γραμματοθυρίδες, τα δρομολόγια Δημοσίου, το Υβριδικό Ταχυδρομείο και τα έσοδα από τη θυγατρική ΕΛΤΑ Courier.
Τέλος σε ότι αφορά τις δαπάνες ο προϋπολογισμός του 2018 ενσωματώνει πιστώσεις ύψους 305,9 εκατ. ευρώ έναντι 314,5 εκατ. ευρώ (ποσοστιαία -2,8%) της εκτίμησης κλεισίματος του έτους 2017. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό μεταβολής επηρεάζεται σημαντικά από το κόστος για την ενεργοποίηση της επιχείρησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.